ABC a można wiedzieć jakie masz wskazania do cięcia, jakoś lekarz musi ustalić jak dziecko urośnie będzie pewnie łatwiej wyznaczyć termin porodu.
To chyba zazwyczaj patrzą na ostatnią miesiączkę nie według usg, gorzej jak jest nieregularny cykl.
Witaj na forum #teamLOVI!
ABC a można wiedzieć jakie masz wskazania do cięcia, jakoś lekarz musi ustalić jak dziecko urośnie będzie pewnie łatwiej wyznaczyć termin porodu.
To chyba zazwyczaj patrzą na ostatnią miesiączkę nie według usg, gorzej jak jest nieregularny cykl.
U mnie termin cc był brany z miesiączki
Mnie zawsze powtarzają, że najważniejszy jest termin porodu, który wynika z USG I trymestru. Bo wtedy dzieci jeszcze jednakowo się rozwijają. natomiast z każdym kolejnym tygodniem, płód inaczej rośnie.
Gdy idę do ginekologa to mimo wszystko najważniejsza jest data miesiączki :) Tym razem mam raptem 2 dni różnicy, ale przy poprzedniej ciąży były to chyba 2 tygodnie :D
mi brali zawsze z terminu miesiączki, ale zgodzę sie z USG prenatalnego są bardzi dokładne i mi wyszedł identyczny jak z miesiączki
Na tą chwilę lekarz nie zezwala na naturalny przez pierwszy poród przez cięcie, ale to ruchomy temat w zależności czy szyjka będzie się skracać, bo może być moja taka uroda i brak postępu porodu (rozwarcie na 2 cm ani milimetra więcej)
ABC z tego co wiem to teraz pierwsze cięcie nie jest wskazaniem do kolejnej cesarki, tak samo skracająca się szyjka co innego brak postępu porodu. Ja też jestem po cc i zobaczymy jak bedzie teraz na dodatek wyszła mi cukrzyca. Też mi się szyjka skracała, pod koniec leżałam plackiem w szpitalu przez miesiąc
Marta to tak jak u mnie w 1 ciazy 2 tygodnie a teraz dwa dni :)
U mnie też w pierwszej ciąży był chyba tydzień czy więcej różnicy bo miałam nieregularne cykle, długie. Ale trzymali się zawsze daty miesiączki. I urodziłam tydzień po terminie.
Teraz miałam różnicę 1 dnia.
U mnie różnica 3 dni. Ale ze względu na cukrzycę będzie wcześniejszy poród, więc nie przekonam się bliżej którego terminu się urodzi.
mAGDA I LENA będzie dobrze, a dużo Wam zostalo czasu do porodu ? jesteś na insulinie ? bo oni też to biorą pod uwagę przy indukcji
Pati chodzi o to że jak będzie się skracać to dobrze. Przed pierwszym porodem badał mnie lekarz, KTG dawał mi conajmniej 2-3 dni a za godzinę dostałam skurczy i nie było opcji żebym sama urodziła
u mnie to w ogóle jakies rozbierznosci przy pierwszej ciąży termin na10 a urodziłam 22...juz dokładnie nie pamietam ale co wizyte z usg wychodził inny termin...
Weronisia, bo tak lekarz wykonywał pomiary, że za każdym razem co innego wychodziło :)
A w pierwszej ciąży jak bardzo wpasowalyscie się w termin ?
Weronisia, bo dzieci od 2 trymestru już rosnal we własnym tempie i termin z Usg może być nie miarodajny. Tak jak pisałam syna urodziłam 9 października a z Usg z 11 tygodnia miałam termin na 12 października
ABC a co było przyczyną cięcia, sorry ze tak pytam czysta ciekawość. Ja już patrzę na każde możliwości i zastanawiam się co mnie czekac będzie. Jaki poród :0
Zazwyczaj ta rozbieżność jest większa na początku, a później już maleje, ja tak miałam teraz od początku różnica między OM a USG nie była dużą.
Anabanana przy pierwszej ciąży termin miałam na 27 grudnia i wtedy urodziłam przez CC bo dostałam skurczy. Przy drugiej ciąży termin miałam na 23 maj i zaplanowali CC na 24 maj ale jednak wyszło że zrobili 25 maja CC
U mnie termin był na 7 sierpnia a wczoraj 31 tydzień 4 dni pokazuje 28 lipca
I tak mało która kobieta rodzi w wyznaczonym terminie, także te parę dni nie robi różnicy, jeśli ciąża donoszona :)
DOkłądnie tylko 5% kobiet rodzi w wyznaczonym terminie
Ja prawie wszystkich w 38tyg, roznicabyla z dniami tylko :))
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.