Witam , szczepienia moja 8 miesięczną córką, szczepionki 6w1. W związku z tym ,że miałyśmy opóźnienie w szczelinach w środę. Córka, była zaszczepiona dwoma szczepionkami. Jedna 6 w1 a druga przeciw pneumokoką. Jak długo utrzymywała się temperatura u Waszych dzieci po szczepieniu? U nas dzisiaj trzecia doba.
Podane były 2 szczepionki naraz? Zaskakująca praktyka, u mnie zawsze jest odstęp minimum 2 tygodniowy pomiędzy. Raz, że zeby nie osłabić za bardzo dziecka, dwa żeby było wiadomo, która szczepionka ewentualnie dala niepożądane odczyny.
Delikatny wzrost temperatury jest dobrym objawem, bo znaczy że szczepionka działa i organizm zwalcza.
Mysle, że do 5 dni jest w normie, ale możesz poprosić lekarza o skierowanie na badanie krwi na CRP.
U mojego synka też zostały podane dwie szczepionki przy jednej wizycie, 5w1 i na rotawirusy. Gorączka zazwyczaj ustępuję w ciągu 48 h po szczepieniu, ale może się równie dobrze utrzymywać przez kilka dni. Jeżeli jednak obserwujesz jej wzrost a nie spadek skonsultowałabym się z lekarzem. Również jeżeli gorączce towarzyszą inne objawy typu kaszel, katar nie można tego ignorować. Mój synek miał lekki stan podgorączkowy jedynie w pierwszej dobie.
tez mielismy podane na jednej wizycie dwie szczepionki 6 w1 i pneumokoki, nie bylo zadnej goraczki
U nas gorączka utrzymuje się zwykle dzień, dwa
Pediatra kiedyś mówiła, że po skojarzonych (nie wiem jak po pneumokokach) może się utrzymywać do trzech dni, jeśli na czwarty jest gorączka to już nie jest to związane ze szczepieniem
U nas obyło się bez temperatury , ale tak jak pisze Ewela temp może utrzymywać się nawet do 3 dni . Skoro to już 3 dzień więc myślę że warto w poniedziałek wybrać się do pediatry , lepiej nie ryzykować .A czy przypadkiem córcia nie ząbkuje teraz?
Ja również szczepiłam synka szczepionką 6w1 i jednocześnie pneumokokami, ale u nas żadnych powikłań nie było. Gorączka również się nie pojawiła. Lepiej skonsultuj się ze swoim lekarzem dla pewności. A jak wysoka jest temperatura u Twojej córeczki? Po podaniu środka p/gorączkowego na jak długo temperatura normuje się?
My mamy 5w1 i też dostaliśmy dwie szczepionki jednego dnia. Temperatury Natan nie miał więc nie mogę Ci pomóc w tej kwesti jednak pamiętam jaki był rozdrażniony. Cały czas mi płakał i nie spał.
Warto skonsultować się z lekarzem jeżeli temperatura jest podwyższona dłużej niż 3 dni
Jestem zaskoczona, myślałam że zawsze się rozdziela szczepienia. Nawet teraz mialsmmy 4 dawkę 6 w 1 a po 2 tygodniach mam wyznaczone pneunokoki. Po tej 6 w 1 przez 1 dzień miała podwyzszona, ale nieznacznie, bo 37,4.
Minęła już temperatura?
Czy lekarz przeprowadził prawidłowo badanie kwalifikacyjne do szczepienia? Przeczytaj ulotkę tej szczepionki i Charakterystykę Produktu Leczniczego. Tam masz informację czego można się spodziewać po szczepieniu. Ulotkę powinnaś otrzymać od lekarza, który decydował o szczepieniu. Między poszczególnymi szczepionkami powinien też być zachowany odstęp 6 tygodni. Wina lekarza, że zdecydował podać dwie szczepionki jednego dnia. Dl tak małego organizmu to zbyt duże obciążenie.
To normalna praktyka że dają dwie szczepionki naraz co więcej namawiają na to. Mój synek też raz tak dostał i też była gorączka był to jeden jedyny raz kiedy było cokolwiek po szczepionce. Później już trochę poczytałam i nigdy nie zgodziłam się na podanie dwóch naraz chociaż w przychodni marudzili i wszystkim znajomym świeżo upieczonym mamom mówię żeby nie łączyły. Wydaje mi się jednak że tyle dni gorączki to trochę na długo z tego co wiem to dwie doby no chyba że w związku z osłabieniem organizmu maluch coś złapał
Justyna a gdzieś wyraźnie pisze że dawka 6w1 i pneumokoki powinny być oddzielnie? Pytam bo synek dostał te szczepionki tego samego dnia?
M.Jacek u mnie właśnie jest to samo. Z tym że my mamy 5w1 i właśnie pneumokoki. Teraz będziemy mieć kolejną dawkę 5w1 i rotawirusy. Tzn dopiero w styczniu.
Chyba nie znalazłam żadnego naukowego artykułu na to ale ty jesteś matka i możesz decydować. Z mojego doświadczenia wynika że dużo częściej u dzieci pojawia się gorączka jeśli szczepionki są łączone. Ja mówię prosiłam już zawsze o rozdzielenie i tyle
Aha. Może faktycznie gdy dziecko źle znosi kilka dawek szczepionki to lepiej nie ryzykować. U nas poszły razem, nie było powikłań i dlatego nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby podzielić szczepienie na 2 wizyty szczepienne.
Nie straszcie dziewczyny. Oczywiście można łączyć szczepionki. Nawet w ulotkach szczepionek jest taka informacja. I z tego co się orientuje jest to standardowa praktyka, że na jednej wizycie podaje się kilka szczepionek. Jakby tak każda podawać osobno, to w przypadku dziecka, które dostaje jeszcze nieobowiązkowe szczepienia, kalendarz szczepień tak by się przesunął w czasie, że nie wiem, czy nie trzeba by było dawać jakiś dodatkowych dawek przypominających. W przypadku rotawirusów to w ogóle jest niemożliwe, bo cykl szczepień musi się zakończyć do 24 tygodnia życia dziecka a najlepiej już do 16. Podwyższona temperatura nie jest natomiast żadnym powikłaniem, tylko normalną reakcją organizmu, który “broni się”, tworząc przeciwciała, logiczne więc, że przy większej ilości szczepionek ta reakcja organizmu tez może być większa.
Jeśli gorączka utrzymuje się przez 3-4 dni i nie ma tendencji spadkowej to myślę, ze dobrze było by to skonsultować z lekarzem, chocby telefonicznie.
D.Sorankowska, jak tam córeczka?
Można to spokojnie rozdzielić. Szczepijam na rota 5w1i pneumokoki i tylko raz miał podane razem 5w1i pneumokoki a i pierwsza dawkę rota z 5w1ale wtedy nic się nie działo. Pozostaje rondzielalam zawsze i nie było żadnych opóźnień trzeba tylko dobrze rozplanowaa. Tyle że Szczepijam np w odstępie 2tyg 5w1i pneumokoki . Nie zgadzad się że tem to normalny objaw dla mnie to NOP tyle że łagodny. I w ulotce też jest to jako objawy niepożądane
Justyna8907 i M.Jacek odnośnie tego, że szczepionki powinny być podawane oddzielnie i jaki jest sposób podawania szczepionek są zawarte w ulotce do każdej szczepionki oraz w charakterystyce produktu leczniczego. Warto poprosić o to lekarza. Dodatkowo procedury prawidłowo przeprowadzanych szczepień są zapisane w Ustawie o obowiązkowych szczepieniach ochronnych, z którą też warto się zapoznać.
alicjas132 nie masz racji. W ulotkach jest informacja o rozdzielaniu szczepionek i odstępie czasowym. Przecież 6w1 to już połączenie kilku szczepionek, a dodatkowo jeszcze została podana inna szczepionka. Ponad to podwyższona temperatura oczywiście jest powikłaniem, zwłaszcza, ze trwa kilka dni.
S.Tomczyk, zamiast wprowadzać innych w błąd na forum proponuje przeczytać ulotkę. Przed chwilą ponownie czytalam ulotkę szczepionki rotarix przeciw rotawirusom i jak byk jest napisane, ze można ją podawać jednocześnie ze wszystkimi możliwymi szczepionkami dla niemowląt.
Wiadomo, że jak dziecko źle reagowało na szczepienia albo jest uzasadnione podejrzenie, że może się tak stać, t o lepiej podejść do tematu ostrożnie i je podzielić, a le generalnie można podawać kilka szczepionek naraz.
My też połączyliśmy rotawirusy z 5w1, i z tego co wiem, akurat rotawirusy bardzo często się łączy. Dużo zależy od samego dziecka, jedno zareaguje tak a inne inaczej. Córa miała nawet pneumokoki i meningokoki połączone, lekarz nie widział przeciwwskazań, a wręcz zalecał by tak właśnie zrobić, bo zależało nam, by po sepsie córa zaszczepiona została także na meningokoki, a że chodziła do żłobka, to byłam miesiąc na zwolnieniu by zaszczepić ją zdrową. Obie szczepionki zniosła rewelacyjnie, bezobjawowo.