Pamela nic się nie martw. W necie tez możesz on-line sobie pooglądac szkoły rodzenia
będzie dobrze
Tak rozmawialam z polozna powiedziala ze da mi broszurki ktore moge sobie poczytac itd… Ze podczas porodu one pokazuja i pomagaja kobieta jak oddychac i kiedy przec ,wiec jestem troche spokojniejsza.
Z broszur ciężko będzie nauczyć się oddychania le to zawsze lepsze niż nic
Polecam przyjrzeć internet położne czasami pokazują jak oddychać
Tak na prawdę nie przejmuj się na porodówce położne wszystko pokażą jak będzie taka potrzeba ![]()
Dokładnie. Wszystko Ci powiedzą przy porodzie. chociaż ja z ostatnich zajęć dopiero teraz dowiedziałam się jak oddycha się przepona. Tyle lat nie mogłam się nauczyć i dopiero teraz ktoś mi to dokładnie wytłumaczyl. Ale wiele kobiet nie chodzi na takie zajęcia i rodzą więc się nie martw.
Ja i tak mam takie dziwne przeczucie ze czeka mnie cc bo ciagle lekarz napomina o tym… Wogole mowi ze jestem strasznie waska w biodrach… Ale miejmy nadzieje ze wszystko bedzie wporzadku…
Pamela możesz być wąska w biodrach, ale tak naprawdę możesz mieć szerokie kości miednicy
To z wąskimi biodrami to jest mit. Wiele kobiet, nawet tutaj na forum wypowiadało się, że miało niby wąskie biodra, a urodziły naturalnie
Także nie nastawiaj się, że będziesz miała cc ![]()
Dokładnie, to zależy od miednicy a nie czy jest się wąskim.
Dokładnie przy porodzie naturalnym może być przeszkoda z wąskimi kośćmi miednicy ale nie że jesteś wąska w biodrach. ![]()
Dokładnie też o tym mój lekarz mówił …więc nie przejmuj się na zapas kiedy zadzie potrzeba aby zrobić cc to siła wyższa ale wierz mi że poród sn jest dużo lepszy dla dzieciątka i nie bój się go aż tak strasznie
natura wiedziała co robi i to fakt ![]()
Pamela-nie przejmuj się na zapas-czas pokaże jak urodzi się Twoje dziecko.Najważniejsze,aby dziecko było zdrowe.
A co do kości miednicy. Pomiar miednicy przeprowadza się w celu określenia czy możliwy jest poród naturalny czy lepszym i bezpieczniejszym sposobem będzie cesarskie cięcie.Przed porodem albo jeszcze na wizycie u lekarza jest mierzona miednica.Im szerszy rozstaw kości tym lepiej.
Jak przyjmowali mnie na oddział to lekarka też tak na mnie popatrzyła i się mnie pyta, czy sprawdzano mi czy ja w ogóle mogę rodzić naturalnie, “bo te bioderka takie ma bani szczupłe”. Wzięła taki przyrząd, nie wiem, jak to się nazywa, którym mierzy się rozstaw miednicy. Po czym uznała, nie no dobrze jest, tak na oko mi się wydawało, że jest mniej. ![]()
Pamiętam, ze mi położna jeszcze taki pomiar kości miednicy robiła jak leżałam już na porodówce
ten sprzęt wyglądał jak cyrkiel coś takiego w każdym bądź razie ![]()
To się nazywa miednicomierz.
Oni to chyba przed samym porodem mierzą. Ewentualnie gdzieś na ostatnich wizytach.
Ja widzialam jak polozne mierzyly dziewczyna ktore przyszly do porodu. To faktycznie wyglada jak duzy cyrkiel.
Dziewczyny ja wiem ze jak sie jest waskim w biodrach to oznacza to odrazu ze nie ma mozliwosci porodu sn. Ale to wszystko zalezy od rozmiaru dziecka itd. Tam polozne cos porownywaly wynik mierzenia miednicy z waga dziecka …
waga dziecka zawsze jest szacunkowa więc jak poród przebiega szybko i sprawnie to pewnie pozwolą rodzić sn…
Pamela jeśli dziecko jest nie za duże to jak będziesz troszeczkę nawet węższa w biodrach nie będzie przeszkodą, żebyś mogła urodzić sn. Przeszkodą jest duże dziecko a wąskie biodra.
Dokładnie, dużego dziecka już nie pozwolą rodzić kobiecie z wąskimi biodrami…moja siostra cioteczna rodziła kilka lat do tyłu i miała wąskie biodra, duże dziecko i lekarze kazali rodzić naturalnie to potem miała problemy z chodzeniem…całe szczęście rehabilitacja i masaże pomogły…wróciło wszystko do normy ale teraz lekarze są bardziej ostrożni…
Byc moze ale jak np dziecko bedzie duze a ja mam zaswiadczenie od lekarza ortopedy ze mam przykurcze w prawym biodrze to mimo to bede mogla urodzic?
Zgadzam się terqz lekarze są ostrozniejsi i bardzo dobrze. Po co ryzykować. Położne mnie chciały jeszcze żebym rodziła a dwóch lekarzy juz cesarke no dobrze wiedzieli że nic z tego nie będzie.
Uważam że szkoła rodzenia fajna zawsze można coś się dowiedzieć nauczyć itd. A po za tym dopisać jak coś boli itd czy wszystko jest ok . I oczywiście poznać inne fajne mamusie ![]()