Czy gotujecie razem ze swoimi pociechami ? ? ?
My z córcią bardzo często razem pichcimy ![]()
oczywiście niunia warzywa i owoce kroi swoim nożykiem plastikowym
lubi bardzo rozwalać mąkę jak mama robi ciasto ![]()
no i te wszystkie miski plastikowe i kubki po całej kuchni latają jak coś gotujemy ![]()
Zabawki to co innego troszkę niż konfrontacja z prawdziwym jedzeniem i zapachami no ale ok ![]()
To inny wątek także ja ten bym podtrzymała ![]()
Mój Kacpi jest za mały na razie ale jak opiekowałam sie przyszłej szwagierki dziecmi jedna rok druga 5 lat , to swietnie sie w kuchni bawilysmy . Naleśniki , jajecznica ( bardzo 5 letnia lubila roztrzepywac jajeczka)
Mieszkanie maja polaczone z kuchnia takze wciaz szalałyśmy w kuchni . Najpierw wspolnie przygotowane sniadanie ( smieszne kanapki) potem przygotowania do obiadu . Specjalna obieraczka Agata ( 5 l) obierala marchewki itp a Pati roczna jej podawała ![]()
Bardzo fajny pomysł na spedzenie czasu
Jedzenie poprzez zabawę może być bardzo pomocne dla niejadków
ale też bardzo inspirujące znam kilka przepisów które sprawią że maluchy zjedzą jedzenie z całego talerza ![]()
Bardzo ważne jest by danie było kolorowe cały talerz na przykład warzyw mojej córci
układam od góry ugotowane brokuły jako włosy Krążki marchewek układam jako oczy , nosek robię z ziemniaczków
bardziej to puree i buzia z piersi kurczaka malutka się bawi przestawia warzywa no i w tym czasie wsuwa jedzonko
![]()
Największą radość mojej córce sprawia wykrawanie ciasteczek foremkami.
Również wałkowanie ciasta i napełnianie foremek ciastem na muffiny:)
Dziecko przez taką zabawę uczy się,poznaje różne struktury.A przygotowując samemu posiłek
chętniej go zje.
dariolka195 jestem tego samego zdania .
Gdy mój syn podrośnie na pewno w taki sposob bede spedzala z nim czas ![]()
I z pewnością polecamy moją pasją jest gotowanie więc chcę choć trochę zaszczepić tej pasji w córci
z resztą to świetna zabawa dziś obydwie byłyśmy do przebrania po robieniu sałatki owocowej nawzajem się karmiłyśmy :)![]()
Emi jest jeszcze malutka,ale starsza córka bardzo lubi pomagać w kuchni:)Ostatnio nawet wymyśliła co będziemy robić na obiad.Bardzo dużo pomagała,później kazała tatusiowi usiąść i sama nakładała danie na talerz.Była bardzo dumna z tego.my również:)
Ja też jestem zdania ze warto aby dziecko mogli samemu cis zrobić w kuchni w chwili kiedy coś przygotowujemy. Ja sama pamiętam jak lubiłam kiedy mama piekła ciasto, zawsze podkradalam jej kawałek surowego i w małej foremce robiłam swoje wypieki. Amelka jest jeszcze malutka, ale juz się nie mogę doczekać kiedy bedziemy razem cis przygotowywać. Uważam ze nie tylko dziewczynki powinny przebywać z mama w kuchni ale też chłopcy, bo niestety są rodzice, którzy uważają ze kuchnia i gotowanie to rola kobiety i od małego wpajaja dziecku swoje stereotypy. A poprzez wsplne gotowanie dziecko wiele się uczy, a w przyszłości bedzie chętne do pomocy.
Każde dziecko powinniśmy włączać w obowiązki domowe, najlepiej właśnie poprzez zabawę. Maluch sporo się nauczy, a do tego będzie miał świetną zabawę.
nasza Córeczka też bardzo mi pomaga w obowiązkach domowych ostatnio skubana podpatrzyła jak ja włączam zmywarkę i też sama włącza muszę jej pilnować bo ostatnio włączyła jak naczyń w zmywarce nie było
Dziś całkiem przypadkowo natrafiłam na kanale CBeebies na program Potrafię Gotować
w tym programie Kasia gotuję z dziećmi i dla dzieci program leci codziennie o 11:10 i 15:15 w tygodniu ![]()
jeśli macie możliwość warto obejrzeć mi się spodobało fajne pomysły i nowe wyzwania ![]()
Ja kiedyś widziałam kilka odcinków Master Chef Junior. Kurczę takie małe bąki gotowały jak marzenie. Aż mi bylo głupio bo połowy ich wiedzy nie posiadam. Fascynujące są takie gotujące dzieciaki.
Marta1984 ja też oglądałam ten program i przyznam się że bym tak nie potrafiła gotować jak te dzieciaki
Może i nam by sie udało coś tam ukręcic z przepisem ale tak jak Oni robią to bez i w dodatku ich wiedza na temat doboru danego skladnika do potrawy ?! no jestem w szooku ![]()
Ja osobiscie marnie sie widze w roli gotowania - gotuje no bo wyjscia nie mam ale nie wychodzi mi to jakos super , zamierzam w tym kierunku robic bo trochę wstyd przed rodzina ![]()
Tak te dzieciaki moim zdaniem to dzieciaki kucharzy ja też byłam w szoku może to po prostu taka ich pasja od najmłodszych lat
u mnie w rodzinie są przepisy przechodzące z pokolenia na pokolenie
po prostu lubimy jeść z tradycją i zdrowo ![]()
Jaś ma zaledwie 4 mies ale uwielbia przesiadywać ze mną w kuchni, oczywiście muszę z nim rozmawiać i wszystko mu tłumaczyć co robię. Są to dla nas cudne chwile:)
Zabawa poprzez gotowanie ![]()
Dodaje fajny przepis jeden z wielu z których korzystam z strony przepisy.pl
dla dzieciaczków fajne wizualnie i smakowo ![]()
Latające naleśniki z kurczakiem i grzybami
ja zamiast grzybów dodaję marchew ![]()
Ciasto :
Jajka-3szt
Mleko-1szklanka
Mąka-1szklanka
Woda Gazowana-1szklanka
Olej-1 Łyżka
Dodatki:
Filet z Piersi Kurczaka-około 400g czyli ze dwie sztuki
Cebula-1szt
Marchew -4szt
Opis: Składniki na ciasto wymieszać w misce i na natłuszczoną patelnię wlewać masę na cienkie naleśniczki
Ważne by każdy naleśnik był smażony z obu stron ![]()
Kurczaka cebulkę i marchew podsmażyć na patelni kurczaka i cebulkę pokroić w kostkę a marchew strzeć na tarce
podsmażyć i dodać jakieś przyprawy co kto woli przyprawę do kurczaka oregano
itd
Można zrobić sos na wywarze z rosołku ja robię sos naturalny ![]()
w naleśnik zawinąć nasz farsz ![]()
i udekorować w postaci waszki lub motylka tak jak na załączonym zdjęciu lub w wynik własnej inwencji twórczej ![]()
dodatkowo polecam surówkę z marchwi i jabłka lub z buraczków ![]()
S.M.A.C.Z.N.E.G.O
dużo zabawy może być przy wspólnym gotowaniu tak jak i przy tej potrawie dekoracja warzywami
nakładanie farszu i ostatecznie wspólny posiłek ![]()
Mój dwu i pół-latek uwielbia gotować ze mną. Lepimy razem ciasteczka, potem patrzymy jak wyrastają i zjadamy ciepłe - bo wszystko co synek sam robi lepiej Mu smakuje ( kupnych ciasek nie lubi). Poniważ piekę chleby na domowym zakwasie to pielęgnacja zakwasu, czyli mieszanie i “odżywianie” to Jego wkład pracy, co uwielbia. Myje sam owoce, że o rozbijaniu jajek do ciast nie wspomnę:-) świetna zabawa a i sposób na niejadków.
Oczywiście, ze razem. Syn dwa lata ma i uwielbia piec ze mba ciasta. I na prawde chetnie mi pomaga ![]()