Zaczął się sezon na truskawki- czy można je jeść będąc w ciąży - pod różnymi postaciami- w ciastach, z bitą śmietaną, koktajle? Kiedyś wyczytałam, że truskawki mogą uczulać i powodują puchnięcie- czy to prawda? Czy mogą zaszkodzić dziecku? A może któraś z Was pytała swojego ginekologa o jedzenie truskawek? Ja zapomniałam zapytać…i teraz nie wiem co zrobić
zjeść czy powstrzymać się?
ja jem truskawki jak szalona i jakoś mi nic nie jest wydaje mi sie ze jedzenie truskawek to bardziej się tyczy okresu karmienia
w ciąży nawet zaleca się jedzenie truskawek ponieważ może to obniżyć wystąpienie na nie alergii u dziecka
po za tym truskawki to same zdrowie zawierają witaminę C i B, zawierają też błonnik
ja będąc w ciąży też jadłom truskawki i nie zaszkodziło to mnie i mojemu dziecku
Czyli też sobie pozwolę na truskawki odnośnie alergii to wydawało mi się że mogą one właśnie powodować alergie u dziecka, ale może faktycznie jest to dopiero podczas karmienia a nie w ciąży
Jedz truskawki, ja jadłam truskawki w ciąży, jadłam jak karmiłam piersią, moja córka ma 11 mcy, je truskawki i nie ma reakcji alergicznych Podejrzewam, że wszystko dzięki temu, że ja jadłam. W ciąży jedz jak najwięcej różnych produktów, to co jesz trafia w jakiś sposób do dziecka, więc dobrze, aby maleństwo znało jak najwięcej rzeczy, będzie ci później łatwiej dietę rozszerzać
A truskawki moga powodowac alergie w kazdym wieku
W obecnej jak i w poprzedniej ciąży jadłam truskawki, zarówno po umyciu, jak i koktajlach, lodach czy ciastach. Nigdy nie miałam problemów ze skórą, żadnych alergii, a także nie puchłam.
Dość dawno podałam mojej 14 miesięcznej córci po raz pierwszy truskawki do spróbowania i ona również nie miała reakcji alergicznych. Mam nadzieję, że synek też mieć nie będzie
Jem truskawki i smakuja mi jeszcze bardziej niz przed ciaza. Jak masz na nie ochote to sie nie zastanawiaj tylko idz i zjedz ze smakiem napewno po zjedzeniu jednej porcji bedziesz miala ochote na druga
ja tak mam
Trzeba wypróbować. Ciąża diametralnie zmienia nasz organizm i jego reakcje na różniste substancje. Jeżeli zjesz troszkę i nic Ci nie będzie, smiało możesz truskawy palaszować. Natomiast nigdzie w spisach produktów zakazanych w ciąży nie widziałam, by były truskawki.
A co do dziecka to różnie może być, może ale nie musi być alergikiem…
Ja przeczytałam na jakimś forum, że lepiej jeść w ciąży produkty uczulające, ponieważ po porodzie, dziecko będzie miało na nie większą tolerancję, nie wiem czy to prawda, ale koktajlu z truskawek nie umiałam sobie odmówić
dzangusia ja tez tak czytalam i moze cos w tym jest… Moze fatycznie dzieki temu dziecko sie uodparnia i jest mniejsze prawdopodobienstwo uczulenia…
Miejcie na uwadze też to, ze nie tylko produkt kluczowy wywołuje alergię, ale i to czym jest pędzony i nawożony…
Niby w ciazy mozna jesc wszystko. A po ciazy przy karmieniu trzeba uwazac na to co sie je.
Wydaje mi się,że w ciąży jeść truskawy można,pod warunkiem,że nie masz alergii na nie a fakt,przy karmieniu piersią bardziej trzeba uwazać,co się je,żeby dziecku nie zaszkodzić!Ja tam wcinam truskawki i ciasta pyszna
Didisia wie zresztą
heheheh
trzeba jeść póki można
Ja też jem truskaweczki, tylko je dobrze myję bo czytałam że toxoplazma gondi lubi siedzieć na nich, a ja nigdy na nią nie chorowałam.
Pierwsze słyszę, by truskawki jedzone w ciąży miały wpływać na puchnięcie Ja tam jem i sobie nie żałuję, zwłaszcza że już niedługo mój jadłospis ulegnie dużym zmianom. Poza tym mam dosyć niskie żelazo, a że truskawki zawierają ten pierwiastek, to tym bardziej ich sobie nie odmawiam
Mamunia i tak najlepiej właśnie amać te nasze krajowe
jestem w 7 miesiącu i jem truskawki w takich ilościach, jakby już nigdy miało ich nie być. Zawsze lubiłam te owoce, ale nigdy nie smakowały mi tak, jak teraz Wystarczy, że poczuję ich zapach i ślinotok po sam pas. Potrafię zjeść połowę, zanim dojdę/dojadę do domu.
Heheh skąd ja to znam
ja tak wcinam wszystkie owoce,oczywiście te które mogę
czyli cytrusy,truskawki i kiwi
nie potrafię się pohamować
Ja również nie widzę powodu aby rezygnować z truskawek w czasie ciąży. Oczywiście jak każde owoce należy je wcześniej umyć aby uniknąć ewentualnie listeriozy natomiast same truskawki nie są zagrożeniem, chyba, że kobieta ma problem z alergią na nie. W okresie karmienia już raczej bym zrezygnowała z jedzenia ich, synkowi dopiero w tym roku dałam a ma 2,5 roku.
Wczoraj skusiłam się na truskawki po radach z forum zjadłam ich bardzo dużo
jakbym nigdy w życiu truskawek nie jadła
z tego co zauważyłam po sobie to nie miałam żadnych dziwnych reakcji organizmu- poza “wybrzuszeniem”
ale to chyba ze względu na ilość zjedzonych truskawek
Ogólnie od początku ciąży jem bardzo dużo owoców- miałam przez prawie dwa miesiące fazę na kompoty z owoców
a z początku ciąży miałam ochotę na cytrusy- cytryny, pomarańcze, mandarynki i inne kwaśne owoce
a na ciasta / słodycze / nie mogłam patrzeć
mówiono mi wtedy że pewnie będziemy mieć chłopca bo to niby “objaw”
i faktycznie- sprawdziło się
będzie synuś