Testy ciążowe

Jest ich na rynku tyle i który wybrać?

Jest ich kilka rodzajów - testów ciążowych:

• paskowe,
  • płytkowe,
  • w postaci flamastra.

Jakie sa wasze odczucia poz zrobieniu testu?

Ja tak miałam, przed miesiączka wyszedł mi test negatywny. Dostałam okres ale też się dziwnie czułam podobnie do Ciebie, okres miałam tylko 3 dni więc zrobiłam drugi test i tam już wyszła lekka druga kreska. :slight_smile: Zaczekaj do dnia miesiączki lub kilka dni po jej terminie, nawet jak dostaniesz to zrob później test. Tak się czasem zdarza, to tylko testy ciążowe. Pozdrawiam i powodzenia!

Ja bym zrobiła jeszcze raz test ewentualnie innej firmy. Ciąże można też potwierdzić badaniem krwi Beta HCG tak zwane. Nie wiem jak tam wygląda kwestia takich badań.
Tu masz opisane

No nic mi nie zostało tu w Danii poczekam do terminu miesiączki i wtedy zrobię test mam nadzieję że miesiączka jednak nie przyjdzie :slight_smile: a jeśli przyjdzie to będę musiała szukać innych powodów mdłości i bólu piersi. Sutki to mnie aż jakby paliły.

Justys ja miałam tak wyszedł test pozytywny później beta u ginekologa ale zrobiłam jeszcze jeden test i negatywny beta okazała się mała jak na ciążę i wiek poronienie po prostu niekiedy tak się dzieje.

Ale może to być inna przyczyna bo są różne testy ciążowe może tamte co pozytywne były były superczule czyli wykrywaly juz od 10 UI na ml A ten negatywny może był mniej czuły i stad negatywny bo są też takie które są czułe od 25 UI na ml

Justys, a nie możesz iść tam na własną rękę gdzieś do punktu pobrań, do laboratorium i zrobić sobie tą Bete HCG? Wtedy byś już wiedziała na czym stoisz jak się niecierpliwisz… A jak nie, to może spróbować test jeszcze zrobić ale z innej firmy.

Poczekam do miesiączki i dam znać zrobię test i postaram się załatwić sobie badanie krwi :slight_smile:

Też bym poczekala do terminu miesiączki i zrobiła wtedy test bo może trafił się wadliwy test albo mało czuły i też pora dnia podczas robienia testu może mieć znaczenie, warto robić test zawsze od rana

Dokładnie test najlepiej robić rano pierwsze siku po nocy najlepiej bo wyssy betahcg ma największe stężenie.
Może być też tak że test jest fałszywie pozytywny tzn jakiś wadliwy może się trafił ale dwa pozytywne A potem jeden negatywny to być może albo tak jak pisałam wcześniej albo wadliwy bądź malo czuły ten ostatni test.

Justys w takiej sytuacji najbardziej wiarygodne byłoby badanie z krwi BETA HCG. Nie wiem czy w Danii można zrobić je prywatnie czy trzeba mieć skierowanie, ale to badanie rozwieje Twoje wątpliwości. Jeżeli beta wyjdzie pozytywna to warto ją powtórzyć co 48h, jeżeli przyrost będzie prawidłowy to jest duża szansa że ciąża ma duże szanse się utrzymać. Trzymam kciuki i czekamy na wieści :wink:

Ja tez robilam test 2 dni przed terminem miesiaczki i nic pozniej w dzien okresu i nic pomyślałam nie wyszło ale okresu nie dostałam dopiero 3 dni pozniej zrobiłam 3 test i dwie kreski sie pokazały i tak dzis jestem w 33 tygodniu ciąży. Czekaj cierpliwie oby u Ciebie było tak jak u mnie

Wystarczy czekać.ja upewnilam się że jestem w ciąży dopiero gdy opozniala mi się długo miesiączka.piersi też mnie bolały.
Poszłam do lekarza i potwierdził ciążę.

Justys i wiesz juz na czym stoisz…

Też jakiś czas temu myślałam co u Justys, tak ucichła. Może nas podczytuje i jak zobaczy wątek to napisze.

Też jestem ciekawa, jak potoczyła się historia i czy Justis spodziewa sie maluszka ;]

Blada kreska oznacza bardzo wczesna ciążę - przy pierwszej ciąży i teraz u mnie na teście również pojawiły się blade drugie kreseczki. Ja dziś idę na betę. Jeżeli chodzi o to, że następny test wyszedł negatywny, może to oznaczać samoistnie poronienie. Radzilabym Ci, żebyś poszła wykonać badanie z krwi na obecność bety, o ile takie badania są u Ciebie w kraju wykonywane.

Też tak miałam. Polecam zrobić test ciążowy w dniu miesiączki lub dzień po wtedy wynik powinien być już dokładniejszy. Ja po tym jak spóźniala mi się miesiączka zrobiłam test z krwi i wyszła mi ciąża ok. 5tygodnia.

Ja kilka dni po spodziewanej miesiączce, której oczywiście nie dostałam, zrobiłam 2 testy ciążowe, które wyszły negatywnie, ale nie wyrzuciłam ich do kosza, tylko położyłam na półce w łazience. 9 dni po spodziewanej miesiączce zrobiłam jeszcze jeden i odczekałam. W międzyczasie chciałam wyrzucić poprzednie testy. Na jednym z nich była widoczna baaardzo blada kreska, czego wcześniej nie było widać. Natomiast jak zrobiłam kolejny test ( Po tych 9 dniach) to na teście również pojawiła się kreseczka, ale ledwo widoczna. Dziś jestem w 21 tygodniu :slight_smile: Także różne są sytuacje z tymi testami :slight_smile:

My się staraliśmy długo o dziecko i co miesiąc minimum 1 test robiłam i w złości często rzucałam je o ścianę bo takie objawy miałam jak bym byla w ciąży… aż przyszedł ten czas i się udało:-) objawów jako takich nie miałam wtedy i chyba przeczucie kazało zrobić test. Jeżeli nie jesteś pewna poczekaj i zrób jeszcze raz albo zgłoś się do szpitala…

Niestety pojawienie się słabej drugiej kreski po pewnym czasie nie jest znakiem ciąży. Pojawia się ona nawet jak nie jesteśmy w niektórych testach. Blada natomiast może oznaczać wczesną ciążę, jak pojawia się praktycznie od razu. Testy są wskazówką dla nas, ale nie dają nigdy 100%, tylko według deklaracji producentów ponad 99%, ale to nadal nie 100%. Oczywiście też zależy to od momentu kiedy wykonujemy. Liczy się tylko test wykonany w dniu spodziewanej miesiączki, wcześniej może nam pokazać, ale nie musi.