Gdy byliśmy ostatnio w szpitalu, lekarz zauważył, iż Małemu ucieka do środka jedno oczko.
Bardzo dbałam o to, aby nikt nie stawał z tyłu itp.
Mam skontrolować teraz oczka Małego u okulisty, by ten wykonał dno oka. Wtedy mamy poczekać do ukończenia roczku i udać się na taką wizytę ponownie. Jeżeli do tamtej pory mięśnie oka nie zaczną prawidłowo pracować Kasjan będzie nosił okulary korekcyjne…
Moje drogie! Czy któraś z Was miała podobny problem u swojego dzieciątka? Co z nim zrobiłyście?
Oczka dziecka jeszcze się rozwijają i tak naprawdę nawet kilkulatkowi może jeszcze oczko uciekać. Miałam ten problem z pierwszym synem i tak właśnie tłumaczyła mi okulista. Ja mimo wszystko zgłosiłabym obawy pediatrze, bo lekarz rodzinny wyda Ci skierowanie jeśli uzna że dziecko wymaga konsultacji okulistycznej.
Normalne raczej to nie jest.Mojemu synkowi ,w wieku kilku miesięcy delikatnie uciekało jedno oczko(dla mnie było to niezauważalne) zauważył to mąż.Na wizycie u pediatry zanim zdążyliśmy co kolwiek powiedzieć, pediatra też to zauważyła z taką trochę nie pewnością lecz stwierdziła,że trzeba to skontrolować i dała skierowanie do okulisty.Okulistka potwierdziła ,że troszkę zezuje i zaleciła kropić atropiną.Aktualnie synek ma ponad dwa lata,za nami kilka serii kropienia oka i w sierpniu mamy już umówioną wizytę kontrolną na której się dowiemy co dalej.Radzę zgłosić się z tym do pediatry.Lepiej wziąć skierowanie i skontrolować sprawę.Jak trzeba, to leczyć,im wcześniej tym lepiej.
Moja mała też zezuje ale to normalne u maluszków, co do uciekającego oczka to zgłoś może to pediatrze i zobacz co Ci powie jeśli jego zdaniem będzie to niepokojące, wyślę was na dalsze leczenie
u nas zawsze pediatra mówiła że jak zauwaze jak dziecko zezuje czy oczko ucieka to przyjśc po skierowanie do okulisty.więc lepiej skontrolować i być pewnym ze nic sie nie dzieje złego
Synowi uciekało oczko, zgłosiłam to pediatrze i tak trafiliśmy do poradni leczenia zeza. Po badaniach okulistka przypisała synowi okulary które nosi od 2 roku życia teraz ma już 8 lat, problemu z uciekającym oczkiem nie mamy.
Twój synek jest jeszcze malutki ale warto skonsultować to z pediatra i okulista, może zaleci jakieś ćwiczenia, my początkowo takie mieliśmy.
Kiedys slyszalam, ze takiemu malemu dziecku oczka uciekaja .. ale jak bylam u okulisty z synkiem (mial zatkany kanalik łzowy) , to akurat zrobil zeza i od razu powiedziala, ze zeza robi (na szczescie zrobil, bo patrzyl na zabawke zawieszona na srodku, powiedziala, ze mamy wieszac zabawki bardziej po boku, by nie robil tego zeza), ze dzieci nie powinny robic zeza, wiec mysle, ze tez nie powinno uciekac oczko. Najlepiej zglosic sie do pediatry z tym.
Przypomniało mi się...Jeśli używacie karuzeli mocowanej do łóżeczka to też radzę z niej całkowicie zrezygnować dopóki nie upewnicie ,się czy wszystko ok ze wzrokiem maluszka.
Dominika u tak małego dziecka to raczej za wcześnie na ćwiczenia. Mój starszy miał uciekające oczko i chodziliśmy na ćwiczenia ale tez miał wtedy z 8-9 lat.
U małych dzieci tylko rodzice mogą zauważyć udzielające oczko. Jeżeli jest tak i są podstawy to do okulisty sie idzie. Ale mogą to sprawdzić pod znieczuleniem dziecka jedynie bo takie małe się nawet nie są zbadać
Teraz mi się nie uda skontrolować bo wyjeżdżamy . Natomiast po powrocie napewno umowie się od pediatry tym bardziej że zaraz będzie miała kolejne szczepienie. Poprostu nie pamiętałam jak było u syna mąż twierdził że jak byk mały to też robił zeza teraz go nie ma. Dlatego zastanawiałam się czy noworodki tak przypadkiem nie mają.
Lepiej skontaktować. Jeśli coś jest nie tak to lepiej wcześniej się tym zająć. U kilkumiesiecznego dziecka to wiem, że oczko może uciekać bo się bawi zabawkami blisko twarzy i skupia na nich wzrok, a u noworodka to bym skonsultowala u pediatry.
Aneczka, głupoty napisałaś,jakie znieczulenie? Nie strasz takimi rzeczami bo tak nie jest.Ja z synkiem byłam pierwszy raz u okulisty jak miał kilka miesięcy.Do badania nie potrzebne było żadne znieczulenie.Jeśli chodzi o zauważenie zeza czy uciekającego oczka to nie prawda,że zauważy tylko rodzic.Mojemu bardzo delikatnie uciekało jedno oczko , co tak jak już napisałam wcześniej, było dla mnie niezauważalne.
Moniczka tak mi powiedzieli u okulisty. Byłam z córeczką i nie dała się zbadać żeby zobaczyc czy ma zeza. Ale ze nie było postaw oni nie zobaczyli tako zeza u niej to nic nie robili. Ale tłumaczyli że jakby były podstawy to u takiego małego dziecka tylko znieczulenie wchodzi a grę bo inaczej się nie sprawdzi
Mi kiedys lekarz mówił że do jakiegoś wieku może zdarzyć się ze dziecku bd uciekac oko, chociaż ja jakbym zauważyła u dzieci moich taka sytuacja częściej to napewno wolałabym to skontrolować. My jak mieliśmy kontrolę okulistyczna na przetykanie kanalików łzowych mieliśmy krople do oczu na po większego źrenic czy coś takiego godzine na korytarzu męczyliśmy się z tym i po godzinie dopiero badanie.
Mh pół godziny 1 kropelki, półgodziny drugie i to tak min pół godziny bo takie kolejki że my od 6 do 13 tam siedzieliśmy. Od 6 trzeba było zjaac kolejkę, od 9-10 dopiero przyjmowali i kolejności nikt mimo wszystko nie znał ale ważne było że przyjęci ze znaleźliśmy się na liście przy rejestracji bo jak ktoś później to odjeżdżał z kwitkiem. I dziecko na głodzie miało być do badania
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.