Tarczyca w ciązy

Czy któraś z Was miała tarczycy w ciąży? Bo o mnie wykryto. Dostałam odpowiedni lek. Czy to coś groźnego podczas ciąży?

Moja kuzynka chyba miała. Cała ciążę brała leki i zastrzyki. Z małą było wszystko ok.

Tarczycę ma każdy. Może tylko nieprawidłowo funkcjonować, tzn. może być jej niedoczynność lub nadczynność. Sporo kobiet ma problem z tarczycą i spokojnie przychodzą ciążę. Jeśli jesteś pod dobrą opieką lekarską, to wszystko powinno być OK. Sądzę, że jest na forum kilka stałych użytkowniczek, które miały tego typu problemy i podzielą się własnymi doświadczeniami.

Marleno, najważniejsze że nieprawidłowość funkcjonowania tarczycy szybko została u Ciebie wykryta. Jeśli regularnie przyjmujesz leki w odpowiedniej dawce- wszystko będzie w porządku.

Co około miesiąc powinnaś wykonać badanie kontrole TSH, FT4, Anty-TPO i Anty-TG. Te same badania wykonaj Ok 3 miesiące po porodzie. Skierowania powinnaś otrzymać od swojego lekarza prowadzącego.

Jaki lek przyjmujesz i w jakiej dawce?

Ja miałam problemy z tarczycą w pierwszej ciąży. Wynik u mojej ginekolog był poza normą (TSH) i skierowała mnie do endokrynologa. Endokrynolog przyjmie szybciej, poza kolejnością jak to jest ciaża. Przynajmniej u mnie tak było, bo normalnie czekałabym z pół roku, ale raczej nigdzie nie powinni robić problemu. Możesz poprosic ginekologa aby na skierowaniu do endokrynologa napisał pilne, ale bez pilne też powinno pójść szybko.
Ginekolog nie może (tak mi przynajmniej mówiła moja Pani doktor) skierować na więszkszość badań, tak żeby były one bezpłatne i dlatego powiedziała, ze lepiej będzie u endokrynologa, poza tym on też się na tym zna.

Ogólnie jeśli masz dobrze dobrane leki, dobrego lekarza to wszystko powinno być ok, najważniejsze,ze masz leki i leczysz tarczyce w ciąży. Tarczyca w ciąży odpowiada za właściwy rozwój płodu a zaburzenia czynności tarczycy mogą być przyczyną przedwczesnych porodów, poronień i upośledzenia umysłowego dziecka, więc na prawde warto to sprawdzać i leczyć.
Nie wiem jak jest u Ciebie czy masz nadczynność, czy niedoczynność? Miałaś USG tarczycy, jak to wygląda?
Ja miałam nadczynność, brałam Metizol i też w różnych dawkach i po pół roku wszystko wróciło do normy.

Co ważne jeśli masz tak jak ja mialam, czyli nadczyność zapytaj swojego lekarza, czy możesz brać witaminy z JODEM, bo ja nie mogłam, endokrynolog kazał mi zmienić witaminy, tak żeby nie było jodu.
Jod ogólnie w ciąży jest bardzo potrzebny, ale w przypadku nadczynności nie zawsze, nie jest zalecany, bo może zaostryzć chorobe tarczycy. Natomiast przy niedoczynności jest zalecany.

Poziom jest do 4,2 ja mam 3,6 przepisał mi tabletki póki co skierowania do edrokrynologa nie dal

Zapobiegawczo powinnaś przyjmować leki, ale najwłaściwsza byka u konsultacja endokrynologa. Zrobiłby dla pewności USG tarczycy

Popros o skierowanie do endokrynologa, raczej nie powinien Ci odmówić. Niektórzy lekarze są tak ambitni że nie dają skierowan, bo “wiedzą lepiej”, nie pamiętam moich wyników, musiałabym odkopac gdzieś i zobaczyć, ale nie miałam jakiejś dużej różnicy a moja ginekolog tak czy inaczej dała mi skierowanie i powiedziala żebym sprawdziła przez szczegółowe badania na które ona nie mogła mi dać, bo to nie jej specjalizacja.

Ginekolog to ginekolog a endokrynolog to endokrynolog, ciąża to poważna i uważam że nie można tego bagatelizować, powinnaś zrobić usg
A może tak jak w moim przypadku nie powinnaś przyjmować jakichś witamin?

Ja teraz w tej ciąży też mam bardzo kiepskiego ginekologa, tzn nie wiem jakiego Ty masz, moze jest super ale uważam że tarczycy nie powinien Ci bagatelizować, no chyba że się bardzo dobrze zna, ja teraz nie mam po prostu wyjścia i nie mogę chodzić do swojego, który mi prowadzil dwie ciążę, bo jest za daleko o nie mam z kim dzieci zostawić, ale u tego co jestem, u Pani ginekolog muszę się wszystkiego prosić, dopominac…
Musisz Marlena doczytać, dopytać, bo tarczyca w ciąży może być groźna i nie można jej tak zostawić. Daj znać jakie będziesz miała wyniki po tych lekach

U mnie była delikatnie podwyższone tsh, dostałam pilne skierowanie do endokrynologa, przepisała mi tabletki, zrobiła usg tarczycy i kazała brać tabletki do końca ciąży i przyjść na kontrolę po porodzie. Najważniejsze to iść do endokrynologa, a później skonsultować całą przebytą wizytę z ginekologiem prowadzącym ciąże.

Justyna.Kolek ale przebieg ciąży był u cb prawidłowy? I czy nie miało to wpływu na rozwój dziecka?

Nieleczona nieprawidłowa praca tarczycy może prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu. Jednak kiedy przyjmujemy odpowiednio brane leki i kontrolujemy parametry to będzie w porządku

Justyna.Kolek a endokrynolog nie kazał Ci chodzić na jakieś kontrole? Czy to było jakoś pod koniec ciąży? Bo ja chodziłam do endokrynologa tak co 2 tygodnie i co 2 tygodnie robiłam badania i mi powiedział, ze jak to się unormuje to nie będę bała lekówi leki sumie brałam ok pół roku, kazał mi w międzyczasie odstawić witaminy, które zawieraja JOD i po pół roku wszystko wróciło do normy, nie ma sensu brać cały czas leków.
Ja trafiłam na bardzo dobrego endokrynologa, bo z tego co słysze to inni nie robią tyle badań, nie robią USG, bo wyniki są lekko poza normą ,ale jednak poza normą.
Mama_Gratki zgadza się, leczenie tarczycy w ciąży jest bardzo ważne i bardzo potrzebne, nie dajcie się spławić dziewczyny, jak ginekolog nie chce dać skierowania to trzeba pójść do internisty i poprosić albo prywatnie

Mandarynka, ja chodziłam do endokrynologa co miesiąc ale gin w międzyczasie też dawała mi skierowanie do laboratorium kontrolnie

No właśnie Mama dużo zależy od tego na kogo się trafi, miałyśmy dobrych lekarzy. trochę to przykre że zdrowie naszego maleństwo zależy od czasem od lekarzy którzy wiele rzeczy bagatelizuja…

Najważniejsze że zostało wykryte i jeśli już bierzesz leki to na pewno będzie dobrze. Najgorsze jeśli nie wiemy, że z tarczyca dzieje się cos nie tak. Moja pani doktor trzy razy podczas każdej ciąży rutynowo każe robić badania na hormony

Dokładnie najważniejsze że lekarz się tym zainteresował . U mnie wykryto tarczycę ciążowa i leczę się od początku … Teraz po kontroli ostatniej lekarz po wynikach stwierdził że jest bardzo dobrze i zaraz po porodzie mam odstawić tabletki :slight_smile:

Z doświadczenia niestety wiem, że często samemu trzeba się upomnieć, bo inaczej lekarzowi przypomni się na koniec, jak to było u mojej koleżanki. Badanie tsh dostała na ostatniej wizycie…

Oprócz zaburzeń pracy tarczycy w ciąży może dojść do poporodowego zapalenia tarczycy: ta choroba może być bezobjawowa - czyli pacjentka nawet nie będzie świadoma ze coś nie jest w porządku, a może też sprawiać problemy i utrudniać codzienne funkcjonowanie.

Poporodowego zapalenia tarczycy nie leczymy, że chyba dojdzie do przewlekłej niediczynnosci. Mimo, że jej nie leczymy. To powinnyśmy być pod opiekś endokrynologa.

Poporodowe zaburzenie pracy tarczycy przebiega zwykle w dwóch fazach. Pierwsza: nadczynnosc. Pacjentka jest nerwowa, zmęczona, tempo pracy serca jest przyspieszone

Druga faza to niedoczynnośc: pojawiają się zaburzenia koncentracji, suchość skóry mm

Dlatego tak ważne jest aby systematycznie badać Tsh, ft4, anty-TPO, anty-TG

Wierze, że tarczyca może być problemem w ciąży a właściwie w jej braku, bo moja
znajoma boryka się z tym problemem. Zerknij sobie tutaj http://www.inofem.pl/
Jego skuteczność została potwierdzona badaniem z udziałem polskich pacjentek co ważne chyba dla każdej
przyszłej mamy.
Koniecznie poczytaj sobie o tym coś więcej.

Fajny film odnośnie tarczycy widziałam tutaj https://youtu.be/jpbE8D9BBYc myślę że warto się zapoznać.