Ja widzialam taka choinke na długim pniu dwa lata temu. Wogole mi się nie podobało. U mnie zawsze choinka byla żywa. I zawsze ubrana na szaro niebiesko.
Tak już dwa latat temu było je gdzieniegdzie widać, teraz stoją wszędzie. Na targowiskach, przy kwiaciarniach., ceny też mają “fajne”.
U mnie na choince będzie połaczenie srebra i niebieskiego
jak juz ubierzemy te nasze drzewka Dziewczyny to pochwalmy się ich zdjęciami w tym wątku ![]()
Taaak kiedy choinki na pniu weszły do sprzedaży był szał na nie, ale wiadomo każdy ma swój gust i wybiera to co jemu się podoba, jednak po domach czy u mnie czy u rodziny, znajomych najczęściej są to choinki klasyczne zielone duże sztuczne bądź żywe i jednak te mają ten swój urok już od lat i jak widać najczęściej królują w większości domów. ![]()
Jak wspominałam, klasyka zawsze z modzie. Te na pniu wyjdą niedługo pewnie z mody i śmietniki będą ich pełne, niestety ![]()
U mnie choinka będzie sztuczna. Ale będzie kolorowa. Lubie klasyke. Ale jeżeli chodzi o święta i choinkę to wolę jak jest ubrana na kolorowo. Świeczki, bombki czy łańcuszki wszystko w różnych kolorach. To mi przypomina daje taki urok świąteczny jak śnieg na wigilię.
Śniegu w wigilię to już dawno nie było. Mógłby w tym roku spaść. U mnie w domu rodzinnym choinka zawsze była kolorowa bo bombki na choinkę mieliśmy jeszcze z czasów dzieciństwa mojego taty. Raz na jakiś czas dokuywalismy następne i następne. Teraz wole chyba mieć choinkę w max w 2-3 kolorach.
Dziewczyny a jak ozdabiacie stoły?
My na razie chodzimy do mojej mamy lub teściów naprzemiennie co roku
zawsze pomagam przy ciastach, bo jestem rodzinnym cukiernikiem
piekę sernik z skórką pomarańczową i czekoladą, keks z bakaliami i robię makówki. Pomagam zawsze mamie w lepieniu uszek do barszczu i pierogów i powiem szczerze, że nie nadaje się do takiej monotonnej pracy ![]()
Co do wystroju mieszkania np robię sama takie świeczniki ze słoików: Biorę słoik, myję porządnie, wsypuję do niego pół kg soli, wsadzam na środek świeczkę i na około układam gałązki choinki żywej oczywiście, a z zewnątrz spryskuję słoik sztucznym śniegiem
wieczorem jak się zapali taką świeczkę to pięknie to wygląda i ładnie pachnie w całym domu choinką ![]()
Pozdrawiam
Na stole porozkładam takie “śnieżynki” brokatowe z biedronki. Obowiązkowo stoik świąteczny ze świecami.
Do każdego talerzyka świąteczna serwetka ![]()
My pojedziemy po żywą choinkę prawdopodobnie w najbliższy weekend i wtedy też ją ubierzemy. Wiem, że tradycja mówi o ubieraniu choinki w Wigilię, ale chcę się nią troszkę nacieszyć przed świętami, bo po świętach to już się na nią nie patrzy tak samo, wręcz denerwuje po Nowym Roku jak się czeka na koledę np. do lutego
a kolory u mnie będą dwa. Tak jak w przypadku Agnieszki będzie to srebrny i niebieski. Mamy szaro-bialy salon i uważam, że takie będą ładnie się komponować:-) jak ubiorę, to na pewno się pochwalę i wrzucę fotkę
też możecie z chęcią popatrzę ![]()
Ja także w weekend wybieram się po choinkę. Nie na wcześnie i nie za póżno. Tak w sam raz ![]()
A ja kupiłam wczoraj w Kościele świece z Caritasu, przyozdobiłam taką osłonką specjalną i mini stroik na stół już gotowy

Ja też muszę zakupić, zawsze to szczytny cel i jakaś pomoc ![]()
Ja też muszę się wybrać po choinkę. Jeszcze muszę bombki dokupić. U moich rodziców jest jeszcze kilka bombek takich plastikowych otwieranych. Fajne bombki, pamietam jak się mama denerwowała i mówiła, że nie chcę wiedzieć papierków po cukierkach z choinki w koszu to zawsze do tych bombek się chowało na czele z tatą. Już jak słyszę piosenki świąteczne to powoli robi się taki mały klimat świąt.
ja może w tygodniu ubiore z dzieciakami choinkę bo już mi marudza
Ja dzisiaj oglądałam piękne choinki w donicach… tylko kto mi ją wtaszczy na trzecie piętro. Musze się chyba ładnie do swojego ojca uśmiechnąć.
Ja po choinkę pojadę w weekend albo w przyszłym tygodniu dopiero. Jeszcze trzeba dokupić kilka drobiazgów do choinki i już. Prezenty jeszcze muszę popakować i gotowe. Jeszcze stroiki świąteczne na parapety. Trochę zakupów się zostało do zrobienia jeszcze przed świętami.
Obecnie są firmy które dostarczą choinkę do domu wiec i na trzecie piętro dadzą radę ![]()
No pewnie tak. Ale koszt takiej choinki tez droższy.