Test obciążenia glukozą, czyli tzw. krzywa cukrowa

Ja też zarówno w pierwszej ciąży jak i drugiej piłam wodę po glukozie

Akone ja za każdym razem piłam 75 g glukozy

Ja też tak jak Gabi.

Mi niestety zabronili pić wodę, w pierwszej ciąży rownież tak samo chyba nie piłam wody po wypiciu glukozy, z tego co pamietam. Ale dobrze, że chociaż pozwoliła na te cytrynę, może przejdzie.

No właśnie ja też teraz dostałam 75 a zawsze mialam 50’ jestem załamana.

A wypilyscie szybko te szklankę czy małymi łyczkami ? Ja tak w miarę powoli ale z każdym łykiem wolałam szybciej miec to z głowy i potem już więcej połykałam.

Chyba w pierwszej jak i teraz tak samo -75 g

Ja się nie obijałam w miarę szybko, potem wypiłam łyk samej wody wypłukałam usta i modliłam się żeby nie zwymiotować :wink:

Ja również szybciutko wypiłam by za bardzo nie poczuć tej słodyczy :wink:

Teraz podobno w wytycznych jest zalecana dawka 75 dla ciężarnych i trzy pobrania krwi. Na czczo, po godzinie i po dwóch. Choć jak słyszę to różne zalecenia mają dziewczyny.
Dla mnie na szczęście ta glukoza cytrynowa smakowała całkiem przyjemnie :wink: Jedyny minus był taki że prawie usnęłam siedząc na krzesełku :wink:

To zabawne, że dajemy radę zjeść tonę słodyczy, opakowanie krówek czy całą czekoladę a po glukozie nam niedobrze;)

Ja kiedy szykowałam się do tego badania nigdzie nie znalazłam informacji że nie wolno wody. Z resztą nawet mój ginekolog kiedy dawał mi skierowanie powiedział, żebym zabrała ze sobą dodatkową butelkę wody i cytrynę.
Ponad to dzisiaj zadzwoniła do mnie położna żeby zapytać jak się czuję wiec z ciekawości zapytałam jej o to i powiedziałam że podobno wody nie wolno. Ona mi na to, że pierwsze słyszy bo woda nie ma prawa zmienić wyników badań i jest w szoku że w ogóle są takie laboratoria, które jej zabraniają bo wodę można w dużej ilości wypić i nie zmieni to wyniki w najmniejszym stopniu.

No to zła jestem bo pamiętam jak się męczyłam.

Następnym razem idź do innego laboratorium :slight_smile: Bo dla mnie to w ogóle nie do ponyślenia żebym przez dwie godziny nie mogła wody wypić. A jakby mi teraz przyszło to badanie robić w takie upały i bez wody to chyba bym oszalała.

Już nie planuję dzieci, ale jakby coby gdyby niech tam to będę pamiętać :wink:

Ja również za każdym razem starałam się wypić jak najszybciej

Ok dzięki za info, może jak szybciej wypiję to będzie lepiej.

Udało się ale z cytryną :slight_smile: Mama_Arka_Martynki muszą pomysleć coś o krzywej cukrowej z wykorzystaniem np tabliczki czekolady :slight_smile:

Z ciekawości miałyście jakieś wytyczne odnośnie ostatniego posiłku? Bo mi powiedział ginekolog, że ostatni posiłek o 18

Ooooo to jest sposób,czekolada a nawet dwie