Uzgodniłaś z lekarzem prowadzącym wspomaganie diety suplementacją witamin i minerałów, a teraz stoisz przed apteczną półką z preparatami dla przyszłych mam i zastanawiasz się, który z nich będzie najlepszy. Przeczytaj, które z witamin i minerałów są niezbędne dla kobiet w ciąży i w jakich ilościach.
Ja zażywalam od samego początku kwas foliowy i witaminy vitaminer prenatal dba koszt 19zl , chociasa w każdej aptece jest inaczej. I pod koniec ciąży od 8mc brałam z przepisu lekarza magnez.
Od pocztaku ciazy do ok 4 miesiaca przyjmowalam kwas foliowy, pozniej tak jak Ewcia Vita-miner prenatal +DHA. A od 7 miesiaca żelazo z uwagi na anemie.
Ja zażywałam kwas foliowy ok. 3 miesięcy przed planowaną ciążą i przez pierwsze 4 miesiące ciąży:) później tran z rekina na przemian z tranem z dorsza.
Ja przyjmowałam kwas foliowy i też wita miner prenatal. W sumie to nadal go jem bo karmię piersią.
A mogly byście zajrzeć do Waszych witamin i napisać mi czy jest w nich już kwas foliowy a jeżeli tak to w jakiej dawce?
W pierwszej ciąży kwas brałam na początku potem również Vitaminer Prenatal, bo cena była przystępna - ja te 1.5 roku temu kupowałam go za 10 zł ; ))
Teraz mam kompleks witamin juz z kwasem foliowym w ilości 400 jednostek, cztli tyle ile powinnam teraz brać. Brałam sam kwas z witaminami B również jeszcze przed ciążą.
Ale mam jedno pytanie do Was - czy taki kompleks z kwasem myślicie, że mogę brać cały czas do końca ciąży?
ja brałam ‘Pregna plus’ jest już w nich kwas foliowy 400 jednostek i kwasy omega ale nie ma Magnezu i brałąm to od początku do końca i jeszcze przez okres karmienia bo to dla kobiet w ciążyi krmiących …
Samantka w Vita-miner prenatal + DHA jest kwas foliowy-400 jednostek. Preparat ten jest przeznaczony dla kobiet planujacych ciaze, bedacych w ciazy i karmiacych wiec mysle ze mozesz brac smiało do konca ciazy ![]()
Ja brałam tylko przez tydzień kwas foliowy natomiast innych wit nie zażywałam
Samantaka ja mam też ten Vita miner jak Patrycja. Ja nadal go biorę ponieważ karmię piersią.
Te witaminy powinnaś brać do końca ciąży lub do zakończenia karmienia piersią jeśli go planujesz.
Ja przed ciążą, czyli całe planowanie - staranie długości 5 miesięcy, brałam kwas foliowy.
Potem jak już z testu wyszło że jestem w ciąży, ale jeszcze przed wizytą u lekarza, brałam kwas foliowy i centrum Materna, bo tak mi poleciła farmaceutka (chyba dlatego że to najdroższy z suplementów… ;).
Potem od wizyty u lekarza do połowy 5 miesiąca, brałam folik i prenatal DHA ( to ten z samym kwasem, bez witamin).
Potem od 5-7 miesiąc prenatal vitaminer +DHA.
A teraz mam do tego dołożone dodatkowe żelazo i witaminę D.
A reasumując - słuchałam lekarza
który na podstawie badań krwi, decydował.
A z takich śmiesznych historyjek, to słyszałam że po Maternie się rodzi “Manna” czyli bardzo duże dzieci i chyba coś w tym jest, bo b wśród moich znajomych po Maternie się po rodziły dzieci 4600, 4700 i więcej ![]()
Ja teoretycznie brałam matruelle. Teoretycznie, bo wymiotowałam po nim nawet w 8 mcu i lekarz kazał mi odstawić, bo swierdził, że to więcej szkody niż pożytku przyniesie
Na początku prenatal ale później mój nowy lekarz powiedział ze mam bdb wyniki badań więc jeśli się zdrowo odżywiam to nic nie jest potrzebne. Przyjmowałam tylko magnez z wit B6
malgos to dziwne. Ja też miałam dobre wyniki a i tak jadłam wit dla ciężarnych ponieważ tam też jest kwas foliowy.
Beata może dlatego, że kwas foliowy występuje powszechnie w warzywach? Ja tez nie brałam oddzielnie kwasu foliowego gdy się okazało, ze nie mogę kompleksowych witamin
Ja osobno go nie brałam, tylko ten co był zawarty w tabletkach.
Ja biorę femibion natal 2 plus i dodatkowo chela mag b6 mama od 6 miesiąca. Zawsze lepiej poradzić się lekarza, choć tak naprawdę nie wiemy co jest w suplementach i ile z nich się wchłania, bo nie mają badań. Tylko leki mają badania.
Ja nie brałam osobno kwasu foliowego, w pierwszej ciąży brałam feminatal (dzisiaj femibion), ale strasznie drogi jest i dlatego w drugiej ciąży kupowałam vitaminer prenatal, 90 tabletek za około 12-15zł w zależności od apteki, po 6. miesiącu witaminer prenatal + DHA za około 19zł za 30 tabletek
Oczywiście najlepiej zacząć już jeść kwas foliowy przed planowaną ciążą . Wtedy będzie najmniejsze prawdopodobieństwo, że dziecko będie chore.
Ja akurat bralam centrum Materna bo tam byla odpowiednia dawka jodu przy mojej chorobie tarczycy. A co do kwasu foliowego, nie jest powiedziane ze jak nie bedziesz brala przed ciaza to cos bedzie nie tak. Wiadomo, jak juz sie wie to nalezy brac, ale nie jest to zaden wyznacznik zdrowia dziecka.