Drogie Mamy
Mam 2,5 msc synka to moje pierwsze dziecko i nie wiem jak długo ma trzymać głowę leżąc na brzuszku ?? Jak wysoko??
Mój Wik unosi głowę na ok. 5 cm porozgląda się ok. 3 sek. i opuści głowę, zdarza mu się " przybić gwoździa" ale coraz rzadziej. A u Waszych pociech jak to wyglądało. Podpowiedzcie cuś ![]()
Spokojnie, nasza malutka też na początku tylko na chwilkę unosiła główkę. Teraz ma już prawie 5 miesięcy i ładnie trzyma główkę sama, choć czasami trzeba ją asekurować, jak jest w pionie. Gdy miała 3 miesiące to na brzuszku chciała tylko chwilkę leżeć, bo zaraz się denerwowała ![]()
mój syn był od początku bardzo silny, jeszcze w szpitalu położony w inkubatorze na brzuszku sam sobie przekręcał główkę np. z lewej na prawą stronę. wklejam zdjęcie (w białym ubranku) gdzie ma 3,5 Tyg, drugie gdzie jest nago ma 2,5 miesiaca
ale np koleżanki syn tak jak mój 3 tygodniowy kacper podnosił główkę w wieku 3 miesięcy a np szybciej niż mój kacper zaczął jej raczkować. dzieci są inne. ważne żeby kłaść jak najwięcej na brzuch bo się mięśnie cwiczą, ja kładłam nawet jak dziecko płakało. poczekałam chwilkę i odwracałam na plecy i potem znów brzuch
aż w końcu pokochał ta pozycję.
M.Pawlik to zalezy jeszcze co ile i na jaki czas kładziony jest twoje maleństwo na brzuszku. Im częściej tym bardziej dziecko sobie będzie ćwiczyć podnoszenie główki .
Ja starałam się często kłaść swojego maluszka i tu dla porównania fotka z 15 grudnia (2 miesiące) i z 28 grudnia to tylko 13 dni różnicy a efekt podnoszenia główki widoczny znacznie.
Dominika … slicznosci
Zawsze powtarzam, że każde dziecko jest inne, prędzej czy później pewne umiejętności opanuje ![]()
Mój synek miał 2 tygodnie jak główkę utrzymywał wysoko i dość długo, stąd padło podejrzenie na wzmożone napięcie, ale po wszelakich konsultacjach okazało się, że to mylny trop, po prostu rośnie nam kawał silnego chłopa
Pozdrawiamy!
Ja też uważam, że nie ma co porównywać dziecka do innego. Każde dziecko w swoim czasie uczy się nowych umiejętności. Faktem jest to, że jeśli będziemy kłaść dziecko na brzuszku będzie silniejsze i podnosił główkę wyżej niż dziecko które leży tylko na pleckach. Każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim czasie.
Kładź malucha na brzuszku i szybko zaobserwujesz różnicę.
Dziewczyny Maluchy śliczne. ![]()
Mój synek zaczął podnosić główkę też jak miał około 2,5 miesiąca, ale dosłownie na sekundę, dwie. A na dłużej zaczął utrzymywać główkę jak miał około 3 miesiące i tydzień
Trzeba pamiętać, że każde dzieciątko indywidualnie się rozwija i jedno będzie szybciej podnosiło główkę, a drugie później
Tak samo jest z siadaniem, jedzeniem etc
Nie ma się czym martwić ![]()
Patrząc na mojego pierwszego, jak i drugiego syna z całą pewnością mogę stwierdzić, że dzieci są różne.
Mój drugi terrorysta trzymał główkę od samego początku co mnie trochę zaniepokoiło. Przy wizycie patronażowej był przebadany pod względem napięcia mięśniowego. Okazało się, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, po prostu silny chłopak z niego.
To bardzo ladnie daje sobie rade . Moja corka zaczela tak podnosic glowe dopiero w 4 mc ale za to szubko jej poszla ta nauka ![]()
Trzymanie główki jest zawsze sprawą indywidualną maluszka :). I zależy od humoru, jak w przypadku mojego Kostka:) On położony na brzuchu w pierwszym miesiącu życia trzymał ładnie główkę, czasem wydawało mi się, że aż przesadza, ale nic na siłę. Bobas sam doskonale wie, ile czasu i sił może na to poświęcić :). Wystarczy ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Sama z nim “walczyłam”, żeby leżał na brzuchu, bo z początku "stawiał opór ", ale przyszedł taki moment, że sam zadecydował,co dla niego najlepsze
Ciekawość świata i zmiana perspektywy widzenia jest silniejsza! ![]()
Mój synek też od urodzenia ładnie trzymał główkę teraz ma 5 miesiecy i na chwilę nie można go zostawić samego na łózku bo zaraz by z niego spad przekręca się z brzucha na plecy i odwrotnie.
Ważne żeby nie zmuszać dziecka do niczego. Dziecko samo wie kiedy jest gotowe na jakąś nową rzecz a w jakim wieku to osiągnie to już sprawa bardzo indywidualna.
Oczywiście nie wolno zmuszać dziecka. Ale należy ćwiczyć jego mięśnie. Więc trzeba dziecko przewracać na brzuszek, żeby te mięśnie jednak ćwiczyć ![]()
Ogólnie mój synek bardzo lubi sam się przewracać na brzuszek ale oczywiście wszystko w swoim tempie.
Zgadzam się z Wami mięśnie ćwiczyć trzeba więc leżenie na brzuszku jak najbardziej tak ![]()
Dzisiaj byłam u sąsiadki, która ma 3 miesięcznego malucha i mam wrażenie, że główkę wyżej i dłużej trzyma niż moja pół roczna córka. Ma wzmożone napięcie właśnie, i w sumie to nie wiem co gorsze.
Ale wiem na pewno, że leżenie na brzuszku jest bardzo ważne i dla brzuszka i dla mięśni ![]()
U mnie synek mając 6 tygodni potrafił wysoko i pięknie trzymać główkę nawet do 10 minut ale nie miał wzmożonego napięcia…lekarz stwierdził tylko, że jest silny i leżenie na brzuszku mu nie przeszkadza wręcz przeciwnie wtedy więcej widzi i dlatego tak się rozgląda i utrzymuje główkę.
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie należy porównywać jednego dziecka do drugiego bo to jeszcze gorzej można się załamać - jak to matka.
Córka nie bardzo lubi leżeć na brzuszku.Ma teraz 2,5 miesiąca i niestety nie trzyma jeszcze główki.Wiem ,że każde dziecko jest inne i potrzeba jej więcej czasu ,aby ta główka jej się nie chwiała.
angel8130 tak jak napisałaś, wszystko przyjdzie w swoim czasie ![]()
Mój synek 5msc dopiero zaczał tak już fajnie i pewnie trzymać główkę w połowie 4go (dopiero…) już nawet dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej od naszej pediatry. Ale za to jak już podniósł pewnie głowę, tak zaczął się fikać na lewo i prawo a następnego dnia już obracać z plecków na brzuszek
Tak więc czasami wystarczy po prostu poczekać :)))
Córcia jeszcze ma czas
Potem nadgoni z nawiązką
Po prostu kilka razy dziennie kładź Malutką na brzuszku, ale tylko do momentu, gdy nie będzie protestowć że ma dość, żeby jej tego nie obrzydzić. My tak robiliśmy u mojego małego i sprawdziło się ![]()
Też się stresowałam, że rówieśnicy już podnoszą łepek wysoko, ale za to teraz niektórzy rówieśnicy nie obracają się, tak więc wszystko w swoim czasie :)))
Moja córeczka ma 2,5 miesiaca i lezac na brzuszku bardzo długo utrzymuje główkę w górze, jednak każde dziecko jest inne jedno mocniejsze drugie słabsze. Im czesciej bedzie lezal na brzuszku tym bedzie wzmacnal sobie polecki i uboszenie glowki nie bedzie go tak meczylo i coraz dłużej bedzie ja utrzymywal
cierpliwosci ![]()