Suplement przy karmieniu

Tran w płynie, zmora dzieciństwa. Oby teraz były mniej paskudne w smaku jak kiedyś 

Teraz te trany naprawdę nie smakują tak źle. Kiedyś piłam Mollers tran o smaku cytrynowym i rybi zapach naprawdę nie był w nim mocno wyczuwalny.

Ble nie znoszę ryb w ogóle a jak lykam tran nawet w kapsułkach to mi się pół dnia odbija tym olejem wypróbowałam już chyba wszystkie dostępne na rynku 

Dobrze słyszec że koncerny farmaceutyczne dbają o najmłodszych,aby im się źle lek nie kojarzył 

Mi się na szczęście nie odbijało rybą po tabletkach a rybi posmak nie jest dla mnie jakimś wielkim problemem. Jak ktoś nie lubi ryb to współczuję, bo nie ma za bardzo alternatywy.

Tranu z łyżeczki to bym chyba nie wypiła:) 

Ja brałam suplementy takie jak w ciąży. Ale na samym początku wykonuje badania krwi i różne witaminy, żeby zobaczyć czy mam braki czy nie. I co powinnam suplementowac. Dla mnie takie badania to podstawa przy doborze suplementacji i dawkowaniu 

O tak! Najlepiej dostosowywać suplementację pod wyniki badań krwi. Ja się przyznaje szczerze, że oprócz witaminy D czy żelaza nie badałam nigdy witamin i minerałów, bo jak się zsumuje te wszystkie badania to wychodzi spora sumka, ale jeśli niepokoi nas stan naszego zdrowia, to lepiej przebadać się dokładnie. Zresztą takie badania nawet w ramach profilaktyki warto robić.

Zgadzam się jak weźmiemy to razem do kupy to w laboratorium można zostawić dużo pieniążków. Ja zazwyczaj tobie bardziej szczegółowe badania własnie po ciąży żeby sprawdzić. A tak to nie jest to jakaś rutyna.

Raz na rok można prosić o taki wykaz badań profilaktycznych swojego lekarza rodzinnego by dostać je na NFZ 

Tak, to prawda. Nie wszystko co prawda wchodzi, bo np witamina D3 pamiętam, że i tak tylko prywatnie, no ale sporo jednak było na NFZ. Warto zrobić raz na jakiś czas, po co za wszystko płacić.

Lekarz rodzinny wypisał mi niezbędne badania które powinnam zrobić starając się zajść w ciążę. Miałam bardzo dobry start, bo widziałam  jakie wartości powinnam mieć , to sporo ułatwia całe planowanie 

Wiem, że można prosić. Ale z lekarzami różnie bywa. Moja koleżanka chciała zrobić badania profilaktyczne przed maratonem, żeby się upewnić. To jej lekarz powiedział po co Pani badania nie musi Pani brać udziału w maratonie 

Oj to przykre.. zamiast propagowac taki styl życia to ten próbował zniechęcic. I to aby tylko nie wypisać badań na NFZ. Brzydko

Taaak. Nie każdy chce właśnie przepisywać..  a powinni. Ja mam fajnego bo nie robi problemu. Nawet w ciąży często byłam po mocz i morfologię, by nie płacić. A po porodzie normuje tsh to mi co MC daje skierowanie na badanie i zawsze dawkę dobierze. Byłam nawet wczoraj u endo - raz w roku wypada ;) I powiedział, że rodzinny bardzo dobrze dobierał 

Rodzinny ma fach,intuicję i życzliwość w ręku ;) na swojego również nie mogłabym złego słowa powiedzieć. Lekarz, który jest człowiekiem. I porozmawia, pozartuje, opierdzieli i doradzi 

Ja dziś porobiłam badania bo i od gina i od okulisti dostałam skier i wyszły ok ,tylko  glukoza i białe krwinki przy górnej granicy... ehh chyba beż tabletek się nie obędzie na cukier 

Mi teraz wyszły oba eozynofile znacznie podwyższone. Reszta książkowo. Lekarz kazal za miesiąc po skierowanie znów powtórzyć ale moze to byc efekt alergii 

Danutka nie martw się! Czasem lepiej brać tabletki i mieć pewność, że cukier będzie pod kontrolą 

Dlatego jak już się trafi na dobrego lekarza warto się go trzymać. Myśmy się przeprowadzili więc i lekarza musiałam zmienić, ale narazie nie trafiłam na takiego któremu mogłabym zaufać