Sposoby na przeziębienie w ciąży

Lenka może jesteś przemęczona, spróbuj coś łykać jakieś witaminki dla kobiet karmiących no i wyśpij się (tak wiem to trudne :slight_smile: ) a ja miałam gorzej bo i w ciązy chorowałam i po porodzie więc masakra :confused: w ciązy jak już coś mnie brało to do łóżka, herbatka i kanapki z wedlinką i czosnkiem :smiley:

Zaczelam lykac prenatal classic dla kobiet w ciazy,teraz jest lepiej ale wymeczylo mnie bardzo a stosowalam tylko inhalacje z soli fizjologicznej,

Lenka spróbuj zrobić inhalację domową na bazie zioł - zagotuj wodę rumiankiem, szałwią i majerankiem i to wdychaj. Naprawdę czyni cuda

Obudziłam się rano a tu mnie boli gardło. Było tak duszno w pokoju że staliśmy przy otwartym oknie, i myślę że to dlatego. Jednak co w takim przypadku teraz zrobić? Co zadziała najszybciej na wyleczenie gardła,? Bo nie chciałbym żeby to mi przeszło w angine.

Monika, spróbuj najpierw domowych sposobów - u mnie zawsze na ból gardła pomaga gorące mleko z masłem, na filiżankę mleka ok. łyżeczka kopiasta masła. (ogólnie nie lubię mleka, ale to da się wypić). Wypij 2-3 porcję i powinno być lepiej.
W poprzedniej ciąży dwa razy dopadł mnie ból gardła i ta mikstura mi pomogła. Możesz też płukać gardło wodą z solą (ma właściwości odkażające) albo szałwią. Jeżeli ból się zwiększy to kup tabletki dla ciężarnych Prenalen gardło - kiedyś na forum dziewczyny sobie chwaliły.
Ponadto dobrze by było gdybyś zjadła czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem i pomaga walczyć z różnymi infekcjami.
Jeżeli jednak poczujesz się gorzej (tfu, tfu) albo pojawi się temperatura to poradź się lekarza. Daj znać jak się czujesz.

Tak nie lubię mleka pić ale cóż…przejde się w takim razie Do sklepu i zakupie.

Agnieszka a to mleko to ciepłe czy zimne pijesz?

Monika, mleko musi być gorące., tak żeby masło się rozpuściło.

Niestety nie pomogło mi mleko. Temperatura mi się do 37 podniosła. Będę jeszcze próbować domowych sposobów. Ale teraz taki ciężki czas, mnie zawsze na taka pogodę łapało. A też możliwe że z samochodu mnie wczoraj przewiało. Oby przeszło jak najszybciej.

Monika, spróbuj w takim razie z płukaniem gardła. A na podwyższoną temperaturę możesz wypić sok malinowy, albo ugotuj kompot malinowy i wypij ciepły (świeże maliny można już kupić). Dużo odpoczywaj, najlepiej połóż się i prześpij. A może ktoś by Ci ugotował domowy rosół z kury?

Niestety siedze dziś sama w domu i w dodatku lepiej się czułam i wszystko z szafy wywaliłam że będę w końcu robić miejsce na rzeczy dla synka… a to się mąż zdziwi jak wróci z pracy i zobaczy taki bałagan. Już sok piłam, mleko, miód i nic nie pomogło. Poczekam aż mąż wieczorem wróci i coś mi zrobi, a tak to będę odpoczywać już.
A płukanie woda z solą normalną można albo zwykłą szałwią? Boje się trochę płukać bo mam problemy gdy zęby myje to wymiotuje i możliwe że przy płukance też tak sie zrobi.

Ja też mam odruch wymiotny przy płukaniu gardła, lepiej mi się płucze szałwią niż wodą z solą. Szałwię zaparz, poczekaj aż ostygnie i płucz gardło co jakiś czas. Jeżeli płukanie odpada to zrób sobie inhalacje - do miski z wrzątkiem wrzuć torebki szałwii albo rumianku, pochyl się nad miską z otwartą buzią i wdychaj parę (głowę przykryj ręcznikiem).
A masz w domu miód? Możesz co jakiś czas zjadać po łyżeczce miodu - staraj się go długo trzymać w ustach, tak aby miód oblepił gardło.

Piłam mleko z miodem. Samego miodu jeszcze nie próbowałam, ostatnio mi słodkie rzeczy nie wchodzą poza batonami. Po słodkim mi niedobrze się robi, ale idę w takim razie spróbować zjeść chociaż samą łyżeczkę tego miodu. Dam znac jeśli pomoże.

Pojechałam wieczorem na sor, mam wirusa i póki co nie trzeba antybiotyku ale mam to wylezec. Co prawda przepisali mi tabletki na gardło i branie rutina ale jeszcze dzisiaj będę leczyć się domowym sposobem. Tzn wywar z imbiru miodu i cytryny. Ostatnio mi to pomogło a skoro stwierdzili u mnie wirus to nie chce ryzykować braniem tabletek, tym bardziej że mam to wylezec. Ale taka pogoda i ponoć teraz dużo przez to wirusów. Narazie dobrze ze nie potrzeba antybiotyku, bo już ta wiadomość mnie pocieszyla i że tak powiem poczułam się lepiej bo trochę zaczęłam się martwić o maluszka.

Monika, odpoczywaj i nie stresuj się, maluszkowi nic nie będzie. Oby Ci szybko przeszło!

Monika spróbuj jeszcze płukać gardło wodą z solą. Mi jak ja byłam w ciąży przeziębiona pomogło bardzo szybko.
Spróbuj może jeszcze syropu z cebuli. W sumie to bardziej na kaszel ale na ból gardła też pomaga.
Spróbuj też przegryźć ząbek czosnku.

Monika, jak się dzisiaj czujesz?

Nie lepiej niż wczoraj. Gardło boli dalej i cały czas się poce. Miejsca sobie nie moge znaleźć w domu, taka duchota, że nie ma czym oddychać.

Niedobrze. Uważaj na przeciągi żebyś się bardziej nie rozchorowała. A jakie leki bierzesz?

Z lekarstw nic. Tylko domowe sposoby. Mleko z miodem i masłem. Rosół się już robi. i jak mąż wróci to będę płukać rumiankiem gardło ale to dopiero wieczorem bo musi zakupić, a mi wczoraj już z głowy wyleciało.