Sposoby na przeziębienie w ciąży

JustaMama Prenalen na gardło to strata pieniędzy. Może spróbuj płukać wodą ze zwykłą solą albo mi lekarz pozwolił psikac tantum verde. 

Też uważam, że prenalen na gardło to strata pieniędzy. Już o wiele lepsza będzie Isla, Fiorda czy Faringosept. Oczywiście to bardzo delikatne preparaty, bardziej nawilżające ale w ciąży niestety wiele nie można. 

I ja doświadczyłam przeziębienia podczas ciąży, miałam katar i czylsm się bardzo rozbita. Farmaceuta poradził Prenalen i tez mam wrażenie ze nie pomógł. Strata pieniędzy.

Ja piłam herbatki albo wrzątek z pigwą lub malinami swojej roboty. Teraz mam dodatkowo sok z czarnego bzu, sok z malin, sok z czarnego bzu z malinami. 

No i na katar częste zapuszczanie soli fizjologicznej i częste wydmuchiwanie nosa.

Plus wygrzewanie się

Strepsils można ale chyba tylko w 1 trymestrze. 

Natalia a gdzie słyszałaś że Strepsils można? 

Na samym początku ciąży byłam przeziębiona i okropny ból gardła więc moja pani doktor kazała mi właśnie strepsils brać (ja go chciałam bo zawsze mi pomaga w porównaniu z innymi a pani doktor tylko przyzwolila że jest bezpieczny na początku ciąży ) 

Natalia rozumiem. A nie próbowałaś jakiś domowych sposobów na gardło? 

Aneczka miałam już taki ból że domowe sposoby nic by nie pomogły. A jak lekarz pozwolił to znaczy że nie zaszkodzilam maluszkowi. Teraz jak tylko zaczyna mnie delikatnie boleć to odrazu tobie inhalacje z soli fizjologicznej żeby zapobiegać zanim się rozwinie porządnie 

Natalia rozumiem. No skoro nie pomagały domowe sposoby trzeba było lekami zaleczyć. 

Czasem leki mniej mogą zaszkodzić niż jakąś infekcja która może zagrażać zdrowiu a nawet życiu maleństwa, jednak wszystko trzeba konsultowac z lekarzom 

Natalia zgodzę się z Tobą. Nigdy bym nie podała żadnych leków bez konsultacji z lekarzem

Ciepła herbata z dużą ilością cytryny, jak boli gardło, to są różne syropy dla kobiet w ciąży i karmiących. Najlepiej iść do lekarza i się skonsultować. To nie jest tak, że nam nic nie można, ale wszystko wymaga opinii specjalisty i dodatkowo przeczytania ulotki. 

Jak tylko coś czujemy że się rozwija od razu porządnie się wygrzać, gorąca herbatę z pigwa lub malinami domowej roboty. I witaminą C. Mi pomaga

Ja od kilku dni boryka się z zatkanym nosem. Pije gorące herbaty z cytryna, sokiem malinowym, jem miód, robię inhalacje i póki co nie jest gorzej bo przynajmniej nie dochodzi żadna gorączką ani żadne inne objawy. 

Natalia inhalacje plus zapuszczanie soli fizjologicznej do nosa i częste wydmuchiwanie. U mnie pomogło 

Polecam tabletli spray do nosa i syrop Prenalen, - u mnie sprawdził się przy przeziębieniu zarówno w ciąży jak i przy karmieniu piersią.  Oczywiście, najlepsze są babcine sposoby -mleko z czosnkiem, masłem i miodem przed snem, grube skarpety na noc i herbata z malinami, imbirem i cytryną na okrągło :) turbo herbatę piłam w okresie wiosennym i jesiennym,  żeby zapobiegać:)

Już jest lepiej. Mamasia dużo dziewczyn tu pisało że właśnie ten specyfik jest raczej słaby dlatego się nie zdecydowałam na to. Jednak wiadomo że jednym pomoże innym nie. 

To prawda specyfiki różnie działają u jednych się sprawdzi a u drugich nie

Stanowczo inhalacje są niezawodne. Mi na katar pomaga trochę perwersyjny sposób a mianowicie rozgrzane krople mięty dobrze wysuszają katar