Nam dermatolog zaleciła wlaśnie ten balsam MD Cetaphil i do mycia emulsję, emolienty to ogólna nazwa różnych preparatów, nie sugeruj się tylko marką Emolium...
W takim razie jeśli macie doświadczenie w emolientach jaką firmę polecacie?
Ja polecam Eloderm tańszy odpowiednik Emolium u nas głównie na początku kupowała lekarka dla swojej wnuczki bo ma właśnie AZS a teraz coraz więcej ludzi się na ten preparat przezucilo i wracają po niego notorycznie ja mam też próbki w domu i jestem z nich bardzo zadowolona teraz jak mam taką sucha skórę i też leczę się na AZS to właśnie w eloderm się kąpię i mi to wystarczy :)
A u Was w rodzinie ktoś jest atopikiem? I czy jemu ząbki nie ida? Takie zaostrzenie ma pod szyjka jakby podraznienie dodatkowo od śliny splywajacej..
Cetaphil bardzo dobry też polecam.
Ja polecam emolienty z Emolium i Cetaphil.
Wygląda trochę na zapalenie mieszków włosowych lub egzemę. Proponuję iść do dermatologa, choć teraz będzie ciężko
Nam się sprawdził Cetaphil do smarowania, Oillan baby do kąpieli (cena jest przystępna, a schodzi tego dużo)... tak naprawdę trzeba sprawdzić doświadczalnie, każdy inaczej reaguje, do AZS trudno dobrać właściwą pielęgnację... wiele osób wracało do mojej apteki po Mediderm krem i serie Oilatum, Emolium, ale sama na dziecku nie testowałam... te dwa ostatnie są na bazie parafiny i wielu osobom zatykają pory
Tak. Mediderm jest super. Ostatnio na srokao czytałam o emolientach i wlasnie słynny emolium nie ma takiego super składu
Kverve Trudno stwierdzić czy ząbki idą. Slini się bardzo od jakiegoś czasu i kładzie rączki do buzi ale nic nie widać narazie.. Dziś niestety o wiele Gorzej caly brzuszek już i to w dodatku całe czerwone i właśnie szyja też. Dziś w emolium wykapalam. Czekam aż przyjdzie cetaphil i będę próbować
Monisia,jeśli zmiany dalej będą się widocznie namnażać to spróbuj umówić się gdzieś do lekarza.Skoro to tak postępuje to trzeba szukać przyczyny.
Ja mam atopowe zapalenie skóry. Niżej wam pokazuje jak wygląda skóra. Swedzi okropnie nie można tego drapać bo się jescze gorzej rozprzestrzenia w szczególności latem albo gdy jest suche powietrze. Przeważnie ulokowane jest na zgięciach nog i ramion a także przy nadgarstach gdy nosimy zegarki, bransoletki. Najważniejsze jest codzienna pielęgnacja, nawlizanie skóry emolientami. Niestety czasami trzeba użyć sterydów.
U małych dzieci lokalizacja AZS jest troche inna niż u dorosłych, głównie policzki są zajęte. To mi bardziej na lojotokowe wygląda.
Slinienie pewnie też nie pomaga, ale ciężko to wyeliminować. Emolientuj jak najczęściej, możesz spróbować gdzieś na jedno miejsce na tulowiu Hydrokortyzon w kremie na 2 dni i zobaczyć czy pomoże, jest bez recepty, tylko nie na twarz bo to bardzo słaby ale jednak steryd.
Monisia jeżeli tak drastycznie przybywa tych plam to ja też raczej próbowałabym skontaktować się z lekarzem. Spróbuj jeszcze ten cethapil u nas na prawdę się sprawdził i zobaczysz co się będzie działo. Taka starsza pani doktor pediatra doradził mi też żeby do kąpieli wsypać trochę mąki ziemniaczanej i u nas też to pomagało kiedy synkowi wyskakiwały jakieś krostki
Spróbujcie się skontaktować z jakimś dermatologiem i dogadać, żeby wysłać chociaż MMS
Aktualne zdjęcia z dziś. Niestety jest coraz gorzej i w poniedziałek będę próbować dostać się do jakiegoś lekarza.
Jeszcze rozmawiałam z położną i kazała wykąpać w Kali lub krochmalu a jeśli nic nie da ona może mi podesłać nazwę maści od alergologa.
Z tego co się dowiadywałam to przy AZS nie ma takich krostek.
Moze Fenistil pomoże?
Rzeczywiście to nie wygląda ciekawie. Może spróbuj wysłać te zdjęcia do mojego doktora na maila dermatolog.kecki@gmail.com. może pomoże, ale nie obiecuję
Kurcze całe ciałko jest wysypane a może w pokarmie coś się znajduje gdzie go uczula zmieniałaś coś ostatnimi czasy albo dawałas mu coś nowego do jedzenia?
No właśnie w tym problem ze nic nie zmieniałam.
Mnpb napisałam do tego lekarza. Zobaczymy co będzie dalej
Jest poprawa. Po tym kremie nie jest już takie suche i czerwone i nic nie przybywa. Wykapalam również w krochmalu i tez to dużo dalo.
Mnpb kontaktowałam się z tym dermatologiem to 120 zł chciał na konto za teleporade lub poradę przez emaila. Po wysłaniu potwierdzenia wpłaty udzieliłby mi porady. Byłam w lekkim szoku.