Świąteczny kiermasz

Hej ! Pojawiło się w naszym przedszkolu nowe ogłoszenie . Każde dziecko ma przynieść po 3 rzeczy przygotowane z rodzicami na kiermasz świąteczny . Pytanie do mam które już miały styczności z tego typu wydarzeniami . Co się przynosi na taki kiermasz ?

U nas przeważnie Stroiki świąteczne, różne bombki ręcznie wykonane inne ozdoby do powieszenia na choince…

Na Pinterest są fajne pomysły podsylam link https://pl.pinterest.com/alaala113/pomysły-na-kiermasz-świateczny/

Gdy pracowalam w szkole byl kiermasz świąteczny. Oczywiscie wszystkie ozdoby handmade na np drewnianych bombkach byly sztosem ale…
My jako pracownicy kupowalismy slodycze ! Bardzo duzo bylo pierniczkow ozdobionych, ciast i muffinkow !
Dopytaj czy to moze byc jedzenie bo jesli taaaak to ja wiem ze to bedzie najpyszniejszy kiermasz w tej szkole ever :heart:

1 polubienie

Stroiki, bombki ogolnie rzeczy świąteczne do dekoracji. Tak naprawdę wszystko może tam być. Ogranicza cię wyobraźnia :grin::grin:

A jesli nie moze byc jedzenie to polecam : wlasna bombka, stroik ( odwiedz Tedi to pomyslow bedzie ogrom) mydelko lub swieczka w swiatecznym ksztalcie typu choinka, czapka mikolaja itp.

Moja siostra na wszelkie tego typu kiermasze ogarnia bransoletki, sama je robi ale jak trzeba było żeby chłopcy mieli wkład to robili takie najprostsze nawlekane koraliki na gumkę do bransoletek, oczywiście zawsze na stoisku klasy były jakieś ciasta czy słodkości, kiedyś ktoś też zrobił zakładki z papieru kolorowego do tego jakies ozdobne postaci czy rysunki, brokat ,gwiazdki co tam pasowało i to zamknięte było w koszulce i zaklejone, były też świeczki.
Jak święta to można z masy porcelanowej zrobić ozdoby wyginając foremkami do ciasteczek i pokolorowac lub zostawić takie same

Pierwsze o czym pomyślałam to własnoręcznie zrobione kartki świąteczne i pierniczki jakoś ładnie ozdobione i włożone w celofan :heart_eyes::heart_hands:
Jeszcze może własnoręcznie zrobione bombki ? Można kupić takie gotowe przeźroczyste kule do których się wrzuca różne ozdoby albo takie ze styropianu i też ozdobić :grinning:

1 polubienie

Super pomysl pierniczki napewno szybko sie sprzedadza :slight_smile: stroinki tez fajnie zrobic albo bombki :slight_smile:

1 polubienie

U nas bylo jeszcze na wukalaczkach jakies ozdoby ktore mozna wbic w ziemie w doniczke… z filcu albo papieru… cos w tym stylu

No myślę , że pierniczki, kartki świąteczne albo ozdoby choinkowe. Można też zrobić z dzieckiem stroik lub zawieszki z masy solnej. Ważne, żeby było to coś świątecznego i przygotowanego wspólnie z dzieckiem wtedy ma to największy urok :slight_smile:

Stroiki , kulę śnieżne zrobione w słoju np . Ceramiczne odlewy różnych rzeczy :slight_smile:

Ciasta - o tym od razu pomyślałam słysząc kiermasz :smiley: , szopki i ozdoby do szopki, bombki, frotowe skarpety ozdobione muliną oczywiście wszystko robione ręcznie :slight_smile:

U nas najlepszym powodzeniem cieszyły się pierniczki przygotowane przez dzieci!
No i wiadomo wszystkie ozdoby świąteczne: bąbki, stroiki, krasnale :santa:
W tamtym roku robiłam z córką wieniec i gałązki chiinki na drzwi lub stól - ozdabiałyśmy suszonymi pomarańczami, cynamonem i anyżem :heart_eyes:

Muszę się dowiedzieć o tych piernikach . Mogę zrobić domki z piernika

1 polubienie

Super pomysł!
To też jest coś co na kiermaszach szybko schodzi :blush:

Też przyniosłabym stroik świąteczny, kupiłabym bombkę w Action i ozdobiła ją własnoręcznie z dzieckiem, może jakiś aniołek z masy solnej? Pamiętam że za dzieciaka to przed świętami otwierałam produkcję,bo każdego musiałam takim aniołkiem obdarować :smiley:

Oo tak, ciasta zawsze szybko schodzą :speak_no_evil:

Na zdjęciach z poprzednich lat nie widziałam nic „ jadalnego „ na sprzedaż . Co jest w sumie dziwne bo niby słodycze są złe , do prezencików nie można dodawać a moje dziecko przyszło dzisiaj zadowolone z przedszkola bo na obiad były racuszki z cukrem :rofl:

A to dziwne , że posypali cukrem :see_no_evil: jak ja pracowałam w przedszkolu i dzieci chciały z cukrem to żadna z Pań się nie zgodziła :see_no_evil: