Stres, nerwy - szukamy eliksiru ;))

Zdecydowanie wysiłek fizyczny. Gdy się dobrze zmęczę, to nie mam siły, żeby myśleć o zmartwieniach. A nie myślałaś o pilatesie? To taki trening rozciągający. Mi pomaga, bo zazwyczaj jest tak, że stres gromadzi się u mnie w karku - strasznie napinam tam mięśnie.

Dziewczyny czy Wy też się świętami stresujecie? Mnie te wszystkie porządki, zakupy, potem same święta bardzo stresują i zanim w ogóle nastąpią to już jestem wypompowana psychicznie, jak się nie dać stresowi w tym okresie?

U mnie na stres najlepsza jest czekolada i słuchanie głośnej muzyki.albo wypłaczę się i już mi przechodzi później. :slight_smile:

Majapp, czy Ty organizujesz Wigilię i cały przebieg? Jeśli tak to przede wszystkim najważniejsza jest organizacja. Przygotuj sobie plan, czyli nawet teraz możesz rozpisać dokładne menu i wyszukać przepisy. Przy okazji przygotuj listę zakupów i już w wolnej chwili kup produkty, które mogą poczekać do świąt, czyli wszystkie puszki i produkty w opakowaniach hermetycznych. Rybę tez możesz już kupić i ją wyczyścić i zamrozić. Warto pomyśleć tez o prezentach, kupić je jak najszybciej i jeśli nie lubisz lub nie umiesz pakować kupić je z opcjà pakowania, czasem taka usługa jest darmowa, a czasem kosztuje kilka złotych wiec często taniej nuż rolka papieru dekoracyjnego. Stwórz już jutro listę gości i zaproś ich od razu - będziesz miała jeden punkt mniej.

Uważam, ze powinnaś pomyskec tez o sobie i pójść do sklepu po jnową sukienkę. Znajdziesz jeszcze wyprzedaże. Zadzwoń tez jak najszybciej do fryzjera i kosmetyczki i zarezerwuj termin na np dwa-trzy dni przed świetami, teraz jeszcze znajdzieszcwolne terminy i pozwoli Ci to uniknąć niepotrzebnego stresu.

Pomyślałam jeszcze o tym, że ktoś z Twojej rodziny mógłby przygotować kilka potraw - warto to już ustalić i podzielić między sibą obowiązki.

Są rzeczy, które można przygotować wcześniej, dziewiczemu zaoszczędzimy sporo nerwów tyz przed świętami. Uważam tez, ze powinnaś podzielić obowiązki, np poproś męża już teraz aby miał na uwadze, że to on w tym roku jest odpowiedzialny za kupienie drzewka i wniesienie do mieszkania, a ubrać możecie je wspólnie. Najważniejszy jest podział ról, nie bierz zbyt wielu rzeczy ba siebie bo chodzi o współpracę

Super dziękuję za porady, fryzjer już umówiony :slight_smile: nie pomyślałam o tym pakowaniu prezentow, w sumie fajna opcja i zawsze to mniej roboty, faceta wydelegowalam do robienia ryb, bo ja w ogóle za gotowaniem to tak średnio przepadam. Uzupełniłam apteczkę o nervomix na wszelki wypadek, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Macie jakieś pomysły na niskobudżetowe prezenty? Mamy sporo osób do obdarowania i nie wiem czy mój portfel to wytrzyma

W ciąży jak się denerwuje to ogólnie staram się nie powstrzymywać łez bo później o wiele lepiej się czuje. A tak zazwyczaj to dużo pomaga spacer, wizyta u kumpeli, albo jakieś artystyczne zajęcia - malowanie albo robienie DIY, przemeblowywanie. Najlepiej na czas nerwów odseparować się od powodu jego powstania.
Tanie prezenty czyli za ile?

Majapp polecam popatrzeć w Pepco - tanie a ładne . Czy to zabawki , czy coś dla starszych . Ja sama zamierzam się tam rozejrzeć za różnymi głupotkami na święta . Małe , skromne ale zawsze są :wink:

Muzyka relaksacyjna jest doskonałym sposobem na zmniejszenie poziomu stresu, złapanie oddechu w napiętych sytuacjach albo po prostu odprężenie organizmu - https://www.youtube.com/watch?v=dlGUVz5GUR4

Ja to się staram nie stresować po prostu bo wiem że stres jest czymś najgorszym. Na spokojnie do wszystkiego podchodzę

Czasami się nie da... stres pojawią się nagle to nie mamy na to wpływu 

oj czasami nie myślimy o tym a nerwy  tak robią swoje 

czasami porostu chwila dla siebie

Czasem są takie sytuacje gdzie nie da się nie stresować, ale trzeba sobie jakoś z tym radzić, muzyka pomaga lub rozmowa 

A może jakiś spacer czy wyjście na zakupy?

Spacer, jazda na rowerze , słuchanie muzyki, obejrzenie filmu . Każdy musi znaleźć jakiś swój sposób na rozładowanie stresu.

Polecam dzialac dwutorowo. Zadbac o rozladowanie napiecia w ciele: sport, masaz (samemu lub w salonie masazu), joga, medytacja, cwiczenia oddechowe, sauna. Cialo w stresie mimowolnie sie spina, mozesz nawet nie byc tego swiadoma, spiete cialo generuje sygnal ze cos jest nie tak, w stresie oddychamy plytko i szybko, niedotlenione cialo tez sie stresuje. Zadbac o rozladowanie napiecia w psychice: skupienie sie na problemach po kolei nie wszytsko na raz, spisz na kartce jak uporac sie z problemem, to co mozesz oddeleguj i popros o pomoc, najlepiej jesli kilka osob zebys nie miala wyrzutow sumienia ze obarczasz czyms jedna osobe, ja jak mialam najbardziej hardcorowe stany lekowe to 3 razy dziennie pilam przed posilkiem mieszanke (melisa, chmiel, czystek, świetna jest też mieszanka gotowa Loremvit <!--td {border: 1px solid #cccccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->https://loremvit.pl/produkt/uspokojenie/) i pozniej 5-10 min medytacji, zeby mozg mogl odpoczac od myslenia, malo bodzcow. Na mnie nie dzialaly zadne ashvagandy, cdb itd. Raz wzielam hydroksyzyne, ale byla za mocna. Trzymam kciuki!

masaż w salonie to jednak jest ulga i odstresowanie od wszystkiego 

Ja też z natury jestem taka nerwowa herbatki i tak dalej to na mnie nie działają. Biorę tabletki nervosol i takie widziałam ostatnio suplementy na uspokojenie w aptece 

To ja jestem spokojna i żadnych herbatek czy tabletek na szczęście nie potrzebuje. Już wystarczy że jem garść witamin rano 

Mnie trochę dzeci jednak denerwuje zwłaszcza jak pracuje a ona zwracają mi głowę się no staram się być opanowana i spokojna. Tabletek i cherbatek także nie pije.