Szkoła Rodzenia ONLINE

:smiley: Jako, że jestem ofiara losu i nie zapisałam się na szkołę rodzenia - a obecnie w 37 tygodniu to już chyba za późno, chciałabym Was prosić o pomoc :slight_smile:

Część z Was wiem, że uczęszcza na takie zajęcia a część uczęszczała lub ma swoje doświadczenie :slight_smile:

Czy możecie się pod spodem podzielić czego się ciekawego dowiedziałyście, usłyszałyście, nauczyłyście?
Na co zwrócić uwagę mężowi, rodzinie itp.
Co ćwiczyć, jak ćwiczyć, co pamiętać :slight_smile:

Będę baaaardzo wdzięczna :wink:

Ja chodziłam stacjonarnie, ale gdybym miała teraz wybierać to wolałabym szkole online. Nie trzeba się ruszać z domu. Na pewno zachęciłoby to mojego partnera, którego ciezko było namówić na wspolne chodzenie na lekcje. Był zmęczony po pracy. 

Myślę,że warto posłuchać położnej i zaangażować się w zajęcia właśnie w tej szkole.

Ja kupiłam sobie dostęp do akademii ciężarnych, ale w sumie średnie te zajęcia były, najważniejszych tematów nie omawiali np przebiegu porodu :/

Koniec końców polecam Mamaginekolg tam najważniejsze info no i nasze forum :) 

Temat staje się popularny,mi  na skrzynkę pocztową przychodzą średnio 2 Razy w tygodniu oferty szkół rodzenia on line.czy są dobre-zapewni stacjonarne są lepsze bo można popytać o wszystko pod swoje obawy.takie on-li e będą dostępne dla każdego ogólnie 

Dzięki!

Przeglądając internet widziałam, że oprócz takich portalowych szkół rodzenia, gdzie po prostu wrzucone sa filmiki do odtwarzania, są dostępne również takie spotkania real-time, do których dołącza się online, gdzie można zadawać pytania. Jak znajdę coś fajnego, wrzucę link :-)

Gdyby w międzyczasie, któraś przetestowała kurs godny polecenia to wrzucajcie podpowiedzi :-) 

Kverve dobrze wiedzieć, bo ja jakbym chciała korzystać to najbardziej zależałoby mi na temacie przebiegu porodu. Mimo, że już rodziłam to fajnie byłoby posłuchać jak radzić sobie ze skurczami itp.  

Gdybym była pierworódką to napewno szukałabym w internecie takich ofert, myślę że warto skorzystać. Myślę że przyda Ci się wiedza na temat przebiegu porodu jak i pierwszej kąpieli i higienie dziecka. Teraz kiedy rodziłam trzecie dziecko były ze mną na sali kobiety trzydziestoparoletnie, ktore urodziły pierwsze dzieci i nie wiedziały nic na temat kp, kosmetyków do pielęgnacji dziecka czy samej higienie np przemywaniu oczek (ważne że przemywamy od zewnątrz do środka). Moim zdaniem takie podstawowe informacje powinna posiadać kazda przyszła mama

Ja sama rodząc pierwsza córkę szlam na żywioł nie byłam w żadnej szkole rodzenia itp choć później tego żałowałam bo wiem że było by mi o wiele łatwiej No ale cóż i tak sobie poradziłam w tych czasach internet to niezastąpione źródło . 

a broszury i pierdulki wysylaja poczta?

ja przy 2 dzieci bylam 2 razy na skzole rodzenia i bardzo duzo sie dowiedzialam przy 2 dziecku o dziwo wiele nowosci, ogolnie polecam te informacje jakie tam przekazuja pozniej naprawde sie przydaja i wpajaja odpowiednia reakcje 

Ja polecam filmiki ze szkoły rodzenia na youtube Joanny Mróz :) dla mnie pomocne były :) 

Ja korzystałam ze szkoły rodzenia, ale wtedy jeszcze stacjonarnie. Taka forma na pewno jest najlepsza. Jednak w obecnej sytuacji polecam skorzystać nawet z formy tych zajęć. Można wiele się dowiedzieć, można na pewno też zadać swoje pytania, a szczególnie przy pierwszym dziecku jest ich mnóstwo. Ja mimo iż bardzo dużo czytałam, to na szkole rodzenia mogłam o coś dopytać, czego akurat nie znalazłam w necie, czy gdzie akurat były różne szkoły w  zależności od osoby. Nawet jak ma sie już dzieci to szkoła rodzenia może dać wiele, bo zmieniają się zalecenia, bo może coś nam umknęło kiedyś. Powtórka nie zaszkodzi.

Ja szkoły online nie polecę, ale jest tego mnóstwo. Nie wiem czy masz wybrany szpital, czy tak jest taka opcja. Wiele szpitali prowadzi swoje szkoły rodzenia, a więc na ich zajęciach poznajemy położne tam pracujące, co jest super sprawą, bo gdy już tam trafimy to jest szansa, że położna nie będzie dla nas już obcą osobą, a wspominając ją mile od razu spadnie nam ciśnienie, bo poczujemy, że jesteśmy w dobrych rękach. W formie online, wiem, że nadal te szkoły w wielu miejscach pracują, może warto o takiej pomyśleć.

I poza szkołą, czytać, wiele czytać, takie jak to fora, blogi lekarzy, położnych, to wiele daje.

patrycja u mnie nie bardzo na czasie ten temat ale jak parzyłam to są lekcje a potem masz kurs-test z wiedzy.podaje link

https://www.bebiprogram.pl/zdrowie-mamy/szkola-rodzenia?dclid=CI_3vLKl3OwCFZMSGAodOmMK6w

Klaudiamama - dzięki, z pewnością zajrzę na youtube i przejrzę te filmiki! :-) 

Misiowa - ja też bym wolała stacjonarne zajęcia, problem w tym, ze szkoły odwołują zajęcia i przechodzą na tryb online, stąd wątek. Szkoły przy szpitalach, przynajmniej tu w moich okolicach tez już nie działają - to pierwsze co sprawdziłam. 

Brakuje mi przygotowania do pielęgnacji maleństwa, boję się, że nauka online niewiele mi tu pomoże, ale postaram się chociaż wiedzę teoretyczną zagarnąć na takiej formie zajęć, a później może uda się już z położną.

Ja nie bylam w zadnej szkole rodzenia a te filmiki mi wystarczyly nawet biorac pod uwage to ze to moja pierwsza ciaza byla 

Klaudiamama super, że polecasz, z chęcią obejrzę w wolnej chwili, może akurat dowiem się czegoś nowego;)

Ja wcześniej nie chodziłam do szkoły rodzenia, ale na pewno w zajęcia stacjonarne były o wiele lepsze, bo można było poznać szpital, położne, zawsze to lepszy kontakt niż tylko przez i internet.  

Klaudia mama wielkie dzięki za polecenie strony.Co prawda nasze mamy i babcie rodzily bez żadnych szkół i robiły to instynktownie ale skoro w dzisiejszym czasach mamy taka opcję że możemy korzystać z różnego rodzaju porad bardziej doświadczonych osób uważam że warto skorzystać tym bardziej teraz kiedy przez obecna sytuację w ciąży jeszcze bardziej niż do tej pory jesteśmy uziemione w domu i coraz bliżej porodu stres zaczyna się udzielać 

Stres pezed porodem to jest rzecz czyba nieunikniona 

Ja chodziłam stacjonarnie do szkoły rodzenia i uważam, że warto. Wiedza naszych babć i mam jest już trochę przedawniona. Dobrze posłuchać kogoś kto jest na bieżąco z nowościami i z wieloletnim doświadczeniem. 

Oprócz tego oglądałam filmiki na YouTube Pawła Zawitkowskiego bo mnie nie przerażał sam poród bo każda z nas to musi przejść, są położne które pomagają itd...(co prawda poród był dla mnie mega strasznym przeżyciem) mnie osobiście przerażała pielęgnacja takiego malucha. Wyobrażałam sobie, se go upuszcze, że nie będę umiała wykąpać, że nie tak będę go podnosić. 

Zawitkowski jest super jeśli chodzi o opiekę nad noworodkiem :) pokazuje masaże i pozycje noszenia jak bolą brzuszki.