dziewczyny, ja zaczęłam pięknie spać i znowu to mnie niepokoi ![]()
chyba już wolałam nie spać i się przygotowywać.
Pcheła lepiej we własnym wygodnym łóżku. 30 km to nie jest aż tak wiele, jeśli jesteś jeszcze mobilna możecie wpaść na chwilkę do sklepu czy do parku na spacer (spacer powinien Wam pomóc i przyspieszyć termin) ![]()
Mama - ja od tygodnia też super śpię
Jakby “snem kamiennym”
Przestała mnie też męczyć zgaga w nocy. Jedyne co to wstaję 3 razy do wc, ale jak wracam to od razu zasypiam. Chyba organizm próbuje się wyspać na zapas ![]()
pchela cisza przed burza tzn porodem
a ten no chrapiecie ? pamiętam jak byłam po terminie w szpitalu nie mogłam spać czasem i idąc korytarzem do wc słychać było z każdej sali chrapanie. ![]()
Chyba nie
Mąż m ówi, że nie wie ![]()
ja niestety trochę tak, bardziej sapie. W ciąży niestety pojawia się często chrapanie, wszystko przez ucisk macicy, duszności, kłopoty z oddychaniem.
To mi się ostatnio fatalnie śpi, długo nie mogę zasnąć, a jak w nocy wstaję do córki to już w ogóle po spaniu. W sumie to już nie wiem co gorsze, pierwszy trymestr śpi się ciągle, a w trzecim niewiele ![]()
mnie ostatnio w nocy dopada straszny skurcz łydek ;( , magros nie jestem pewna czy mnie też dotyczy to, że w trzecim trymestrze niewiele się śpi, czasem budzę się wcześnie, ale potem staram się dospać bo potem to nie będę miała kiedy…
Ja raz śpię, a raz nie. Kiedyś nie rozumiałam co to bezsenność, uważałam, że to żaden problem - zawsze można poczytać książkę. Okazuje się, że to okropnie męczące, przedwczoraj już mi się płakać chciało, leżałam i leżałam od 3 w nocy
Agnieszka jak są kurcze łydek to brak magnezu bierzesz magnez ? ja też często miałam w 3 trymestrze bezsennośc i chodziłam w nocy do toalety a potem się kręciłam bo zasnąć nie mogłam.
Aisa no właśnie zaczęłam brać aspargin i zobaczymy
Aga, oprócz magnezu zrezygnuj z kawy i mocnej herbaty jeśli pijesz. Dodatkowo sięgnij po horzką czekoladę
Skurcze występują przy niedoborze magnezu, tak jak piszecie, ale i potasu. Proponuję codziennie banana , garść owoców suszonych
Niedługo dojdą też pomidory.
Ja wcinam banany i rodzynki codziennie bo bardzo lubię i w tej ciąży nie mam skurczów.
Agnieszka to dobry wybór w sensie aspargin bo to magnez z potasem
czekolady nie polecam jeśli się dużo przybrało w ciąży
z kolei banany też mają dużo kalorii chociaż są owocem no i warto spożywać ale nie za dużo i nie radzę na czczo jeść banana pamiętam jak mnie po bananie na czczo było niedobrze a smak wymiotów o smaku banana chyba będę pamiętać do końca życia osobiście nie polecam mieć przyjemność poznania tego smaku
Mama_Gratki kawę to raz na jakiś czas, w ciąży to właściwie prawie wcale a herbatę piję tylko owocową. Lubię banany choć faktycznie ostatnio trochę rzadziej je jem i Aisa ja akurat miałam przyjemność poznać ten smak i to ładnych parę razy. Pisałam w innym wątku zdaje się: pierwsze oznaki ciąży, że jak z samego rana zjadłam tylko jakiś owoc w tym i banana no to za długo go w sobie nie miałam, jak nie zjadłam rano czegoś konkretnego to szło to w drugą stronę
oj współczuję ja też miałam te przyjemność a smak takiego pawia jest okropny.
Możesz oznaczyć poziom potasu jeśli czujesz niepokój. Co do czekolady, aisa proponuję deserową
Aga bierz tak jak dzieczyny napisały magnez ale i zrezygnuj z kawy i herbaty no i dużo magnezu jest w migdałach, koprze, pestkach dyni, bananach, płatkach owsianych, orzechach i kakao.
Kasia pisałam chwilę wcześniej że kawy i herbaty praktycznie nie pije tylko owocowa
właściwie wszystko, co wymienilas lubię zjeść, ale tak od czasu do czasu. Aisa banan to nic w porównaniu z czekoladą, zwracasz na mega słodko aż mnie wzdryga na samo wspomnienie ohyda po prostu…
A to też a i czekolada zatwardza więc jeśli ma się tendencje to lepoej nie jeść. A w ciąży czssto same zaparcia się robią więc lepiej unikać produktów które powodują zatwardzanie. Co do kopru to byle nie włoski koper bo on nie jest wskazany dla mam karmiących i w ciąży jak i również dla dzieci poniżej 4 roku życia.
raptem wczoraj czytałam o skurczach, a dziś w nocy tak mnie złapał, że do teraz ledwo chodzę tak mnie noga boli;/