Szumy uszne w ciąży

Czy przy szumach w uszach stosowała Pani olejek kamforowy?

Przy bólu ucha bardzo często pojawiają się szumy.

Olejek kamforowy jest lekiem, który bezpiecznie można stosować w ciąży.

W ciąży olejek do ucha podaje się na waciku. Olejek kamforowy mogłaby Pani stosować zamiennie z sokiem z aloesu, octem jabłkowym czy olejkiem herbacianym.

Ja proponuję skontaktować się z laryngologiem.

Wg mnie szum w uszach u Pani jest spowodowany przez zatoki, ponieważ pisała Pani o „zawalonym nosie”.

Moja siostra Ania miała podobne objawy w 28 tygodniu ciąży. Lekarz stwierdził, że szum w uszach u niej nie ma nic wspólnego z ciążą tylko najprawdopodobniej z zatokami i skierował moją siostrę do laryngologa.

Też tak mam od jakiegoś 3 miesiąca ciąży ale nie codzienne tylko raz na jakiś czas. Strasznie denerwujące... Ja przypuszczam że w moim przypadku to poprostu skoki ciśnienia. 

W moim przypadku samo przeszło. Dokładnie nie powiem Ci ile to trwało ale niecałą ciążę:-) lepiej jednak zawsze sprawdzić te zatoki....

Byłam u lekarza, prawdopodobnie to wszystko się na siebie nałożyło. Moje niewyleczone zatoki, obrzęk nosa i fatalna jego śluzowka, a raczej jej brak bo przez długi okres stosowania kropli sobie ją załatwiam, plus dodatkowy obrzęk spowodowany ciąża. Lekarz powiedział że po ciąży może to minąć, jak zejda te wszystkie obrzęki a moj organizm wróci do normy ale oczywiście ja strasznie panikuje, że to nie minie i tak już zostanie. 

Ada spokojnie skoro lekarz mówił że minie to ma rację. Pewnie uciążliwe jest ale jakos musisz wytrwać. Będzie dobrze

Mi się to rzadko objawia więc to nie taki problem duży ale mimo wszystko mam nadzieję że po ciąży przejdzie samoistnie 

Doświadczyłam szumów usznych w pierwszej i w drugiej ciąży. Na początku panikowalam ale teraz wiem , że to się może zdarzyć i że to normalne.

W naszym organizmie zaczyna krążyć więcej krwi , śluzówki pęcznieją i to dla tego pojawia się szum w uszach.

To kwestia zwiększonego ciśnienia tętniczego krwi w ciąży. Nie bagatelizujcie jednak tego, jeśli już urodzicie. Szumy mogą wynikać też z ucisku kręgów w odcinku szyjnym na naczynia tętnicze i/lub problemów laryngologicznych

Mega Naczelny mi po porodzie w pierwszej ciąży wszystko przeszło. Zniknęły szumy i inne dolegliwości takie jak : obrzęki, nadciśnienie , zaparcia. 

Jeśli teraz by się okazało , że szumy się utrzymują to na pewno skonsultuję ten stan z laryngologiem.

Mnie czasem szumi w jednym uchu.Najbardziej jak jedziemy autem i to typowo w drodze dokładnie w tych samych miejscach, jakby ciśnienie się zmieniało , takie mam wrażenie.Uczucie nieprzyjemne.Jakos do laryngologa ciągle wybrać się nie mogę...

Też tak czasem mam, to nagła zmiana ciśnienia na bank:-) ale wybrać się zawsze można do laryngologa i zbadać.

Zuzka- i bardzo dobrze. Musimy dbać o siebie dla naszych szkrabów :)

Niestety pomimo tego ze ciąża ro piekny stan to często doświadczamy różnych dziwnych przypadłości oczywiscie pomijając te podsatwowe typu mdłości zaparcia zgaga. Mi np. bardzo dokuczaja nogi moje kolana jak by nie wytrzymywaly ciężaru do tego co róż mi coś albo zdretwieje albo jakiś skurcz. Natomiast jezeli chodzi o uszy to jeżeli Cie to niepokoi to udaj się do laryngologa chociaz pewnie przejdzie jak juz urodzisz.

Mnie jakoś tak zawsze czasu brakuje na to aby udać się na wizytę z tymi szumami.Mam je od lat tak się przyzwyczaiłam bo dokuczają rzadko.Jednak za jakiś czas może się to pogłębić wtedy nie będzie wyjścia i wizyta będzie konieczna.

Ja mam często zatkany nos i zatoki, w ciąży to dość częste podobno, zdarzają mi się nawet dni kiedy zatykają się uszy przez ten obrzęk i co chwila muszę ziewać albo przełykać ślinę, bo głuchnę 

Ja miałam mega katar na początku ciąży. Potem mi przeszło.

Moja szwagierka jest teraz już na połówce ciąży i prawie od początku ma katar ale to dolegliwości związane z alergią.Zatoki także jej czasem dokuczają.Ja na szczęście nigdy nie męczyłam się z zatokami i oby nigdy mi nie zaatakowały.Nie wyobrażam sobie mieć całą ciążę katar.

Monika ja mam chyba po mamie dziwną budowę zatok, bo zawsze jak mam katar to od razu zatkane zatoki i ból straszny mnie meczy nawet jak klimatyzacja zimnym powietrzem mi w samochodzie wieje...

Ja np mam krzywa przegrodę nosową co też utrudnia oddychanie