Znam osob które są chore na bolerioze i szkoda właśnie że nie ma na to szczepień.
Poważna s skutkach choroba!
Powikłania neurologiczne:
-zapalenie opon mózgowych,
- zapalenie mózgu,
- porażenie nerwu twarzowego,
- zapalenie nerwu wzrokowego - pojawiają się zaburzenia widzenia (opisywane jako zamazane widzenie).
Powikłania stawowe:
- boreliozowe zapalenie stawów objawia się bólami stawów
Powikłania sercowe:
- boreliozowe zapalenie mięśnia sercowego,
- zapalenie wsierdzia,
- zapalenie osierdzia,
- kardiomiopatia rozstrzeniowa,
- objawy przypominające zapalenie płuc, czyli dreszcze, gorączka, nocne poty, osłabienie.
Borelioza to groźna choroba ,ale nie panikujmy.Nie każdy kleszcz jest zakażony ,ostatnie badania podają ,że w Polsce zarażonych jest 30 procent kleszczy ,pozostałe nie przenoszą tej choroby.Lekarze twierdzą ,że ważne też jest jak najszybsze usunięcie kleszcza.Mój syn miał 2 razy kleszcza ,a na boreliozę nie zachorował.Mieliśmy to szczęście ,że uniknął zarażenia.
Dokładnie Bogna też uważam że nie ma co panikować, więcej ludzi umiera na grypę niż choruje na boreliozę.
U moich dzieciaków jak na razie jeszcze nigdy nie znalazłam kleszcza ale w lato codziennie przy kapieli oglądam syka czy nie ma żadnego kleszcza
Lenka właśnie taka kontrola jest najważniejsza zanim się kleszcz wbije i wyszuka dogodnego miejsca mija średnio godzina więc obserwacja przede wszystkim:)
Kleszcza najlepiej wyciągnąć pensetką i pamiętać o tym żeby go niczym nie smarować ,żadnym tłuszczem (niektórzy smarują oliwą lub masłem ,a to wielki błąd ,bo wtedy taki kleszcz wydziela więcej toksyn do skóry .).Miejsce po wyjęciu zdezynfekować ,można Oktaniseptem ,albo wodą utlenioną.
Zgadzam się kontrola i obserwacja malucha to podstawa. Ja sama z wielkiej obawy przed kleszczami dokładnie się oglądam.
Jeśli chodzi o wyciągnięcia to nigdy nie wyciągałam sobie ale mój tato właśnie zawsze używa szpiczastej pensety.
Powodem zapadania na bardzo niebezpieczną dla zdrowia a nawet życia chorobę – boreliozę, są krętki borrelia występujące w organizmach zwierząt, które przenoszone są przez kleszcze.
Kleszcze najczęściej występują w lasach i na łąkach, nawet na posesjach znajdujących się blisko takich miejsc gdzie występują krzaki czy krzewy. Tereny podmokłe czy obrzeża lasu to ulubione ich siedliska. Nie wynaleziono do tej pory skutecznej ochrony przeciwko boreliozie, można natomiast zaszczepić się przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu. Różnego rodzaju środki przeciwko kleszczom w niewielkim stopniu zapobiegają osadzeniu się kleszcza na naszym ciele.
Słyszałam że picie czystka odstrasza kleszcze, nie sprawdzałam ale podobno kleszcze nie lubią zapachu ciała po wypiciu czystka, zwierzakom też podają czystek:)
Dla dzieci można kupić specjalne opaski przeciw owadom, jednak można je stosować po ukończeniu 2. roku życia
Ale te opaski złóżą ochronie chyba tylko przed komarami, chyba nie przeciw kleszczom niestety
Muszę zagłębić temat
Ciekawe czy rzeczywiście ten czystek pomaga! ?
Sama nie sprawdzałam ale dziewczyny na innym forum piszą że sprawdzone, zwierzętom też podają.
Te opaski to nawet przed komarami nie chronią, przynajmniej mnie, ale fakt faktem mnie komary kochają! Bez wzajemności i chyba dlatego tak się na mnie uparły.
O czystku nie słyszałam, ale warto wypróbować, bo kleszczy coraz więcej, nawet nie trzeba iść do lasu.
Czyli opaska to placebo… szkoda
Dzień dobry.
Oczywiście może Pani zaszczepić dziecko przeciw odkleszczowemu zapaleniu mózgu. Nie będzie to jednak ochroną przed możliwością zarażenia się boreliozą. Żeby odstraszyć kleszcze potrzebne są metody tak zwane mechaniczne, czyli zasłanianie ciała i głowy w czasie wędrówek po lesie, repalanty (spray, płyn), nie wiem czy picie czystka też odstrasza kleszcze i komary (?). Co do alergii na białko jaja… Jeżeli w testach nie wyszła reakcja, to dziecko nie jest na nie uczulone. Myślę, że objawy byłyby jednoznaczne. Jajka znajdują się w wielu pokarmach i Pani dziecko reagowałoby skórą wyraźniej. Zawsze można zasięgnąć porady alergologa, może doradzić kolejny test.
Ja jestem zwolennikiem szczepień i jeżeli możemy zabezpieczyć nasze dziecko przed chorobą, to zawsze warto to zrobić.
Pozdrawiam
Zaleca się, aby szczepienia przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu były wykonywane:
- przy czynnościach zawodowych bezpośrednio związanych z uprawą roślin lub hodowlą zwierząt na obszarach endemicznego występowania zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu,
- przy czynnościach wykonywanych w kompleksach leśnych oraz na terenach zadrzewionych na obszarach endemicznego występowania zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu.