Sposoby na ponowne wzmocnienie laktacji

Ja czasem też myślę że może by przestać bo to takie uwiązanie z tym KP, ale potem sobie myślę że mi szkoda bo mleko matki jest najlepsze dla malucha…. Ale te nocne wdawania by odciągać są męczące :crazy_face:

Ja też gdzieś wyczytałam właśnie że jeśli np adoptujemy dziecko to możemy je karmić piersią , bobudzamy laktację poprzez stymulację piersi , wsparcie hormonalne lub bliski kontakt skóra do skóry

1 polubienie

Częste karmienie lub odciąganie, nawet co 2-3 godziny.

1 polubienie

To chyba najlepszy sposób, czyli po prostu prawidłowe opróżnienie piersi

pamiętajcie o wymienie membram i zaworków (3-4tygodnie) i dobrze odpowiedniego reduktora do lejka (najlepiej na ciasno)
polecam zamówić reduktory na aliexpress powinien aż mozna tam znaleźć prawie każdy rozmiar i co najważniejsze że się różnią o mm (np.13 14 15 16 )
i brodawka się zmienia ciągle zmienia i warto to kontrolować
ja miałam na początku 17 teraz 13 :grinning:

Właśnie, a propo reduktorów to nie są one dodawane do laktatorów?
Myślałam że teraz to taki standard

Zazwyczaj jest dodany jeden standardowy który niekoniecznie musi pasować. Ja zamówiłam na allegro ale też można w Media Expert na przykład.

częste przedstawiane co 1-2h lub laktator
power pomping
cluster pomping
słód jęczmienny (syrop, proszek, piwo 0)
kozieradka 4 razy dziennie po 2tabl
moringa 1 dziennie po 2 tabl
witamina B6 w suplementach nie przekraczjaca 2mg

homeopatia
RICINUS COMMUNIS 5CH 5 globulek 3-4razy dziennie
CHINA RUBRA 9CH 5 globulek 2-3dziennie
dokładnie te stężenia, wyższe mogą hamować

Co do kozieradki, to bym uważała. Raz dużo kobiet zgłasza problemy z gazami po kozieradce, a dwa nie ma potwierdzenia, że ma pozytywny wolyw na laktację, dodatkowo na np kozieradce np z SFD, gdzie jest tylko kozieradka, bez dodatków jest napisane, że nie jest zalecana dla kobiet w ciąży/podczas karmienia piersią.

1 polubienie

Dostałam próbkę suplementu diety dla mam karmiących NanCare Mama Lacto+ i tam jest głównie kozieradka, więc coś w tym jest. Natomiast nie było tak, żebym stosowała ją samą i przez długi czas, więc ciężko mi się wypowiedzieć nt jej skuteczności.