Aniejeska a buraki w tej sałatce gotowane? Tak prażony słonecznik też pasuje:-) polecam wersję mix sałat do tego szynka parmeńska (wiem, że ciężarnym nie zalecają dlatego można zastąpić tak jak u loli grillowanymi plasterkami bekonu lub innej szyneczki lub zrobić wersję bez mieska) wszystko posypane pokrojonymi w paseczki suszonymi morelami, śliwkami, rodzynkami, prażonym slonecznikiem i migdałami. Do tego ten sos, o którym piszemy.
Agata S. Nie chce cie zneichecac ale my probowalismy rok temu tak zrobic i jak sie okazalo po wyjeciu jej z doniczki ze praktycznie nie miala korzenia tak byl pociachany i niestety sie nie przyjela. Ale zycze ci zeby sie udalom bo pomysl fajny.
Tak tak buraki ugotowane.
Żywa choinka ma piękny zapach. Ale igły lecą. Ja z tego względu zdecyduję się na sztuczną, by niczego do buzi nie wzięła i sobie krzywdy nie zrobiła.
Uwielbiam te swieta! Sama choinka w domu dodaje uroku świątecznego.Już nie mogr doczekać się tych pysznych potraw .Barszczyku,pierogi, kapusty z grochem chociaż karmie to nie czy kapusta z grochem nie zaszkodzi
Żywa choinka bardzo ładnie pachnie ale to jest ten minus bo igły leca a przy dzieciach to byloby ciezko.Wiem bo kiedys tesciowa miala żywa choinke i igiel pelno bylo na podłodze i sie roznosilo.
u nas w tym roku choinka będzie stała u dziewczynek bo tutaj młody zrobiłby porządek , no i sztuczna może za rok świerza będzie
U Nas przygotowania tradycyjnie jak zwykle wspólnie z mężem będziemy kuchcić w kuchni, jednak teraz będziemy mieli jeszcze jednego pomocnika, który jest jeszcze w brzuszku, nasz synuś także wspólnie w trójeczkę będziemy przyrządzać te wszystkie pyszności już się nie mogę doczekać tych zapachów tych dań mniam.
Uwielbiam kiedy wspólnie spędzamy czas nawet przy gotowaniu i nie przeszkodzi mi nawet brzuszek i to że jestem cięższa, ale to piękne i niezapomniane chwile spędzane razem.
Polecam każdemu. ![]()
Agniejeska, na telefonie mi zdjęcia nie wyświetla, nie wiem dlaczego. Spróbuje na komputerze. A powiedz proszę czy piec je tylko kilka dni wcześniej czy mogłabym już w tym tygodniu je zrobić i włozyc do pudełeczka zeby poczekaly na Świeta?
Ja bede robila wlasnie w tym tygodniu. Tylko muszą być szczelnie zamknięte w pudełeczku później. Musisz odwrócić telefon z pionowego na poziomo. Wtedy zobaczysz zdjęcia. :-).
ja własnie robię sobie listę co bede robić
Agniejeska, dzięki
teraz juz moge ogladac zdjecia
e tym tygodniu upieke te pierniczki od Ciebie, mam nadzieje ze sie udadza :-))
W tym roku mam zamiar Wigilię zrobić sama, dla 10 osób
Oczywiście każdy coś przyniesie i dostanie jakieś zadanie.
Ale ja mam zamiar zrobić groch z kapustą, barszczyk, pierogi, i jakąś rybę w cieście <3
Nie mogę się już doczekać…
Przepis na sałatkę który jest zamieszczony wyżej koniecznie muszę wypróbować jutro… na śniadanie ![]()
A co do choinki, chcemy kupić żywą w donicy, by później ją wsadzić na naszej działce ![]()
Marieee na 10 osób kilka dań, to spora krzątanina w kuchni Cię czeka mimo wszystko. Ale ważne, że ma kto pomagać
też pisałam o tej choince w donicy, że będziemy chcieli ja później posadzić, tylko Agniejeska pisala, że często takie system korzeniowy mają bardzo pooprzycinany, żeby mieścił się w donicy i mogą się nie przyjąć. Ale spróbuję tak czy owak. Wiem, że znajomym się przyjęła.
Marie rybę w cieście jak przyrządzasz. Robisz ja ze świeżej rybki czy z filetow mrożonych?
My spróbujemy, może akurat
Najlepiej kupować taką choinkę gdzieś w szkółce, ponieważ te w marketach mają tak przycięte korzenie, że nie przyjmą się na pewno ![]()
A rybę w cieście robię z mrożonych filetów.
Biorę mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną albo pełnoziarnistą, jajko, odrobinę sody oczyszczonej, sól, paprykę, pieprz i kapkę wody gazowanej. Wszystko mieszam na masę o konsystencji gęstej śmietany.
Rybę obtaczam w mące następnie siup do ciasta i piekę na rozgrzanym oleju ![]()
A w ogóle macie już jakieś ozdoby świąteczne w domu? Ja wczoraj powiesiłam lampki w kuchennym oknie
Widzę, że gdzieniegdzie już choinki ubrane. Cały instagram zatrzęsiony już zdjęciami ubranych choinek.
Ja choinke ubieralam zawsze w wigilie.
My ta choinke kupolsimy pod marketem moze rzeczywiscie lepszym pomyslem.jest kupno w szkolce. To ze nam sie nie przyjela nie znaczy ze wam sie nie przyjmie. Moze akurat sie uda.
U mnie zawsze jest tak ze kazdy robi coa innego na swieta i pozniej sie wymieniamy. W tym roku moj maz bedzie robil wszystko u nas. Ale i tak jak sie uda wigilia u teaciow 1 dzien swiat u moich rodzicow i wracamy do niemiec.
Ja choinkę będe ubierac w przyszły weekend.
Odnosnie tych zywych, wiem, ze moim tesciom taka z donicy sie przyjela i wlasnie sobie rosnie w ogrodku, ale nie wiem czy kupowali ja w szkolce czy w markecie. Tak czy siak, warto kupic zywa i sprobowac, a nuz sie przyjmie. My niestety mamy sztuczna i to taka malutka, za rok bedzie zywa, jak juz Fasolka bedzie z nami i jak juz bedziemy na swoim ![]()
Ja na razie porozwieszalam w salonie tylko takie brokatowe sniezynki, dodają juz swiątczenego uroku ![]()
Oooo właśnie, mam śnieżynki - muszę rozwiesić :))))
Mój mąż przyjeżdza dopiero 22 grudnia, więc w tedy pewnie pojedziemy po choinkę
Uwielbiam pić ciepłe kakao siedząc obok ubranej i pachnącej choinki ![]()
Jakie kolory będą u Was dominowały?
Ja 6 lat temu kupiłam szare plastikowe bombki które wyglądają jak szklane, a teraz to chyba szczyt mody, więc choinka będzie na czasie. ![]()
Marle dziękuję za przepis. Choinkę mam już od tygodnia ubrana
teraz są piękne nowoczesne białe choinki już ze światełkami. Jednak nie oddają tego uroku świat co tradycyjna zwykła zielona choinka.
W tym roku jest szał na takie choinki na pniu wysokim. Wyglądając trochę jak sosny, którym ktoś gałęzie pościnał
Totalnie nie moj gust ![]()
Te białe też mi się nie podobają. Klasyka zawsze piękna ![]()