Gdyby była taka potrzeba to nawet byłabym skłonna zapłacić za KTG i być spokojna, ale iść na darmowe do szpitala i ryzykować niepotrzebne narażanie się na wirusa, stresować się przy tym...
Ja miałam robione KTG tylko w szpitalu na IP jak już miałam skurcze. Lekarz nie zdążył mi ich zlecić bo to był dopiero 33tc.
Gdybym teraz była w takiej sytuacji że trzebabyloby zrobić KTG to obawiałabym się wizyty w szpitalu.
Tylko nie wiadomo czy lekarze przyjmują i czy można u nich zrobić platne ktg
Ja nie miałam robionego nigdy ktg co tylko nie najlepiej swiadczy o lekarce która prowadziła pierwszą ciążę a mi skracała się szyjka macicy mimo tego żadnych badań nie zleciła w tym kierunku tylko kazała brać no-spe i odpoczywać. Teraz nie wyobrażam sobie takiej sytuacji bo przy 2 latku nie da się odpoczywać.
MNPB bo to jeszcze jest za wcześnie ja podajże pierwszy raz pojechałam na to badanie po 36 tyg
MamaMałejMajki ja wiem, że w przychodni do której chodzę jeden z lekarzy wykonuje takie KTG odpłatnie, zamieścili taką informację na stronie kilka dni temu
MNPB badanie KTG najwcześniej w 25 tygodniu ciąży się robi. Ale zazwyczaj, jeśli nie ma żadnych wskazań medycznych, ginekolog prowadzący ciążę nie zleca tego badania tak wcześnie, tylko dopiero w okolicy przewidywanego terminu porodu.
Mi w pierwszej ciąży lekarz nawet nie wspomniał o KTG, dopiero na porodówce miałam pierwszy raz robione w 38tc jak odeszły mi wody, także nie ma reguły, zależy od przypadku
Już o tym wyczytałam ;). Dobra. Pewnie dopiero mi zrobią w szpitalu
karolinach, ja z kolei trafilam na ginekolog panikarę. Długość szyjki wg niej w ciagu tygodnia skrocila sie z 2,5 na 1,9 i wyslala mnie ze skierowaniem na cito do szpitala na pessar i podawanie sterydów. Brzuch ponoć sciśniety i same tragedie. Po czym w szpitalu patrzyli na mnie jak na wariatkę - ciezarna ze wskazaniem do bezwglednego lezenia - siedzialam 5 godzin z przerwą na dwa badania i KTG i czekalam na decyzje czy mnie przyjmą. Tego samego dnia dwoch roznych lekarzy mnie badalo i wyszlo im 2,5 cm, KTG super, zadnych skurczy (zreszta nigdy zadnych nie odczuwałam)
wiecej mi to szkody przynioslo niz korzyści ;/ z nerwów płakałam się na tej izbie przyjęc.
Wydaje mi się że lepszy lekarz co panikuje niż taki co olewa
Moim zdaniem bardzo ważne są jednak badania prenatalne. Sama chciałabym na dniach zapisać się do dobrej kliniki i dużo osób polecało mi właśnie Olmedical. Widziałam, że tutaj badania wykonywane są za pomocą bardzo dobrego sprzętu jak aparat ultrasonograficzny Samsung Hera W9 dzięki czemu też te wyniki są jednak wiarygodne. A czy wy byłyście już może tutaj?
sprzet swoją drogą ale i dobry specjalista to podstawa
Aniss racja, jest nawet takie powiedzenie że złej baletnicy to przeszkadza nawet rąbek od spódnicy. Więc co po najlepszym sprzęcie jak ktoś go wykorzystać nie będzie umiał
No właśnie sprzęt może być najlepszy a specjalista który też potrafi obsługiwać i odczytać wszystko to też jest ważne
No właśnie, najważniejsze aby specjalista był naprawdę specjalistą. Musi mieć uprawnienia i być zarejestrowany na liście FMF. Dobry sprzęt to oczywiście zawsze na plus bo pewnie więcej widać i można wykonać dokładniejsze badania. Warto poczytać opinie o lekarzach wykonujących badanie w danym punkcie :)
o tej liście w sumie dowiedziałam sie tutaj na forum bo też o tym nie słyszalam;)
ale czaami włansie dobry spec lepiej przeprowadzi takie badanie na gorszym sprzecie niż jakiś mało doswiadczony na nowym
Aniss święta racja
A jak to wyglada? Jak wyglada drugie i trzecie
Tak samo jak za pierwszym razem, tylko już się nie robi badania z krwi. Po prostu USG na którym lekarz dokładnie sprawdza rozwój organów, serca, kości, przepływy itd, jak wykryje nieprawidłowość to pokieruje dalej. Ja miałam połówkowe już przez brzuch, od 12 tygodnia nie robi się dopochwowo, chyba że czegoś inaczej nie da się zobaczyć. Polecam wziąć ze sobą jakiegoś batonika, jak dziecko będzie źle leżało, to po cukrze powinno się obrócić Więcej info na stronie USG Kraków USG piersi, brzucha, USG tarczycy DER MED