Dla mnie też pozycja na brzuchu była numerem 1. Ale im większy brzuch tym już się nie da... pamiętam jak pod koniec pierwszej ciąży się popłakałam z bezsilności że chciałabym już się położyć na brzuchu.. ah te hormony ;)
Ja planuje układać od małego, podobno to bardzo dobrze wpływa na rozwój:)
Ja też nie umiem spać tak typowo na brzuchu ale lubię spać na boku delikatnie jednak lecąc na też brzuch wiadomo teraz nie ma takiej możliwości dlatego coraz ciężej mi się zasypia :)
Tak pozycja na brzuszku jest bardzo ważna, pomaga osiągnąć symetrię, ćwiczy mięśnie brzucha, z tej pozycji osiąga kolejne etapy rozwoju. Moja córka na początku nie za bardzo, a teraz nie ma problemu.
Dokładnie przede wszystkim ćwiczy mięśnie które muszą być silne pomaga je wzmocnić
Ja syna szybko zaczęłam kłaść na brzuszku. Systematycznie kilka razy dziennie po krótkiej chwili. Z czasem na dłużej obserwując dziecko jak sobie radzi na brzuszku ;)
Osobiście bardzo lubię spać na brzuchu i ciężko było odzwyczaić się w czasie ciąży kiedy brzuszek na to nie pozwalał;)
Pozycja na brzuszku jest bardzo ważna dla dziecka na początku dziecko będzie się w niej denerwować ale szybko powinno mu się spodobać ze dzięki temu może podnieść głowę, rozejrzec się i lepiej widzieć a przy okazji wzmocnić mięśnie :)
Od samego początku kładłam na brzuszek teraz ma 5 miesięcy i nadal się denerwuje w tej pozycji ale myśle ze z czasem przejdzie , widać dużo wysiłku musi wlozyc w to żeby tą główkę unieść :)
zdecydowanie zgadza sie ze układanie na brzuchu jest bardzo ważne i ja również wszystkie 3 córki od poczatku układałam na brzuchu żeby cwiczyły mieśnie i umiały trzymac główkę.
Trzeba układać mimo sprzeciwu dziecka nawet położna moja mówiła że stopniowo nie wszystko na raz na chwilę dozecko się podenerwuje ale nie ma wyjścia musi ćwiczyć i tak z każdym dniem coraz dłużej:)
Prędzej czy później dziecko się przyzwyczai do tej pozycji a później samo będzie się przekręcać żeby być na brzuszku :) a nawet w nocy będzie mu latwiej spać i wygodniej na brzuchu
Potem się może wgl okazać że dziecko będzie spać więcej na brzuchu niż na plecach my mieliśmy taki czas że Laura więcej zasypiała jednak na brzuchu ;)
Moja na początku lubiła leżeć a nawet spać na brzuszku. Lepiej się jej spało na brzuchu a od kąd skończyła miesiąc tak nie nawidzi brzucha, parę sekund i jest płacz. Ale słyszałam że dziecko powinno conajmniej pół godziny na brzuszku leżeć żeby ćwiczyć podnoszenie główki więc staram się ją kilka razy dziennie kłaść na brzuchu.
Dzieci często lubią zmieniać pozycję i spać w kilku w ciągu jednej nocy albo drzemki u nas tak było często że dziecko zasypiało np na brzuchu w budziła się na plecach oczywiście jak już była w stanie się obrócić
Mój synek miał upodibany jeden bok brzuch nie wchodził w grę pamiętam że z tym bokiem też walczyliśmy
Tak , układam na brzuszka od pierwszej dobry życia . jakos bardzo mu to nie przeszkadza powiedziałabym ze nawet lubi :)
u mnie jak były takie malutkie to jak połozyłam tak raczej leżały czy spały. jak juz zaskoczyły to obracanie to wtedy w łóżeczku juz przybierały sobie pozycje najwygodniejsze dla nich
od pierwszej doby już na brzuszku?
Do nas położna przyszła do domy w 5 dniu życia dziecka i od razu powiedziała żeby układać na brzuszku :) Wiadomo że pod nadzorem i tylko na kilka minut takiego malutkiego dzidziusia.
Na brzuchu układać można jak najszybciej. Wiadomo że dziecko na początku tego nie lubi się jest to dla niego bardzo potrzebne żeby wzmacniać mięśnie