Szkoła Rodzenia - cenne porady

Przy pierwszej ciąży uczęszczałam do szkoły rodzenia, przy drugiej już ta wiedza nie była mi potrzebna. Ale dla kobiet, które rodzą po raz pierwszy to zdecydowanie polecam szkołę rodzenia, gdyż możemy się dowiedzieć, jak pielęgnować maluszka, na co zwracać uwagę, jak przygotować się do porodu, jakie ubranka kupić. Bardzo przydatna wiedza.

Zdecydowanie do karmienia też służy ta poducha.

Ja też bardzo długo używałam rogala do karmienia, i tego dużego i fasolkę :slight_smile: Super sprawa.
Ułatwił mi bardzo naukę karmienia w pozycji “spod pachy” :slight_smile:

Już nie mogę doczekać się zajęć w szkole rodzenia

Chciałam uczęszczać do szkoły rodzenia w sumie id dzisiaj ale niestety z racji niewydolności szyjki muszę odpuścić ;(

Evelin jesteś leżąca? Ja pewien czas leżałam, dlatego do szkoły udałam się dość późno, ale niesamowicie się cieszę. Co prawda byłam dopiero na dwóch zajęciach, ale położna zapoznaje nas z rytuałami panującymi na tym konkretnym oddziale. Planowana jest wizyta na sali i oczywiście zajęcia dot. pielęgnacji maluszka. Takie zajęcia też są istotne dla przyszłych tatusiów. Nie każdy mężczyzna zdaje sobie sprawę z tego jak się możemy psychicznie czuć - i nasza położna o tym wspominała.

Dodatkowo położna wspomina też o higienie, nie wiem czy każdy mężczyzna pamięta o tym, że myjemy ręce zanim zajmujemy się dzidziusiem. Niby rzeczy prozaiczne, ale widziałam, że dla niektórych była to nowość :slight_smile:

evelin jest darmowa szkoła rodzenia online z bebiprogramu więc jak jesteś leżąca to odpalić laptopa i można się edukować :slight_smile: ja się zapisałam do szkoły w ciąży i pamiętam byłam na 1 zajęciach a następne dwa zajęcia mnie ominęły później znów byłam raz i znów z powodu podejrzenia że szyjka się skraca nie mogłam ale w końcu się zdenerwowałam i po prostu jechałam tam posiedzieć i posłuchać bez ćwiczeń oddechów czy innych. później się okazało że po prostu moja szyjka dziwna jest w sensie ze ginekolog myślał że jej praktycznie nie ma a była jak się okazało tyłozgięcie robi trochę zamieszania.

To moja pierwsza ciaza i w sumie zastanawiam się nad pójściem do szkoły rodzenia? Ale sama nie wiem ponieważ jedni doradzają by pójść jedni że to strata kasy ponieważ teraz można wszystko wyczytać? Hmmm nie wiem ale raczej pojde:-)
Kiedy najlepiej zapisać się do szkoły rodzenia ? Jestem juz w 23 tc i czy to nie za późno?

asiu, to jest czas idealny. Niektóre szkoły proponują od 21 tc. Rozważasz płatne, prywatne zajęcia? Są bezpłatne przyszpitalne szkoły rodzenia. Najlepiej wybierz tę, która jest przy szpitalu ,w którym zamierzasz rodzić.

U nas jest darmowa szkoła rodzenia przy szpitalach czssto jest szkola rodzenia za darmo u nas od 26 tc to był czas idealny na zajęcia :slight_smile:

asia3103, to jest bardzo dobry czas na szkołę rodzenia, w żądnym wypadku nie jest to zbyt późno. Niektóre szkoły rodzenia nawet przyjmują dopiero po 21 tygodniu ciąży, nie wcześniej. Ja jak pytałam o szkołę rodzenia to usłyszałam że spokojnie nawet po 23 tygodniu, wówczas jak skończy się cykl zajęć to całą wiedzę będę miała ‘na świeżo’, a gdybym poszła wcześniej mogłabym dużo zapomnieć (tym bardziej że wiadomo jak to jest z pamięcią w ciąży). Oczywiście na zajęcia warto chodzić z mężem, wówczas też coś dowie się i coś zapamięta, co ew, Tobie mogłoby umknąć. Tak jak pisze Mama_Gratki, najlepiej wybrać się do szkoły rodzenia, która jest w szpitalu, w którym planujesz rodzić. Zajęcia te są wówczas prowadzone przez położne, które później spotkasz na oddziale, a być może nawet jedna z nich będzie prowadzić Twój poród, także tym bardziej poznać je choć trochę, a później widzieć znajome twarze (ja tak zrobiłam, także później już na sali porodowej oraz na oddziale te położne też kojarzyły nas, że chodziliśmy do szkoły rodzenia). Poza tym w ramach takich zajęć często tez jest organizowana ‘wycieczka’, czyli zwiedzanie szpitala, oglądanie sali porodowej, jeśli akurat jest wolna, także później już to wszystko wygląda bardziej znajomo, także o tyle mnie stresu. Ogólnie takie zajęcia jak najbardziej polecam.

Asia ja poszlam do szkoły rodzenia Jakos w 32-33 tygodniu i zalowalam ze tak pozno. Takze ja bym się zapisała tak jak ty w 20-25 tygodniu. Ja nie zaluje ze poszlam do szkoły bo poznałam fajne dziewcznyn. Ale tak naprawde z nowych rzeczy nie dowiedzialam się za duzo. Najlepiej jakbyś dowiedziała się jak wygląda sytuacja ze szkodami rodzenia u ciebie. Bo różnica w programie może być znaczna. Niby wszystkie szkoły maja to samo ale sposób przekazania wiedzy jest rożny

Tak niestety jestem leżąca. Obecnie początek 27 tc więc raczej już nic z tego nie będzie… u nas w mieście tylko płatne szkoły rodzenia przyszpitalne. Tam gdzie chciałam chodzić bo nawet już dzwoniłam lekcja kosztuje 20 zł i całość obejmuje 8 zajęć także koszt do przyjęcia :slight_smile: oczywiście można zabrać ze sobą osobę towarzyszącą: męża, mamę lub kogo się chce

Przyszpitlne szkoły rodzenia zwykle są płatne. Spotkałam się również z bezpłatną szkołą rodzenia i również polecam. Bardzo dużo informacji, ogólnie programem i ilością informacji nie różniła się od tej płatnej przy szpitalu, a zawsze co dwa źródła wiedzy to nie to co jedno, poza tym nawet jak coś się powtarza to tylko człowiek utrwali to sobie, także płatna czy bezpłatna to polecam.

Evelina to faktycznie cena do przyjęcia, jeśli nie możesz chodzić to polecam w internecie poszukać, jest sporo szkół wirtualnych. Poza bebiprogramem na youtubie też jest tego sporo, są całe cykle.
Ja do szkoły nie chodziłam i akurat nie żałuję, ale z pewnością są też i takie bezpłatne, choć pewnie nie wszędzie.

Czemu nie żałujesz? Korzystałas właśnie z tych wirtualnych?

ja korzystałam i ze zwykłej przy szpitalu ginekologiczno polozniczym u nas jest darmowa ale też korzystałam z tej z bebiprigramu jak i sama edukowalam się :slight_smile:

Zacznę chyba od tej z bebiprogramu

Bardzo dużo czytałam, oglądałam, a że i tak miałam cc to myślę, że niewiele straciłam. Z opieką nad córcią też nie miałam problemu:) Wszystko przyszło jakoś tak instynktownie, a co do wiedzy to polecam filmy Pana Zawitkowskiego.

Na internecie rzeczywiście jest bardzo dużo artykułów i filmów instruktarzowych i opiece nad dzieckiem, warto tylko żeby ich źródło było wiarygodne. Tez właśnie polecam szkołę bebiprogram oraz filmiki pana Pawła.