Trzymanie główki

Drogie Mamy
Mam 2,5 msc synka to moje pierwsze dziecko i nie wiem jak długo ma trzymać głowę leżąc na brzuszku ?? Jak wysoko??
Mój Wik unosi głowę na ok. 5 cm porozgląda się ok. 3 sek. i opuści głowę, zdarza mu się " przybić gwoździa" ale coraz rzadziej. A u Waszych pociech jak to wyglądało. Podpowiedzcie cuś :slight_smile:

Spokojnie, nasza malutka też na początku tylko na chwilkę unosiła główkę. Teraz ma już prawie 5 miesięcy i ładnie trzyma główkę sama, choć czasami trzeba ją asekurować, jak jest w pionie. Gdy miała 3 miesiące to na brzuszku chciała tylko chwilkę leżeć, bo zaraz się denerwowała :slight_smile:

mój syn był od początku bardzo silny, jeszcze w szpitalu położony w inkubatorze na brzuszku sam sobie przekręcał główkę np. z lewej na prawą stronę. wklejam zdjęcie (w białym ubranku) gdzie ma 3,5 Tyg, drugie gdzie jest nago ma 2,5 miesiaca :slight_smile: ale np koleżanki syn tak jak mój 3 tygodniowy kacper podnosił główkę w wieku 3 miesięcy a np szybciej niż mój kacper zaczął jej raczkować. dzieci są inne. ważne żeby kłaść jak najwięcej na brzuch bo się mięśnie cwiczą, ja kładłam nawet jak dziecko płakało. poczekałam chwilkę i odwracałam na plecy i potem znów brzuch :slight_smile: aż w końcu pokochał ta pozycję.

M.Pawlik to zalezy jeszcze co ile i na jaki czas kładziony jest twoje maleństwo na brzuszku. Im częściej tym bardziej dziecko sobie będzie ćwiczyć podnoszenie główki .
Ja starałam się często kłaść swojego maluszka i tu dla porównania fotka z 15 grudnia (2 miesiące) i z 28 grudnia to tylko 13 dni różnicy a efekt podnoszenia główki widoczny znacznie.

Dominika … slicznosci

Zawsze powtarzam, że każde dziecko jest inne, prędzej czy później pewne umiejętności opanuje :slight_smile:
Mój synek miał 2 tygodnie jak główkę utrzymywał wysoko i dość długo, stąd padło podejrzenie na wzmożone napięcie, ale po wszelakich konsultacjach okazało się, że to mylny trop, po prostu rośnie nam kawał silnego chłopa :slight_smile: Pozdrawiamy!

Ja też uważam, że nie ma co porównywać dziecka do innego. Każde dziecko w swoim czasie uczy się nowych umiejętności. Faktem jest to, że jeśli będziemy kłaść dziecko na brzuszku będzie silniejsze i podnosił główkę wyżej niż dziecko które leży tylko na pleckach. Każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim czasie.

Kładź malucha na brzuszku i szybko zaobserwujesz różnicę.

Dziewczyny Maluchy śliczne. :slight_smile:

Mój synek zaczął podnosić główkę też jak miał około 2,5 miesiąca, ale dosłownie na sekundę, dwie. A na dłużej zaczął utrzymywać główkę jak miał około 3 miesiące i tydzień :slight_smile: Trzeba pamiętać, że każde dzieciątko indywidualnie się rozwija i jedno będzie szybciej podnosiło główkę, a drugie później :slight_smile: Tak samo jest z siadaniem, jedzeniem etc :slight_smile: Nie ma się czym martwić :slight_smile:

Patrząc na mojego pierwszego, jak i drugiego syna z całą pewnością mogę stwierdzić, że dzieci są różne. :slight_smile: Mój drugi terrorysta trzymał główkę od samego początku co mnie trochę zaniepokoiło. Przy wizycie patronażowej był przebadany pod względem napięcia mięśniowego. Okazało się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, po prostu silny chłopak z niego.

To bardzo ladnie daje sobie rade . Moja corka zaczela tak podnosic glowe dopiero w 4 mc ale za to szubko jej poszla ta nauka :slight_smile:

Trzymanie główki jest zawsze sprawą indywidualną maluszka :). I zależy od humoru, jak w przypadku mojego Kostka:) On położony na brzuchu w pierwszym miesiącu życia trzymał ładnie główkę, czasem wydawało mi się, że aż przesadza, ale nic na siłę. Bobas sam doskonale wie, ile czasu i sił może na to poświęcić :). Wystarczy ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Sama z nim “walczyłam”, żeby leżał na brzuchu, bo z początku "stawiał opór ", ale przyszedł taki moment, że sam zadecydował,co dla niego najlepsze :slight_smile: Ciekawość świata i zmiana perspektywy widzenia jest silniejsza! :slight_smile:

Mój synek też od urodzenia ładnie trzymał główkę teraz ma 5 miesiecy i na chwilę nie można go zostawić samego na łózku bo zaraz by z niego spad przekręca się z brzucha na plecy i odwrotnie.

Ważne żeby nie zmuszać dziecka do niczego. Dziecko samo wie kiedy jest gotowe na jakąś nową rzecz a w jakim wieku to osiągnie to już sprawa bardzo indywidualna.

Oczywiście nie wolno zmuszać dziecka. Ale należy ćwiczyć jego mięśnie. Więc trzeba dziecko przewracać na brzuszek, żeby te mięśnie jednak ćwiczyć :slight_smile:

Ogólnie mój synek bardzo lubi sam się przewracać na brzuszek ale oczywiście wszystko w swoim tempie.

Zgadzam się z Wami mięśnie ćwiczyć trzeba więc leżenie na brzuszku jak najbardziej tak :slight_smile:

Dzisiaj byłam u sąsiadki, która ma 3 miesięcznego malucha i mam wrażenie, że główkę wyżej i dłużej trzyma niż moja pół roczna córka. Ma wzmożone napięcie właśnie, i w sumie to nie wiem co gorsze.
Ale wiem na pewno, że leżenie na brzuszku jest bardzo ważne i dla brzuszka i dla mięśni :slight_smile:

U mnie synek mając 6 tygodni potrafił wysoko i pięknie trzymać główkę nawet do 10 minut ale nie miał wzmożonego napięcia…lekarz stwierdził tylko, że jest silny i leżenie na brzuszku mu nie przeszkadza wręcz przeciwnie wtedy więcej widzi i dlatego tak się rozgląda i utrzymuje główkę.
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie należy porównywać jednego dziecka do drugiego bo to jeszcze gorzej można się załamać - jak to matka.

Córka nie bardzo lubi leżeć na brzuszku.Ma teraz 2,5 miesiąca i niestety nie trzyma jeszcze główki.Wiem ,że każde dziecko jest inne i potrzeba jej więcej czasu ,aby ta główka jej się nie chwiała.

angel8130 tak jak napisałaś, wszystko przyjdzie w swoim czasie :slight_smile:
Mój synek 5msc dopiero zaczał tak już fajnie i pewnie trzymać główkę w połowie 4go (dopiero…) już nawet dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej od naszej pediatry. Ale za to jak już podniósł pewnie głowę, tak zaczął się fikać na lewo i prawo a następnego dnia już obracać z plecków na brzuszek :wink: Tak więc czasami wystarczy po prostu poczekać :)))
Córcia jeszcze ma czas :slight_smile: Potem nadgoni z nawiązką
Po prostu kilka razy dziennie kładź Malutką na brzuszku, ale tylko do momentu, gdy nie będzie protestowć że ma dość, żeby jej tego nie obrzydzić. My tak robiliśmy u mojego małego i sprawdziło się :wink:
Też się stresowałam, że rówieśnicy już podnoszą łepek wysoko, ale za to teraz niektórzy rówieśnicy nie obracają się, tak więc wszystko w swoim czasie :)))

Moja córeczka ma 2,5 miesiaca i lezac na brzuszku bardzo długo utrzymuje główkę w górze, jednak każde dziecko jest inne jedno mocniejsze drugie słabsze. Im czesciej bedzie lezal na brzuszku tym bedzie wzmacnal sobie polecki i uboszenie glowki nie bedzie go tak meczylo i coraz dłużej bedzie ja utrzymywal :slight_smile: cierpliwosci :slight_smile: