Szkoła Rodzenia ONLINE

Ja chodziłam do szkoły rodzenia, tylko jestem ciekawa jak to teraz wygląda ,,online"

Przyszłe i obecne mamy wklejam link do bezpłatnej konferencji online, kiedyś byłam na niej stacjonarnie i bardzo fajna. 

https://web.swiadomamama.pl/mazowieckie-zima-10?fbclid=IwAR2G2-f6Rs1EUxkYT-ZPPI3ICE1ZBal6Av3LdbumyPh_a0xeg9pm07DVjks

Ja korzystałam z takiej opcji szkole prowadziła moja polozna ktora przyjeżdżała do nas po porodzie i bardzo sobie chwale niestety nie nakorzystalam sie zbyt długo moze na 3 zajęciach bylam tylko bo z naszej grupy bylam najbliżej terminu wiec szybciutko urodziłam ale właśnie te tematy związane glownie z porodem i tym jak to wygląda zdarzyłam przerobić i duzo mi to dało taki pewnien  komfort psychiczny przed porodem widzialam co po kolei będzie się dziać jak te  etapy wyglądają bylam spokojniejsza 

Ja zaczynam szkole rodzenia online 11 stycznie do dam Wam znać jak to teraz wygląda. 

Z tego co napisali to trzeba pierw sobie ściągnąć program zoom. 

Monia, to czekamy na informacje. 

Monia czy to szkoła płatna czy darmowa ?

Darmowa, każdy ma swój indywidualny kod i się trzeba zalogować i prowadzą z nami zajęcia. 

Szkole mam połączona z położna moją 

Ja też jestem na etapie szkoły rodzenia właśnie :) W mojej była taka opcja, że jest to hybryda zajęć stacjonarnych oraz online. Można było wybrać sobie zajęcia indywidualne (czyli ja + mąż i położna) albo grupowe ok. 4-5 par z położną. Na te indywidualne przychodzi się tylko raz i trwają ok 2 godziny, a na grupowe trzeba przyjść 3 razy (ze względu na większą liczbę osób - każdy musi przećwiczyć kąpanie noworodka i pierwszą pomoc, więc to trwa trochę dłużej). Wczoraj byliśmy na zajęciach.

Oprócz tego dostaliśmy też dostęp do całej bazy filmów na temat pielęgnacji noworodka, porodu, zajęć z fizjoterapeutą, a położne prowadzą również zajęcia live na Facebooku, w których można uczestniczyć i zadawać pytania. Szkoła nazywa się Mama Gaja i działa we Wrocławiu oraz Poznaniu. Mają też edukację online: https://mamagaja.pl/edukacja-online/ Może komuś się przyda :)

Dziewczyny czy szkoła rodzenia faktycznie jest bardzo potrzebna co ona tak naprawdę daje ?? Szukam za i przeciw 

Nati to wszystko zależy od tego czy to Twoje pierwsze dziecko będzie, czy masz jakieś doświadczenie z dziećmi, kim jesteś z zawodu, bo z wykształceniem medycznym przeważnie wirkszosc tematow które się przewijają na szkole rodzenia się ogarnia. 

nati. Mi szkoła rodzenia sporo daje. Oczekujemy pierwszego dziecka i wielu rzeczy po prostu nie wiedzieliśmy, a szkoła rodzenia rozwiała wiele naszych wątpliwości. Ja mam wykształcenie biologiczne i medyczne, mam mamę położną, ale to i tak co innego, gdy osoba, która zawodowo zajmuje się szkoleniem ludzi w tym temacie wszystko ci wyjaśni.

Poza tym szkoła rodzenia uporządkowała informacje, które uzyskałam z internetu, poradników i książek. Ostudziła szał niepotrzebnych zakupów, bo wiadomo jak robią producenci produktów dla dzieci - starają się przekonać cię, że ich produkt jest nieodzowny i musisz go mieć i kupić za miliony monet, bo czego się nie robi dla dziecka... 

Ja osobiście, uczestnicząc w zajęciach, mam o wiele lżejszą głowę i bardziej poukładane myśli.

Poza tym, skoro jest możliwość bezpłatnego uczestniczenia w zajęciach i dowiedzenia się czegoś, to czemu nie skorzystać?

ja niestety nie korzystałam ze szkoły rodzenia...wszystko ogarnialam sama...wiec przy kolejnym dziecku tez nie korzystałam..Ale jezeli masz obawy to według mnie warto pochodzic na szkołe rodzenia.

Ja gorąco polecam , nawet jeśli są to zajęcia on-line mamy tą pewność że kogoś możemy zapytać o zdanie i poprosić o pomoc. Często zajęcia prowadzą położne środowiskowe które potem będą do nas przychodzić ,także lepiej wcześniej się poznać i zaufać komuś kto będzie wsparciem w trudach macierzyństwa.