TSH , FT3 FT4 w pierwszym trymestrze

Potrzebuję pomocy. Po pierwszej wizycie u ginekologa dostałam skierowanie na krew i tam było m.in TSH które wyszło prawie 5 … Lekarz na drugiej wizycie powiedział ze bardzo złe wyniki i byłam tym zdziwiona bo nigdy nawet o tarczycy nie myślałam i sie na nią nie badałam …powtórzyłam wyniki , zrobiłam dodatkowo FT3 i FT4 i wynik wyszedł taki :
FT3 - 5,33 (3,10 - 6,80)
FT4 - 17,29(12,00- 22,00)
TSH - 2,990 normy ( 0,270- 4,200)
do lekarza ide w przyszłym tygodniu … mieszczę się w normach ale dla cieżarnych te normy podobno sa inne

Nie słyszałam o innych normach dla ciężarnych, ale jeśli są to lekarz powie, narazie radzę nie panikować tym bardziej ze wyniki są w normie

Mamowe, ale przecież w powtórzony wynikach tsh masz już dużo niższe. Moim zdaniem nie masz się czym martwić, przecież wyniki nie są jakies “na styk”, wiec nawet jeśli są zaostrzone normy dla ciężarnych to powinnaś się mieścić. A nie możesz zadzwonić do lekarza i zapytać? Wiem, że dla kobiet starających się w ciążę lepiej jak jest niższe tsh, bo blisko górnej granicy może oznaczać, z e będzie trudniej zajść w ciążę - nie pamiętam już dlaczego, ale jak to jest z ciężarnymi to teraz nie kojarzę. Ty w każdym razie masz tsh bliżej dolnej granicy, w iec się nie stresuj :). Stres na pewno tu nie pomoże.

Też uważam, że nie ma się czym stresować :slight_smile:

Nie stresuj się, ja też nigdy problemów z tarczycą nie miałam, a w ciąży wyniki też miałam wyższe, ale nic z tym nie robiłam, nie musiałam nic brać, a tsh w pierwszym badaniu mi wyszło 3,5. Spokojnie czekaj na wizytę i daj znać, co powiedział lekarz :slight_smile:

Byłam u ginekologa i pokierował mnie do endokrynologa , jutro zaklepałam wizyte prywatną , zobaczymy co powie :wink:

Pewnie dostaniesz małą dawkę Euthyroxu żeby obniżyć poziom TSH. Inaczej mogłoby Ci bardziej podskoczyć. Ja w czasie ciąży mam podwyższaną dawkę leków, podobno po ciąży mam wrócić do swojej pierwotnej dawki.

Nie mam pojęcia . Z tarczyca nie miałam nigdy nic wspólnego .
mam nadzieje , ze to nic na stałe …i ze nie szkodzi to z żaden sposób maluchowi

Już po wizycie , tarczycę ja mam zdrowa , zapisał mi tabletki ale mówi że to dmuchanie na zimne :slight_smile:

To cale szczęście, że z tarczycą wszystko ok:). A te tabletki to całą ciążę będziesz musiała brać?

na razie mam 2 op i w marcu mam iść ponownie zrobić wyniki i z wynikami zglosic sie do niego

Mamowe dostałaś euthyrox? Jaką dawkę? To nic poważnego jeśli tarczyca jest pod kontrolą, tak aby nie było zbyt dużych wahań.

Mamowe musialas być.naprawde zestresowana jak lrkarz lekarz poinformowal Cie o złych wynikach i również bym sie przestraszyla, ale dobrze ze powtorne badania wyszly dobre i z tarczyca tez juz w porzadku. Badz dobrej mysli i najważniejsze nie stresuj sie…pisz jak tak następne badania…mam nadzieje ze juz będzie wszystko w porzadku…

mama_Gratki dostałam półtora tabletki .
Ewcia teraz czekam do 20.02 na USG … Staram sie nie myśleć o tym , szybciej czas zleci :slight_smile:

Mamowe, ale jaką dawkę? Tabletka może mieć 25, 50 i tak dalej. Następne badania wykonaj za około 6 tygodni.

25 z tego co tam na recepcie widzę …

Nie martw się na zapas, tak jak lekarz powiedział lepiej dmuchać na zimne. Możliwe, że kolejne badanie wyjdzie już dobrze:) Tsh w ciąży często jest podwyższone, a po porodzie wraca do domu i nie ma powodu do obaw.

Lekarze uważają, że normy dla nas, ciężarnych są bardziej restrykcyjne i, że powinnyśmy być w dolnej granicy - to totalna przesada. U mnie podobna sytuacja, wyniki mieszczą się w normach, a endokrynolog do którego mnie skierowano zbił hormonami tak tsh że aktualnie martwię się, że jest za niskie. To paranoja by hajs wyciągnąć, która stała się już chorobą cywilizacyjną, co piąta osoba ma problemy z tarczycą. Pamiętaj, że tsh nie jest tak ważne jak ft4 - to wolne tyroksyny przenikają do dzidziusia. Przy takich wynikach, głowa do góry! Nie ma się czym przejmować, to może być tylko spowodowane burzą hormonów, a po ciąży wszystko wróci do normy :slight_smile:

macie racje , juz jestem spokojna od dawna , poniewaz sam endokrynolog powiedział , ze te tabletki zapisze ale to dmuchanie na zimne … zobaczę jak powtórzę badania :slight_smile:

Mamowe to świetnie, bo spokój najważniejszy :slight_smile: Daj znać jak tam kolejne badania :slight_smile: