Sposoby na przeziębienie w ciąży

na katar dobre są też olejki eteryczne, u mnie Olbas to must have :slight_smile: Ale nie wiem, czy w ciąży można wdychać?

oj nie wiem, u mnie z katarem to mniejszy problem, za to ból gardła się często przyplątywał…

Oooo… niedawno byłam chora, ale słyszałam, że nie można uzywac amolu, nawet smarować się, cyz też, że nie można wąchąć takich wkładów miętowych na katar… jeszcze zostało mi trochę kaszlu… lecyzłam się głównie sokiem malinowym, sokiem z czarnego bzu- babcia robiła :slight_smile: No i opczywiście mleko, masło, miód- akurat nie miałam z tym problemu bo lubie mleko :slight_smile:

To teraz Paula wiesz, że możesz śmiało się nacierać amolem. Tylko nadal nie wiem co z tymi olejkami eterycznymi :slight_smile: mnie np bardzo pomagają w nocy oddychać, jak mam katar lub zatkany nos

Co do olejków to lawenda, rozmaryn, majeranek, szałwia, jałowiec, jaśmin i bazylia w I trymestrze są niewskazane. podobno mogą wywołać poronienie. Nt mięty, sosny i eukaliptusa (na katar) nic takiego nie słyszałam.

ja używałam majeranku, szałwii i rumianku do inhalacji, jak byłam przeziębiona, ale byłam już w II trymestrze i to jest bardzo dobry sposób na to by szybciej się wyleczyć

ja używałam tej masci majerankowej i nie słyszałam żeby zaszkodziła kobietom w ciąży, a troche pomagało

też mam tę maść i uważam, że jest naprawdę wata tego, żeby mieć ją w domu. w Ciąży majeranku w postaci maści nie używałam, ale teraz ją mam i używam :slight_smile:

Nie wiedziałam , że maść majerankowa może być szkodliwa w I trymestrze. Stosowalam ją przy 3 miesięcznym niemowleciu oraz w III trymestrze ciąży.

Inhalacje to bardzo dobra sprawa na problemy związane z nieżytem górnych dróg oddechowych

Jajeczko a na ulotce pisze że się nadaje dopiero po 1 roku :slight_smile:
ale nie martw się bo ja też stosowałam chyba własnie jak Kacper miał 3 miesiace i nic mu nie było, a przynajmniej w nocy mi spał :slight_smile:

Pani Wiolu a kobiety w ciąży mogą stosować olejki eteryczne?

Najlepiej przed zastosowaniem jakiego kolwiek olejku eterycznego zapoznać się z treścią ulotki,
Na rynku farmaceutycznym istnieje wiele rodzai olejków, dlatego bardzo ważne jest zapoznanie się z ich właściwościami.

Generalnie nie zaleca się przyjmowanie doustnej postaci preparatów, tylko zewnętrzne stosowanie! I nie A pierwszym trymestrze ciąży.

Ja stosowałam ale nie wolno pod żadnym pozorem w pierwszym trymestrze. I jest bardzo mało olejków jakie można stosować. Na pewno można lawendowy,melisa,pomarańczowy i pewnie coś jeszcze ale zdecydowana większość jest odradzana dla kobiet w ciąży i karmiących.

Ja np mam Olbas, w ciązy nie miałam go nawet pod ręką, ale właśnie mnie to zaciekawiło. Dziękuję za odpowiedź :slight_smile:

Ja w ciąży robiłam inhalacje na nebulizatorze omron z samej soli fizjologicznej i miało to odwrotny efekt :confused: dostawałam napadów kaszlu. Lepsze były zwykłe “parowki” nad miską z rumianku lub miety

na stronie sroka o dokladnie jest napisane jakie olejki eteryczne sa zabronione w ciazy

W ciązy nie chorowałam natomiast teraz po ciąży w okresie karmienia jestem przeziębiona ;/

I co stosujesz jakieś domowe lekarstwa albo inhalacje Lenka?