Twardnienie brzucha

Jestem w 38 t.c. i coraz częściej mam twardnienie brzucha. Staje się on jak skała i utrzymuje jakiś czas. Do tego lekkie skurcze przy pachwinach i pod wieczór po całym dniu bóle brzucha jak przy miesiączce ( co prawda w moim przypadku są nieco łagodniejsze niż bóle miesiączkowe). Czyżby zbliżał się poród? Która z Was tak miała ? Pewnie to skurcze braxtona-hicksa ,ale stały się one dość częste.

Od 20 tygodnia ciąży mogą już pojawiać się tzw. skurcze Braxtona- Hicksa, które są rzeczą zupełnie normalną, określa się je jako skurcze przepowiadające mające na celu przygotowanie macicy do porodu. Cechą charakterystyczną tych skurczów jest to, że nie są one bolesne-ciężarna odczuwa tylko twardnienie nie ból, trwają kilka sekund, nie powinno być ich więcej niż 10 na dzień i rozpoczynają się od dna macicy przemierzając ku dołowi. Jednak każde twardnienie brzucha w ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę. Zdarzają się twardnienia-skurcze, które nie są fizjologiczne i mogą prowadzić do przedwczesnego skracania się szyjki macicy co może grozić przedwczesnym porodem, dlatego proponuję odwiedzić swojego ginekologa.

Mnie też tak ok 30 tc ciąży zaczął twardnieć brzuch… mój lekarz ginekolog twierdzi, że to normalne i nie mam powodów do zmartwień… Gdyby jednak oprócz twardnienia pojawiły się regularne skurcze czy krwawienie trzeba niezwłocznie zgłosić się do lekarza lub szpitala. Z resztą tak jak pisze MagdalenaW. :wink:

Tak jak napisała Pani położna. Ja miałam je jeszcze wcześniej. Ale moje były skonsultowane z lekarzem i niestety brałam tabletki. Przestałam brać w 7 MC i nadal miałam skurcze, ale do przedwczesnego porodu nie doszło, bo były mniejsze.
Jeśli nie jesteś pewna, ze to przygotowanie macicy do porodu to zapytaj swojego lekarza…

Do tego mam bóle na dole brzucha przypominajace jak przy okresie , pojawiaja sie roznie , czasem kilka razy a czasem rzadziej w ciagu jednego dnia

Mi brzuch twardniał prawie przez całą ciąże. Codziennie po kilka razy. Musisz powiedzieć o tym lekarzowi, prawdopodobnie będziesz musiała brać magnez.

Mi brzuch również często twardniał i jeszcze tak się napinal ale to podobno z przemeczenia wiec dużo odpoczywałam:)

Mi tez czesto twardnial wlasnie po wysilku, wtedy to byl dla mnie znak ze czas odpoczac:) Generalnie twardnienie brzucha jest normalne, bo organizm przygotowuje sie do porodu, ale zbyt czeste tez nie jest dobre, wiec warto poswiecic czas na odpoczynek.

Dokładnie tak jak dziewczyny piszą musisz dużo odpoczywać.

Mi brzuszek zmienia sie w twarda kuleczke na kilka kilkanascie sekund od niedawna, byc moze sa to skorcze przepowiadajace o ktorych pisalyscie wyzej, jutro mamy lekareza i dowiemy sie wszystkiego :slight_smile:

Moja mała to w 22 tc już chciała wyjść , dlatego twardniał mi brzuch i ginekolog kazał bardzo dużo odpoczywać :slight_smile: . A i tak urodziłam w 41tc :slight_smile:

Ja tez zauważyłam, że brzuszek twardniał po wysiłku ale najbardziej jak się dużo schylałam. Dlatego mąż mi dużo pomagał w tych ostatnich tygodniach.

Brzuszek może się też napinać pod wpływem skurczy, które mogą już się zacząć pojawiać, i polowi się szykować do porodu albo też pod wpływem wysiłku fizycznego długi spacer itp…

Wazne zbey obserwowac te objawy i wiedziec kiedy przystopowac, bo zbyt czeste twardnienie brzucha moze oznaczac zbyt duzy wysilek, lub nadmierna czynnosc skurczowa, warto konsultowac to z lekarzem, ktory moze zalecic no spe lub magnez.

Hej kobietki :slight_smile: też mam problem z twardniejącym brzuchem, tylko że to już moja druga ciąża. Są dosyć częste, lecz zazwyczaj gdy się uchodzę przy mojej niuni i przy codziennych pracach. Czasami biorę no spę jak mocno dokuczają. Pozdrawiam

Twardnienie brzucha mozę być od dzidziusia, jak sie pręży i wypina to raz , a dwa macica zaczyna sobie ćwiczyć do porodu więc nie ma obaw ze to coś grożnego :slight_smile:

Ja mam zalozony pesar przez skracajaca sie szyjke i szcerze mowiac nie mialam zadnych dolegliwosci procz boli w krzyzu,na zczescie mam wizyty co dwa tygodnie i lekarz zawsze sprawdza moja szyjke i tak wlasnie dowiedzialam sie ze sie skraca

Katarzyna.Kondraciuk mi też brzuch tak twardniał ale już od 25 tyg dlatego lekarz zalecił mi dużo wypoczywać i zażywać magnez i no spe.

U mnie twardnienie brzucha pojawiło się dość szybko, bo jeszcze przed 20 tyg. Byłam u lekarza, zbadał mnie, szyjka się nie skracała, więc wszystko jest wporządku. Niestety niektóre z nas mają takie objawy. Natomiast należy to kontrolować. Czaem lekarze zalecają brać magnez.

Mam pytanie,jestem w 39 tygodniu, mam skurcze przepowiadajace, brzuch wysoko,czop na miejscu, wody tez,mam urodzic chlopaka, to moja pierwsza ciaza, moge sie obawiac ze urodze po terminie? Termin z om mam na 28.11 a z usg na 21.11