Święta z niemowlakiem - organizacja

Przede wszystkim uważam że mama która przygotowuje się do pierwszych świąt z dzieckiem powinna zwrócić uwagę na komfort swój i maluszka :slight_smile: aby nie dała się zwariować tej świątecznej gorączce, że wszystko musi być idealne i perfekcyjne, a każdy gość godnie obsłużony :slight_smile: Rodzinka powinna zrozumieć i dać trochę wytchnienia, bo jednak nie wszystko jest ‘po staremu’ :slight_smile:

Dlatego ja zastanawiam się nad nosidłem, tym bardziej, że fajne są te hybrydowe. Ale trochę się obawiam czy to ma sens przy ulewającym maluchu

Może kup używane, żeby przetestować czy wgl u Was się to sprawdzi. Ja miałam odradzone akurat nosidło przez fizjoterapeutę (ale to ze względu budowy i napięcia u córki). Chusta też była wątpliwa, więc pożyczyłam i dopiero jak sie sprawdziła to zakupiłam swoją

1 polubienie

Dziękujemy za pomocny komentarz :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

Rzeczywiście warto pomyśleć o tym aspekcie ozdabiając dom :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

Ważne uwagi :raised_hands: :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

To prawda, warto to wziąć pod uwagę :heart:

1 polubienie

Ja mam nosidło z LennyLamb i u nas fajnie się sprawdza :blush: Co prawda używam go tylko jak muszę sama gdzieś wyjść z małym, a że do bloku są schody i z wózkiem nie dam rady sama wyjść to pakuję małego w nosidło i lecę na miasto :grin:

2 polubienia

Ja orsy pierwszej miałam kavka, ale wtedy była starsza. Z chustą za pierwszym razem się nie polubiłam teraz nawet nie chcę próbować stąd pomysł na nosidło. Zwłaszcza, że w domu mam dużo schodów, to i odciążenie dla kręgosłupa no i ręce wolne

1 polubienie

Oo dużo dobrego czytałam o kavce, my najpierw będziemy próbować z chustą, a później chcemy właśnie nosidło tej firmy :heart:

To prawda, ręce wolne, więc można coś zrobić, ale kręgosłup też daje się we znaki po dłuższym noszeniu- przynajmniej ja tak mam z moim 10-kg 7-miesieczniakiem :sweat_smile:

A masz Kavke, czy który model?

Nie, ja akurat mam nosidło z LennyLamb.

1 polubienie

Przy niemowlaku najlepiej planować krótko i nie przejmować się nikim. My prosilismy rodzinę, żeby spotkania były krótsze i w spokojniejszej atmosferze. Trzymalismy sie planu drzemek i nie przesadzalismy z bodźcami, bo i tak sie duzo dzieje. Jezeli ktos nie szanuje naszych prosb lepiej wyjsc albo zmienic pomieszczenie.

1 polubienie

Na pewno warto wziąć pod uwagę komfort dziecka. Jeżeli spędza się święta w dużym gronie to obserwować reakcje dziecka i gdy widać, że zaczyna już mieć dość postarać się odizolować go od hałasu i nadmiaru bodźców. Mój syn bardzo łatwo się przebodźcowywał co skutkowało tym, że w nocy często budził się z płaczem i nie potrafił z powrotem zasnąć.

Myślę, że najważniejsze to nie próbować zrobić idealnych świąt Pierwsze święta z maluszkiem są wyjątkowe, ale potrafią też być męcząc No i najważniejsze: skupić się na byciu razem, nie na pierogach czy idealnym stole
My te święta odpuszczamy całkowicie wigilię spędzamy u rodziców ,(schodzimy tylko piętro niżej ) ostatnia wigilia w rodzinnym domu tak że też wyjątkowo , pierwsze święta również obiad i kolacja u rodziców moich a drugie święto chcemy jechać do męża rodziców i w odwiedziny do jedynej babci :older_woman: tak że czas spokojnie i bez stresu niepotrzebnego :blush:

1 polubienie

A ja w temacie ale nie do końca w temacie. Oczywiście zaczynają się pytania co kupić dziecku. Macie jakieś fajne pomysły na prezenty dla 4 miesięcznego dziecka. Matę edukacyjną, czas dla brzuszka mamy. A teraz kompletnie nie mam pomysłu co zasugerować rodzinie

Mój 4-miesieczny maluch najbardziej się lubił bawić na macie wodnej i wszystkimi zabawkami, które szeleściły. Więc ja bym poleciła np. szeleszczące książeczki albo zabawki, które mają w sobie elementy grzechotki.

1 polubienie

Stawiała bym na jakieś zabawki kontrastowe albo baby gym? Chyba, że zabawki zbędne to może jakiś voucher do Smyka lub Rossmana, aby zaopatrzyć się w pampersy, chusteczki itd?
Może jakiś kocyk?

Kocyki fajne dostałam z firmy.

Raczej pójdę w zabawki ale na razie bez pomysłu a czasu coraz mniej, a jeszcze w międzyczasie urodziny starszej