Sprzedaz na vinted

Witam mam pytanie dzisiaj na vinted dostalam ze sprzedalam 30 rzeczy i musze wypelnic formularz zgodnie z przepisami eu ale tsm trzeba podac pesel ? Czy ktoras dostala tez taka wiadomosc ?

Ja nie dostałam, ale jestem na grupie Vinted na fb i tam już ktoś o to pytał :slight_smile:

Czytajcie regulaminy kochani.
Oczywiscie ze kazda osoba ktora ma powyzej 30 transakcji musi to zrobic.
Nic sie wtedy nie dzieje, nie placi sie zadnego podatku, po prostu chodzi o to zeby zweryfikowac czy nie jest to sprzedaż komercyjna

2 polubienia

Tak wszystko jest w regulaminie. Powyżej 30 transakcji weryfikują i zglaszaja do urzędu skarbowego dopiero po przekroczeniu jakiejś tak dużej kwoty jest podatek

2 polubienia

Wszystko zgodne z regulaminem :wink: dane potrzebne do weryfikacji: vinted wysyła dane do urzędu skarbowego, żebyśmy mogły uniknąć płacenia podatku od sprzedaży

Na olx tez takie cos jest :slight_smile:

Ale te 30 sprzedanych rzeczy to jest na rok czy jakos sie zeruje to po jakims czasie ?

Ale po co ma sie zerowac ? To jednorazowa weryfikacja jak zrobisz ogolnie ponad 30 transakcji. Zglaszaja do US ale nie naloza zadnego podstku bo sprzedajac na vinted czy olx zazwyczaj sa to rzeczy uzywane, czyli mozesz je sprzedac. Musieliby Ci udowodnic ze sprzedajesz komercyjnie ( nowe ) bez zakladania firmy i przekraczasz dochody

Ale to w ciągu roku jest. N
Pewnie @Wikii o to chodziło że masz 30 transakcji na rok nie ze w ciągu kilku lat bo wiadomo że każdy przekroczy

1 polubienie

No tak, racja, te 30 transakcji w ciągu roku :slight_smile:

Taaak musisz to wypełnić :slight_smile:

Dziekuje za odpowiedzi :wink:

Dokladnie o to mi chodzill :see_no_evil:

1 polubienie

Ja dawno temu dostalam na vinted, ze mam wyslac skan dowodu osobistego z obu stron. Od wtedy nie korzystam z wysylki przez vinted bo mam zablokowany portfel. Ciekawe czy nadal to funkcjonuje?

Tak. To sposob werfikacji. Osoby ktore nie wysla i nie zostana zweryfikowane nie moga przelewac pieniedzy z portfela a finalnie pisali ze zablokuja konto

A ja nawet o tym nigdy nie słyszałam , że jest coś takiego

Ja tez duzo sprzedaje i jakis czas temu musialam to podac , i podalam aby moc dalej wystawiac

To sprawdzają pewnie , kto to sprzedaje i czy na tym zarabia bez podatku może

Teraz to wszedzie gdzie jest mozliwosc sprzedazy jak sie przekroczy to trzeba podac

Tak to chodzi glownie wlasnie o to