Sposoby na przeziębienie w ciąży

Przy przeziębieniu w ciąży szczególnie trzeba o siebie zadbać i odpocząć w domowym zaciszu i nie wychodzić lepiej bo infekcja może się  przerodzic w grypę albo przybrać ostrzejsze objawy

W ciąży warto uważać 

Ja w ciąży lepiej znosiłam przeziębienia niż po porodzie. W ciąży miałam może dwa razy lekkie przeziębieni, z tego raz dosyć mocno zapchane zatoki. Za to po porodzie rozchorowałam się podczas pierwszych upałów ze nie szło wysiedzieć. Nos okropnie zabity, dobrze że niektóre spraye do nosa już podczas kp można stosować bo spać nie mogłam :/

No już w trakcie karmienia można więcej środków zażywać ale najlepiej skonsultować to z lekarzem

Warto to konsultować z lekarzem 

Mnie w trakcie karmienia po pierwszym porodzie strasznie bolał ząb zrobił mi się stan zapalny musiałam dostać znieczulenie i silne tabletki przeciwbólowe i na tym moje karmienie się zakończyło bo ząb wymagał dłuższego leczenia

Dla mnie w ciąży najgorszy był zatkany nos, kupiłam sobie spraye dla kobiet w ciąży ale one były zbyt słabe i nie działały. Domowe sposoby też nie były w stanie pomóc i męczyłam się tak około 2 tygodni. Całe szczęście że miałam w czasie ciąży tylko jeden taki epizod z katarem. Na szczęście podczas karmienia piersią można już używać normalnych sprayów.

Na katar i zatoki polecam inhalacje solą fizjologiczna. U mnie zawsze się sprawdza. Ja już też w ciąży raz miałam katar i mam nadzieję, że się to nie powtórzy 

No tak te lekarstwa dla kobiet są bardzo słabe i czasmi w ogole nie pomagają wiec trzeba czasmi się pomęczyć ale to dla dobra naszego dziecka 

Warto przemęczyć dla dobra dziecka wszystko 

bez przesady tez nie mozna sie krzyzowac dla dobra dziecka :)

warto myslec o sobie

dla mnie inhalacje tez sa dobrą opcja ale wiem ze są osoby które mają problemy z zatokami i nie kazdemu taka sól pomaga;( 

jednak ogólnie na zatkany nos czy chrypkę działa nawilżająco wiec warto taki sprzet mieć w posiadaniu ;) zwłaszcza jak ma sie dzieciaczki w domu;)

mi zawsze inhalacje pomagają jak mam katar, dla mnie to zbawienie

na zatoki jest dobra taka lampa na podczerwień

Inhalacje to jest naprawdę dobra sprawa dla małych dla dużych dla dorosłych dla kobiet w ciąży super patent na walkę z przeziębieniem

Oczywiście, wszystko dla dobra dziecka. Tylko że nasze samopoczucie i zdrowie też ma wpływ na dzieciątko, więc nie zawsze "przemęczyć się" jest słuszną decyzją. 

Również uważam, że należy zadbać o siebie. Zdrowie mamy ma wpływ na Zdrowie dziecka.  Jednak leczyć się i przyjmować lekarstwa należy po konsultacji z lekarzem. 

ja w ciązy zdecydowałam się zabrac 2 antybiotyki bo wiedziałam ze musze sie wyleczyc zeby byc zdrowa i silna dla dziecka. czasami trzeba coś zabrac mocniejszego bo herbatka z cytryną to za mało. 

Trzeba tez wziąć pod uwage ze dlugotrwały stan zapalny organizmu jest bardziej szkodliwy niż krótkie mocniejsze leczenie, bo bardziej oslabia organizm. Czasem trzeba wziąć leki i już :) 

Warto tego nie zaniedbać