Trzeci trymestr - bolączki

Bóle kręgosłupa to w ciąży codzienność dla każdej kobiety chyba. A jesli jeszcze dochodzi do tego jakis rodzaj skrzywienia kregoslupa to tym bardziej. Mi juz od dziecka pediatra mowil, ze jak bede w ciazy to nie dam rady z bolem kregoslupa przez to ze mam lekką skolioze. Wzielam sobie te sloea bardzo do serca. Teraz jestem juz na finiszu rozwiazania i przyznam szczerze, ze inaczej wyobrazalam sobie slowa lekarza. Owszem, kregoslup boli, ale nie jest to jakis niewyobrazalny i przewlekly bol.

Ja miałam bóle kręgosłupa jakoś na początku trzeciego trymestru i to straszne, nie mogłam wręcz chodzić :frowning: Ale obecnie jest super. Nic mnie nie boli! :slight_smile: Do tp został niecały miesiąc. :slight_smile: Jedynie ciężko mi czasem wstać, podnieść coś z ziemi, ogolić się w niektórych miejscach. :stuck_out_tongue: Gorzej też sypiam, ale nie narzekam :slight_smile: Już nie mogę doczekać się, kiedy zobaczę moje Maleństwo <3

evelin to już niedługo ja przed samym porodem całkiem spać prawie nie mogłam. tylko latałam co chwile do toalety :smiley:

Ja póki co to tak raz w nocy wstaję do toalety :slight_smile: a tak to przed snem kilka razy :stuck_out_tongue:

W czasie ciąży bolały mnie lędźwie, teraz boli mnie szyjny. Codziennie kilka minut poświęcam na gimnastykę i czuję lekką poprawę

mnie bolal krzyż w ciąży.

Agnieszka.sz też mam skrzywiony kręgosłup i też bywają dni, że kręgosłup boli bardzo mocno ale to tak przez chwilę, ale ogólnie nie ma tragedii. Ja jakoś w nocy póki co nie muszę tak do toalety ale w ciągu dnia to już inna kwestia…

ja mam zbyt prosty kręgosłup i fakt odczulam ból pleców w ciąży.

Na ból kręgosłupa polecam jogę, jest super!

marieee ja chyba za mało porozciągana jestem na jogę

Evelin jak super, już lada moment wielki dzień!
Mi się ostatnio jakoś słabo robi, ciekawa jestem jak krew bo ostatnio robiłam badania.

Marta jeszcze nie masz wyników?

Nie, jutro mąż podejdzie po pracy. Pisałam na ogólnym, że dopadła mnie biegunka, może ta słabość od tego. W zasadzie na pewno… Oby to była nieprzyjemność ciążowa, a nie zwiastun porodu. Ja raczej nie miewam sensacji tego typu, może raz na parę lat, a przed porodem zawsze mnie dopadało oczyszczanie organizmu. Oby to nie to!

Marta, ile tygodni planowo Ci zostało?

Według OM jestem w 32 tygodniu.

Marta z tego co pamiętam, to jakoś na podobnym etapie ciąży tez dostałam biegunki… Jednak niczego więcej to nie zwiastowało. Później przed samym porodem kilka dni zaczął się organizm oczyszczać, ale tak delikatnie, nie jakoś gwałtownie. A biegunka mocniejsza pojawiła się już w szpitalu, przed przyjęciem na porodówkę.

Evelin zobaczsz jak Ci zleci ten miesiąc. Wydaje się dluzyc ta końcówka, a po wszystkim to spojrzysz inaczej zupełnie:-) oby tak lekko było do samego końca! :slight_smile:

Co do kręgosłupa, to też go czułam i to od połowy drugiego trymestru. Zwłaszcza po aktywnie spędzonym dniu. Podejrzewam, że właśnie przez lekkie skrzywienie. Mnie zawsze przyjemnie ciepła kąpięl pomagała. Teraz po porodzie czuję ból kości ogonowej, podczas siedzenia w niektórych momentach. Czytałam, ze się to czesto zdarza, a przyznam, że nie słyszałam o tym od nikogo wcześniej . Podobno nieraz nawet zdarzają się jej pęknięcia podczas porodu.

30 tydzień, a ja kompletnie jestem bez sił, może po tym remoncie potrzebuje więcej czasu na regenerację, albo jakieś przesilenie wiosenne mnie dopadło. Ale nie dość, że nie mam na nic siły, to najchętniej spałabym non stop.

Ja za to ciągle muszę coś robić mimo zmęczenia. Albo to przy remoncie coś sprzątać albo szorować zarośnięta łazienkę bo młodszej siostrze się nie chce i potrafi tylko narzekać a ja muszę na kolanach z druciakiem kabinę prysznicową z rdzy czy czegoś szorować bo nikt nie był na tyle mądry żeby to ruszyć. Ja nie wiem jak można być tak leniwym jak ona-konczy szkole wybiera się na studia a nic nie potrafi zrobić, umyć po sobie czy swoim chłopaku talerza lub kubka i zawsze mi pokazuje co mam robić bo jej się nie chce a widzi i doskonale wie że jestem w 29 tc, fakt że nie lubi dzieci chyba nie zwalnia jej z obowiązków domowych

E.Serowiecka prawdopodobnie siostra po prostu Cię wykorzystuje :frowning: Przykro mi

Mi ciągle przeszkadza to, że za dużo siusiamy, napinanie sie brzucha, jego nagły przyrost z tygodnia na tydzień, czasami zbyt mocne kopniaczki małej i bolące piersi :C
No i częste odwiedziny do ginekologa z badaniami