Suche plamki na ciele

Witam dziewczyny. Czy miało któreś z waszych dzieci takie suche plamki na brzuszku, klatce piersiowej? Zauważyłam najpierw jedną taka plamkę i nic z tym nie robiłam. Ale od wczoraj pojawiło się ich więcej. Są takie suche szorstkie, wielkości paznokcia lub trochę większe. Nieraz lekko czerwone ale przeważnie takie blade. Odstawiłam balsam do ciała który Używamy. Dodam że wcześniej nie mieliśmy żadnych problemów skórnych. Od początku płyn do prania ten Sam (lovela). Także to wykluczam. Co to może być? Podsylam zdjęcia. Nie wygląda to na nich jakoś źle ale jest tego coraz więcej i się martwię 

Mój syn ma podobnie wychodzi to i znika my się już dłuższy czas z tym zmagamy . Dermatolog odwołany z wiadomych przyczyn mam tylko maść która używamy od pediatry  pimafucort. Pomaga na jakiś czas ale problem wraca mi pediatra powiedziała ,że są to drożdżaki i przeważnie wychodzą dziecku które raczkuje dotyka wszystkiego itd . Jednak u nas problem był odkąd pamiętam . U nas miejsce jest suche i takie chrosty . Skoro nie zmienialas proszku to nie udaje mi się żeby coś uczuliło tym bardziej że mi to nie wygląda jak reakcja alergiczna 

Słabo widać, ale jeśli nie swędzi to raczej odpada alergia. Niestety w zaistniałej sytuacji musisz poczekać z konsultacją dermatologiczną. Spróbuj kilka razy dziennie przemywać gazikiem z wodą/ octaniseptem. Raczej bym tego nie nawilżała ani wysuszała. To może tyko spotęgować wykwity. Przeczekaj kwarantannę i udaj się do specjalisty. 

A ma ciemieniuche? Balsamu nie zmieniliscie? A może coś dostał nowego do zjedzenia?

Mój synek też ma podobnie wyskakują takie plamki ostatnio jak byliśmy u alergologa poleciła smarować emilium a-topic trojaktywny krem i pomogło plamki zniknęły. Nie jest to żaden lek więc wydaje mi się że możesz śmiało spróbować.

Na zdjęciu słabo widać. Już gdzieś pokazywałaś chyba te plamki. Moim zdaniem to nie alergia. Syn miał podobne dermatolog stwierdziła że to skłonności do AZS. Smarowaliśmy balsamem ketaphil u nas pomogło 

My mieliśmy podobne przy mleku z białkiem. Teraz jak czasem podam nabiał to takie wyskakują. 

Kąpiel w Emolium A-topic pomaga i smarowanie Medidermem

Panna Xoanna u nas to nie swędzi a jest to objaw alergii na bmk

Najwyraźniej dzidziuś jest wrażliwy i prawdopodobnie ma słabe nawodnienie organizmu :

Balsamy

Oliwki

Kompiele

Picie H2O

I z czasem zniknie , mój siostrzeniec miał podobnie ;)

No wlasnie syn jest na samym kp. Ma 4.5 miesiąca. Alergie na bmk bym wykluczyła bo jadłam od samego początku dosyć dużo i nic nie było.chyba że jest możliwość że się pojawia później. Kosmetyki od początku takie same. Nic nie zmienialiśmy. Nie zauważyłam żeby go swędziało 

Coś chwilowo maluszka uczuliło.Wedlug mnie nie jest to coś bardzo poważnego.W obecnej sytuacji wstrzymaj się z wizytą, a po kwarantannie idź na konsultację do pediatry lub dermatologa.

Możliwe też,że samo minie.

Monisia1129, czy zanim pojawiły się plamki u Twojego synka nie zjadłaś jakiegoś produktu, którego nie jadłaś wcześniej przy karmieniu piersią? 

Ja bym smarowała jakimś emolientem 3-4 razy dziennie. I powinno pomóc. Do dermatologa nie radzę obecnie się udawać.

Jeżeli ewentualnie kojarzysz jakąś nowość w swojej diecie, to radziłabym to odstawić i zrobić podejście za jakiś czas.

Jeśli po czasie z lekko różowej zmienia się na żółtawą plamkę to może być AZS, nam się sprawdził balsam Cetaphil, nie mogliśmy zbyt tłustych emolientów z parafiną używać, bo w drugą stronę skóra zaczynała się przetłuszczać i zapychać... ale spróbuj, możesz nawet olejem kokosowym, albo masłem shea smarować jeśli masz pod ręką w domu

Uważam że może być to atopowe zapalenie skóry. Ja bym do każdej kąpieli zastosowała emolient najlepiej w formie olejka do wanny żeby dziecko się w tym moczyło. Po wyciągnięciu z wanny lekko oslusz skórę nie wycieraj mocno ręcznikiem żeby nie ściągnąć warstwy ochronnej ktora się wytworzyła na skórze dziecka podczas stosowania emolientu i na koniec był posmarowała go balsamem też na bazie emolium. Obserwować skórę dziecka co dalej będzie się dzialo. Może być tez to na tle naprzyklad alergii pokarmowej. Jeśli by się nic nie poprawiło zgłosić się do lekarza napewno da skierowanie na badania zrobi wywiad i przepisze jakąś maść :) 

Monisia ja też wszystko jadłam od początku a skaza pojawiła się coś ok. 4 miesiąca ale te plamki co pokazujesz nie wyglądają na alergie raczej stawiałabym na azs 

Mam jakieś próbki emolium także odrazu spróbuję a jeśli chodzi o ten cetaphil to taki? 

Tak ,ten może pomóc.Kosmetyki z tej firmy są bardzo dobre i godne polecenia.

Cetapilu też są dobre kosmetyki ale szczerze jeszcze żaden lekarz nie przepisywał mi ich dla dziecka. Prędzej bym spróbowała z emilium zawsze możesz zamówić z jakieś drogeri jeśli nie chcesz wychodzić z domu.

Dzięki dziewczyny. Zamówię przez internet ten cetaphil i jeszcze wykąpie w tym emoliencie. Dodaje zdjęcie aktualnie jak to wygląda. Niestety jest gorzej i boję się żeby się to nie pogorszylo

Monisia ja miałam ten i dermatolog kazała smarować 2 razy dziennie. Ma tych zdjęciach widać wyraźniej i rzeczywiście jest tego więcej. Do kąpieli używaj może emolientow. 

Karolina nie wiem czy emolium sobie z tym poradzi ale ostatecznie można spróbować.