Hej mamuśki ![]()
Chciałam się dowiedzieć w którym tygodniu ciąży dzieciątko jest w pełni gotowe do przyjścia na świat? Spotkałam się z różnymi zdaniami, niektórzy twierdzą, że to jest 36 tc inni zaś że 38, a lekarz jakoś specjalnie się nie sprecyzowal.
Pozdrawiam
Ciaza donoszona to 38tc wtedy juz malcowi nic nie grozi
Noworodek donoszony to ten,który urodzi się między 37,38 a 42 tygodniem ciąży.Im dłużej maleństwo jest w brzuszku tym lepiej.No bo przecież gdzie będzie mu lepiej jak nie w brzuszku mamy.
Najgorzej jest rodzić w ósmym miesiącu ciąży.
Angel a dlaczego najgorzej w 8 miesiacu???Chyba lepiej w 8 niz w 6…
Ósmy miesiac ciazy to tygodnie od 32 do 35 tc czyli koncowka 8 miesiąca mamy ptzekroczona w miare bespieczna granice gdzie dzidzius urodzony w 34 tc ma bardzo duze szanse ba bycie zdrowym i prawidlowo rozwijajacym sie dzieckiem.
Mi tak doktorka tlumaczyla gdyz mialam ciaze zagrozona. Wiadomo kazdy tydzien sie liczy. Ja urodzilam w 35tc i 2 dni z waga 2780 i moj malec jest zdrowy mimo ze to wczesniaczek.
Od 38 tygodnia uważa się własnie ciążę za donoszoną. I faktycznie po 33 tygodniu ciąży taki maluch ma już dużo większe szanse. Jeśli przypuszcza się, że kobieta mogłaby urodzić właśnie przed 34 tygodniem to podaje się sterydy na rozwój płuc dziecka jeszcze matce.
Bealia, to moja królewna z 38 tygodnia ważyła 2850 g ![]()
Także sam wiek ciąży nie świadczy o wszystkim, ważna jest też waga i ogólny stan zdrowia malca.
Co lekarz to inna opinia. Mi lekarz powiedzial ze ciaze donoszona uwaza die po skonczonym 36 tyg ciazy. Dlatego mi sciagnie pessar w tym tyg.
Bealia-w 8 miesiącu jest niedobrze jak się rodzi dziecko, dlatego, że pęcherzyki płucne się wtedy rozwijają. Niezbyt dobrze jest dla dziecka jeśli pęcherzyki są nie w pełni rozwinięte. Gdy przychodzi na świat to podobno bolą go płucka…
Lepiej byłoby, żeby się w 7 miesiącu urodziło i dostawało lekarstwa na rozwinięcie pęcherzyków.
Angel chyba nie dokonca mssz wyobrazenie jak wyglada i co ma jeszcze niedojrzale dziecko urodxone w 7 miesiacu. Ja urodzilam corke w 7 miesiacu i uwierz mi wolala bym zeby sie urodzila w 8 bo rozwój pecherzyko plucnych byl jej najmniejszym zmartwieniem.Pozatym gdy rodzimy w 8 miesiacu to zawsze jesli czs oczywiscie pozwala podaje sie sterydy matce na pkucka dla dziecka.
I tak jasne pewnie jak lezy pod respiratore to go wtedy nie boli.
To baaaardzo indywidualna kwestia, pracuje na patologii noworodka z wcześniaczkami i czasem nie wiedzieć czemu te z 33 tyg radzą sobie lepiej niż te z 37. Wiadomo znaczenie ma masa urodzeniowa dziecka i przede wszystkim stopień wykształcenia płuc, zdolność oddychania. W przypadku gdy spodziewamy się iż ciąża może zostać ukończona przedwcześnie mozna podać matce surfaktant, który powoduje szybsze dojrzewanie płucek u dziecka (rozprężanie pęcherzyków płucnych) Ulatwia to dziecku oddychanie w razie gdy przyjdzie na świat za wczesnie, i czasem jest tak że taki wczesniak, który od dawna sie pchał na świat w zwiazku z czym surfaktant otrzymał, mimo wczesnego porodu dajmy na to w 34 tyg lepiej sobie radzi niż np dziecko które urodziło sie z nienacka np w 37 tyg ciazy i tego surfaktantu nie otrzymało.
Dokładnie 38 tydzień to jest ciąża donoszona a dzieci urodzone przed tym tyg to wczesniaki wiec najlepiej jak najdłużej. Ale myślę że jak się przekroczy 32 to już jest w miarę dobrze
To wszystko zalezy od tego czy matka dostała zastrzyk na rozwiniecie pluc u dziecka dlatego te w 33 tyg lepiej sobie radza bo przeważnie jak grozi porod przedwczesny to podaja takowy zastrzyk a jak rodzi sie w 37 to juz go nie podaja bo to ciąża donoszona. Moj gin mowi ze bezpiecznie jest po 34 tyg bo dziecko jest w stanie samodzielnie oddychac.
Ja dostawalam dwa razy sterydy na plucka w 25tc i potem wc34/35 maluch urodzil sie 35tc i 36 juz szedl i nie mial zadnych problemow z oddychaniem.
Ciąża donoszona wg podręczników trwa od 38 do 42 tygodnia.
To jest mit wyssany z palca, że dziecko lepiej jak się rodzi w 7 miesiącu, niż w 8… To jest powielane z pokolenia na pokolenie, niepodparte żadną wiedzą medyczną. Moja mama też twierdziła, że lepiej jak się dziecko urodzi w 7 a nie w 8 ze względu na płuca, a ja jej wtedy powiedziałam, że przeciez dziecko w 7 miesiącu jest mniej rozwinięte niż w 8…
U mnie w szpitalu przyjmują tylko ciąże fizjologiczną czyli od 36 do 42 tygodnia
Ciąża donoszona to taka która jest rozwiązana po między 38 a 42 tygodniem…mój mały urodził się w 38 tygodniu i jest donoszonym dzidziusiem ![]()
37-42 tc (skończone tygodnie) wg portalu, na którym prowadzę kalendarz ciąży ![]()
Co lekarz i szpital to inna opinia:)
witam książki podają iż 2 tyg, przed terminem porodu ( a więc od 38 tyg. ciąży ) maluszek jest donoszony i gotowy do wyjścia, według mnie natomiast jest to zupełnie indywidualna sprawa każdej kobiety i jej maleństwa… Wpływa na to zapewne dużo czynników takich jak rozwój maleństwa, samopoczucie przyszłej mamy, wyniki badań jakie kobieta przechodziła w trakcie ciąży i wiele wiele innych,…
Moja córka urodziła się 1 stycznia 2016 termin miałam na 4-6 stycznia 2016 ( ciąża więc uważana była w 100 % za donoszoną ) a kiedy już moja córcia była z nami położne stwierdziły, że po wyglądzie jej palców od dłoni i stóp ( były lekko sinawe ) wygląda jakby była przenoszona a ważyła zaledwie 2490 gram co też zaniepokoiła troszkę lekarza a córka urodziła się zdrowa i silna…
hej ;d