Cześć dziewczyny! Święta Bożego Narodzenia zapasem i chciałabym zapytać jak u Was z przygotowaniami? Czy będziecie zdane same na siebie, czy może znajdziecie pomocne ręce wśród rodziny? Czy macie jakieś super przepisy na dania świąteczne, sałatki, ciasta i inne smakołyki, które goszczą na Waszych stołach co rok? Nie wiem czy to wina ciąży, czy nie, ale ja już marzę o bigosie i makowcu
I jak u Was z prezentami? Jakieś oryginalne pomysły?
Agata S;-) a ja juz marze o barszczyku i grochu semego od mojej mamusi;-)) zreszta dla mnie pptrawy wigilijne wszystkie sa pyszne;-) w tym roku organizuje siostra meza w niej w nowym domku trochę nas tam nie ciagnie, wolimy nawet sami sobie zrobic jak 3lata temu i bylo nawet fajnie;-) az synek na drugi dzien plakal ze on chce jesc tak jak wczoraj i ze chce świeczki na stole a mial 2latka a juz ma 4;-) będzie mial w styczniu;-) i kazda z nas ma.przygotować po jednej potrawie a reszte ona… Jeszcze nie wiem co padnie na mnie;)
U nas co roku święta u moich rodziców razem z moim rodzeństwem i kuzynka z rodziną. Każdy coś przygotowuję… A wcześniej taka szybka wigilia u teściów. Z teściami właśnie zawsze sobie robimy losowanie kto komu kupuję prezent i ja wylosowalam teściowa… I nie mam kompletnie pomysłu co jej kupić…
Ja póki co jestem w martwym punkcie z przygotowaniami. No ale powoli trzeba się będzie wziąć w garść. Już zmotywowałam się by zacząć szukać prezentów dla rodziny. Czuje,że to będą burzliwe przygotowania.
Ewcia2 dzieci wiedzą co najlepsze:-) my pewnie Wigilię spędzimy u przyszłych teściów, jeden dzień Świąt u nas i jeden u kogoś z mojej rodziny. Na pewno zrobię ogromny garnek bigosu, po swojemu, kawaśny, z dużą ilością mięsa i podlewany czerwonym winem. Upiękę sernik krowkowy( polecam, bo praktycznie zawsze wychodzi) i widziałam ostatnio ciasto bez pieczenia Kinder Pingui i zamierzam wypróbować. Co dalej, to szukam pomysów ![]()
Magnolijam20 ja w zeszłym roku przyszłej teściowej kupiłam prezent w Yves Roscher. Mają świetne, naturalne kosmetyki i w okresie świątecznym pakują je bardzo ładnie. Także wyszłam że sklepu z gotowym podarkiem. Kupiłam jej chyba oliwkowy żel do kąpieli, świeczkę, balsam do ciała i krem. Prezent bardzo jej się podobał.
vege_Basia jeszcze troszkę czasu jest, najważniejsze nie odkładać na ten ostatni, szalony tydzień. Ja w tym roku postawiłam na wcześniejsze przygotowania. Nie chce później z brzuchem stać w kolejkach, bo od razu mi duszno i słabo, nienawidzę tego:-) a ludzie są albo ślepi, albo w kurtce brzucha mi nie widać, bo o przepuszczaniu nie ma mowy ![]()
Agata mam ten sam problem. W ten weekend mam gości, muszę przygotować obiad i wymyśliłam schab że śliwka że ziemniaczki i surówka, sałatkę z pomidorami suszonymi. W sylwestra robie imprezę u siebie dlatego szukam książki kucharskiej. Wczoraj znajoma wysłała mi linka do księżek siostry Anastazji ponoć są najlepsze
Lola schab że śliwką dobra rzecz, tylko żeby nie wyszedł suchy. Ja suszonych pomidorów dodaje często do sałatki greckiej z fetą i też w niej super smakują. A i robiłam wczoraj makaron z cukinią, papryką oraz właśnie suszonymi pomidorami, do tego pierś z kurczaka, wszystko podsmazone na oliwie z tych suszonych pomidorów. Polecam. Ostatnio na rodzinny obiad robiłam też makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, też jeden z moich ulubionych ![]()
Ja juz mam prezenty, dzis je pakowalam
choinka tez juz kupiona, czeka na przystrojenie tylko
Wigiliebbedziemy spedzac u moich Rodzicow, kolejny dzien u Tesciow, a potem znow u Rodzicow z rodzenstwem. W planach mam pieczenie i ozdabianie ciasteczek. Myslalam tez o pierniczkach, ale nie mam zadnego sprawdzonego przepisu i boje sie, ze wyjda za twarde. Moze Wy macie jakies sprawdzone przepisy na pierniczki?
Agata mi się marzy barszczyk z domowymi uszkami oraz makowiec. Akurat ciasto zawsze piekę sama. Jednak do dań wigilijnych nie mam ręki. Mam nadzieję, że i w tym roku mi się upiecze, i nie będe musiała nic przygotowywać ![]()
Co do prezentów to najlepiej jest podłapywac w ciągu roku co komuś jest potrzebne, zapisać, a potem nie trzeba nic samemu kombinować. Wystarczy tylko kupić, zapakować i liczyć na uśmiech osoby obdarowywanej, że strzeliło sie w ich wymarzone rzeczy ![]()
Agata daj przepis na tego łososia ze szpinakiem i sosem śmietanowym? Brzmi pysznie ![]()
Agnieszka nigdy nie piekłam pierniczków niestety. Ale na pewno któraś z dziewczyn pomoże ![]()
M. Jacek (porcja sosu na 4-5 osób) na masełku szklę cebulkę z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, dodaję 200 gram łososia ( mogą być brzuszki łososiowe, są tańsze a tak samo smaczne), szpinak według uznania może być świeży lub mrożony, chwilę smażę wszystko i zalewam śmietaną 30%, około 200 ml, troszkę solę i pieprzę, ale delikatne. Nieraz dodaję posiekany koperek, jak ktoś lubi. Chwilkę sos gotuję często mieszając i gotowe. Polewam nim ugotowany makaron (u mnie zazwyczaj kokardki), dodaję świeże pomidorki koktajlowe dla ozdoby
trzeba uważać na cebulę, bo jak się przypali to po sosie bo gorzki wyjdzie.
W tym roku Wigilia w domu przyjdą rodzice, siostra do teściów jedzie , w 1 dzień idziemy właśnie do siostry a w 2 dzień będziemy odpoczywać w domku z brzuchami do góry ![]()
Już nie mogę sie doczekać krokietów i barszczu mmm aż ślinka cieknie
Na pierniczki wysyłam przepis w zdjęciu. Tylko ze je trzeba zrobić parę dni szybciej żeby skruszaly. I zamknąć w jakieś puszce.
Ja w tym roku nie wiem jak będzie ze swietami. Bardzo chce jechać do polski ale wszystko zależy od tego co powie lekarz. Zresztą marzę o krokieciw z barszczykiem. Jeśli się uda na wigilię podjedziemy do teaxiow a w 1 dzień świat do moich rodziców. I wracamy do domu. Ja w tym roku za dużo nie będę robiła na swieta ze względu na to ze mam termin na przełomie roku.

Oj mi też się marza krokiety. U mnie musimy 2 wigilie obskoczyc czego bardzo nie lubię bo taki niepotrzebny pośpiech. Najpierw do teściów a później do mojej babci gdzie jest cała rodzina. I zawsze każdy musi coś zrobić. Mi niestety zawsze przypadają pierogi :-/
Ja już nie mogę się doczekać tych świąt. Te będą wyjątkowe choć w niepełnym składzie i trochę inne niż zawsze. Ja zawsze na wigilię jeździłam do dziadków i rok temu była pierwsza wigilia bez dziadka. Teraz po ślubie też będę miała dwie wigilię u rodziców i u teściów, a do dziadków w święta pewnie. Teraz wigilia będzie wyjątkowa bo pierwsza z mają córeczką. W końcu pod choinką będą prezenty a nie pieniądze. Dojdą do tego kolendy, śpiewy i stworzy się świąteczny klimat. U mnie na wigili zawsze jest sos słodko-kwaśny i zupa śledziowa.
A ja powiedzialam ze nie ma dwoch wigili. I dzielimy. Jednego roku jestemy u mkimch rodzicow a drugiego u tesciow. Na poczatku bylo obrazanie sie ale teraz chyba sie do tego przyzwyczaili.
Przepis na pyszną sałatkę :
Mix salat, gruszka, ser kozi, orzechy, plastry boczku (z patelni), miod, oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny, musztarda
Palce lizać !!!
Ja też nie lubię biegać w kilka miejsc, ale nieraz trzeba niestety.
Lola przepis fajny, skorzystam i to chyba właśnie w święta , bo bardzo lubię sosy na bazie octu balsamicznego i miodu. Do tego, który podałaś wciskam jeszcze czosnek. Dla kogoś, kto nie próbował może wydawać się dziwne połączenie tych składników, ale smakuje obłędnie.
Ja robie z podobnym sosem wlasnie. Z octu balsamicznego miodu oliwy soli pieprzu i czosnku. I to polewam salatke z rukoli startych burakow sera feta i sprazonego slonecznika. Uwielbiam ja. :-).
A i mamy pomysł co do choinki. W tym roku będzie żywa w donicy. Później w Nowym Roku przesadzimy ją do ogrodu rodziców narzeczonego. Jeśli się przyjmie, to będzie pamiątką z roku narodzin naszej córeczki
takie zastępstwo, powinno być drzewo przy narodzinach chłopaka, u nas przy dziewczynce będzie choinka :-)))