Witam dziewczyny!
Jestem w 33 tygodniu ciąży i od paru dni mam swedzaca wysypka na udach i ręką. Zaczęło się dość niewinnie bo pojawiła się dość delikatna i słabo zauważalna. Po jakimś czasie nasiliło się i niewiarygodnie zaczęło swędzic. O spaniu w nocy nie było mowy. Nie zmieniałam żadnych kosmetyków czy środków do prania, nie jadłam tez nic nowego. Pojechałam do położnej która wysłała mnie do dermatologa. Ten przepisał maści i kazał skonsultować się z moim lekarzem prowadzącym. Nie ukrywam ze się zdenerwowałam. Mój lekarz prowadzący mnie uspokoił, powiedział ze wysypka nie zagraża dziecku i ze pojawiła się przez hormony, oraz że zniknie po porodzie. Mówił też ze często pojawia się w 8 mc i ze cierpi na to sporo kobiet. Zdazylo wam się też coś takiego? Wysypka faktycznie znika dopiero po porodzie?
Ja miałam z tym problem na początku ciąży jak i teraz w 9 miesiącu. Ta pierwsza wysypka, była na nogach potrafiłam sie drapać aż do krwi tak mnie swędziało. Bardzo uciążliwe. Byłam u dermatologa i przepisał mi maść apteczna mieszana, używałam
jej az do wyczerpania a potem smarowałam sie balsamem z neutogeny do suchej skóry. I przeszło po jakimś czasie, ale zmieniłam żel do mycia ciała na hipoalergiczny, i proszek do prania i płyn do płukania na sensitiv.
Teraz w 9 miesiącu 2 tyg. temu wyskoczyła mi taka “kaszka” na dekolcie, rękach i udach. Moja położna powiedziała, że to normalne i to znowu wina hormonów i uczulać może mnie wszystko, zaleciła mi pić wapno i smarować tą kaszkę sudocremem. Na dekolcie i udach już jej nie mam została mi resztka tylko na rękach. Także wapno i maść pomaga.
Skoro lekarz powiedział, że wysypka jest niegroźna to możesz być spokojna. W ciąży czasami nas uczula to co było dla nas dobre, a wszystko wina naszych buzujących hormonów. Ale nie wiem czy podejście do tego, że “zniknie po porodzie” jest dobre. Moim zdaniem trzeba pomóc temu zniknąć a nie pozostawić i czekać aż samo zniknie, bo może się to przerodzić w coś groźniejszego, a poza tym jest to dla kobiety uciążliwe, że coś swędzi i to ignorować.
Martyna0504 badania krwi są w normie?
Tak badania w normie Aga 1989. Również dostałam masc robiona w aptece i jakiś krem po których swędzenie jakby trochę ustalo a wysypka nie jest już aż tak czerwona.
to super że coś pomogło;) ja nie miałam nic takiego ale domyślam się jakie to może być uciążliwe…
Mi dermatolog polecił nawet się kapać w emolium ale nie kupowałam całego opakowania tylko poszłam do kilku aptek po próbki i mi starczyło Także zaoszczędziłam troszkę
Tez zawsze jakiś pomysł, może i ja bym wybrała się do aptek po jakieś próbki
Ja ostatnio byłam też po Oillan dla małego to całą reklamówkę uzbierałam próbek kremów, i płynów do kąpieli Zawsze coś
Trafiają się też inne marki, wg. mnie super bo szybko można sprawdzić co naszą dzidzie uczuli a co nie, i nie trzeba wydawać pieniędzy na całe produkty które mogą się okazać nieodpowiednie dla naszego malucha
Polozna ze szkoły rodzenia mówiła żeby kupić jeden produkt do kąpieli dla maluszka zamiast calej seri bo właśnie nie wiadomo jak może na niego reagowac. Ale takie wyjście z próbami jest lepsze bo raz ze nie wydajemy pieniążków a dwa ze nie jesteśmy zmuszone wyrzucać praktycznie nowych produktów.
Próbę wątrobową zrobiłas?
Właśnie robiłaś próbę watrobowa? Moja siostra też to miała i wmawiano jej ze to od truskawek a okazało się że to cholestaza ciążowa… od razu wsadzili ja w karetkę zawiezli do Gdańska i zrobili CC w 37 tc… Czas był tu bardzo ważny. Poproś o skierowanie na to badanie.
W tej cholestazie chyba nie ma wysypki ale nie jestem pewna
Nie nie robilam, ale dzięki za radę w poniedziałek mam wizytę u lekarza wiec poproszę. Ogólnie Mała się rusza i rozpycha wiec mniemam ze wszystko jest Oki.
ale cholestaza ciążowa to raczej plamy a nie krostki ale nie zaszkodzi zapytać lekarza. ja w 8 mc miałam wysypkę na brzuchu.
Spokojnie skoro wszystkie wyniki są dobre nie ma co się stresować i panikować.
Wysypki w ciąży to normalne zjawisko i bardzo często się zdarza. Wszystko przez zaburzenia hormonalne
Tym bardziej, że lekarz prowadzący to widział i nie stwierdził nieprawidłowości no i dermatolog! -więc nie ma powodów do obaw
Jeżeli lekarz mówi, że wszystko jest w porządku, to nie musisz się martwić. Na wysypkę bardzo dobra jest mąka ziemniaczana. Wystarczy “przypudrować” swędzące miejsca. Mąka ziemniaczana nie uczula, nie zatyka porów i nie powoduje podrażnień, jest całkowicie bezpieczna, więc na pewno nie zaszkodzi. Ja często stosowałam skrobię ziemniaczaną w przypadku wszelkich wysypek, podrażnień i potówek u moich córek. Można z niej przygotować tzw. krochmal i użyć go do kąpieli, co też pomaga. W moim przypadku sprawdza się super!
Tez mi się wydaje ze przy cholestazie są plamki a nie wysypka. Ale porozmawiam w poniedziałek jeszcze z lekarzem.
ja miałam wysypkę na brzuchu i piersiach po wizycie u dermatologa okazało się że przez oliwkę żelową Johnsona, po odstawieniu wszystko mineło
czekladka mojego synka uczulała oliwka, więc pewnie dorosłych też może uczulać.
Ja z tego co pamiętam nabawilam się wysypki od pomidorow, warzywa chyba niedokładnie musialam umyc i pozostała chemia ktora sa warzywka pryskane, moze masz tak samo?