Sprzątanie bez chemii

U nas zawsze ocet w ruch;) 

Mnie cofa na sam zapach octu

nie dam rady 

no nie jest to zbyt przyjemny zapach ale co zrobić, coś za coś 

Ja jak coś to też właśnie wspomagam się kwaskiem cytrynowym .

Kwasek cytrynowy wsypuję czasami do pralki jako odkamieniacz, ale też jako środek wzmacniający działanie proszku do prania.  2 łyżeczek kwasku do jednej porcji brudnej odzieży usuwa plamy, nie zmieniając przy tym koloru odzieży ;)

U mnie tez kwasek cytrynowy  

Kwasku cytrynowego czasem używam w kuchni, szczególnie przy czyszczeniu czajnika. 

Ocet używam do mycia lodówki, ale do miseczki wlewam trochę octu, a więcej wody.

Ocet super sprawdza mi się w praniu. Do szufladki na płyn wlewam trochę octu i ubrania są mięciutkie, szczególną różnicę widzę na skarpetkach.

Po za tym używam chemii, nie mam problemu z jej używaniem. Nigdy nikt z domowników nie miał na żaden produkt alergii czy coś.

Często też można kupic w drogeriach czy sklepach internetowych taka chemię która jest po prostu naturalniejsza i warto też stosować rękawiczki i maski ochronne żeby mimo wszystko tego nie wdychać 

A ja używam normalnych środków do czyszczenia bo jak mam się bawić kwaskami i octami to ja dziękuję ale uzywam środków bez tablicy mendelejewa No i tez nie pachną tak że oczy chcą wypłynąć...

Ocet używam tylko do odkamieniania, a chemia to ogólnie dostępna w marketach czy drogeriach. Mam wrażenie że te naturalne tak nie domywaja

Ocet tez u mnie się sprawdza 

Ja ogólnie tez jestem za typową chemią do sprzątania np. WC czy prysznica bo zanim bym to wyszorowała inaczej to chyba minęłyby wieki. Choć i tak mi sie wydaje ze takie mega zacieki czy zabrudzenia fug pod prysznicem to ciężko usunąć czymkolwiek ;/ 

Bez chemii... Bardzo chwalę sobie mopa prawdziwego parowego. Chemii brak a wiem ze dziecko chodzi po czystym w miarę bo przecież mamy psa;) 

Tak to chemię też uważam z tych stricte naturalnych w drogeriach to też nie to a cena też ladna

Ostatnio często słyszę o używaniu octu jako płynu do płukania do prania. Jeszcze tego nie testowałam bo bałam się, że będzie te ubrania "czuć octem". Jednak chyba się przemogę i to zrobię. Podobno można dodać olejki eteryczne. Spróbuję najpierw bez a potem z olejkami i zobaczę co z tego wyjdzie. Lubię płyny do płukania bo potem ubrania tak pięknie pachną, więc zobaczymy czy ten ocet przypadnie mi do gustu.

W zmywarce octu zamiast nabłyszczacza używam od początku i jestem zadowolona. 

A do odkamienienia czajnika standardowo używam kwasku cytrynowego i pięknie wszystko czyści, więc polecam.

Ja też staram się używać jednak drogeryjnych specyfików ale z dobrym składem. Czasem lodówkę czy piekarnik wyczyszczę sodą oczyszczoną a czajnik od kamienie kwaskiem ale do sprzątania pozostałych rzeczy używam np sanetolu który się super sprawdza i zabija wszystkie bakterie i wirusy 

Ja tez patrzę na skład 

Dziewczyny moje ostatnie odkrycie to środek D-LUX. To jest mega cudo! Bardzo ostre i szybko schodzi kamień i osad. Stosowałam na muszli klozetowej (mam mega zacieki z twardej wody) i kabina prysznicowa- normalnie czyste jak nówka sztuka :)

ma piękny zapach cytrynowy - a to rzadkość wśród takich ostrych środków czyszczących. 

Stwierdziłam, że jak teraz jestem w ciąży to nie bede tego używać z racji iż jest to naprawdę mocna chemia, ale na pewno później do tego powrócę i poczyszczę sobie wszystko tak jak potrzebuje :)

a gdzie to kupiłaś ?

ojej ale drogi;( a próbowałam yplon? tzw palemka ?

też smeirdzi ale ja ją uwielbiam bo wc czysty bez zbednego szorowania i czyszczenia wszystko schodzi

O sprawdzę sobie ten silny środek na kamień bo w muszli właśnie mam aż czarno. Domestos nie daje rady tam na samym dnie gdzie się woda zbiera. Choć już oglądałam filmiki i miał mi mąż zrobić jakoś specjalny nabierał aby tę wodę wybrać do dna.

Ogólnie to wg tych filmików należy wodę wybrać i zalać całość octem, zostawić najlepiej na noc, potem czyścić. I tak chciałam zrobić ale miesiąc już minął i dalej po staremu.

Ja woda z octem czyszczę piec, blaty w kuchni, stoły w pokoju bo na tym dzieci często jedzenie kładą. Kurze też ścieram woda z octem.

MamaKKD ocet do prania to wiem, że utrwala kolory aby nie puściły ale sama nie próbowałam. Podobno przy długim używaniu może uszkodzić uszczelki