Właśnie zalecane jest leżenie z n nogami do góry.. wtedy jest lepsze krążenie.
Najpierw moczenie, a potem na łóżku nogi w górze 🙂 liczę że to była taka pierwsza reakcja na upały a potem będzie już lepiej
O tak pamietam ginekolog kazała dużo w gorze trzymać , na koniec kazała mi kupić taka rajstopy antyzylakowa mowila ze to tez pomaga
Mi na szczęście stopy nie puchną puki co, ale został mi jeszcze miesiąc... Natomiast moje dwie skręcone niegdyś kostki, odczuwają mój większy ciężar ciała coraz dotkliwiej...
Mi też pomagało moczenie stop i trzymanie je w górze. Warto też męża namówić na masaż stóp ;p
Ja miałam bardzo spuchnięte nogi i stopy podczas pierwszej ciąży. Myślałam, że od razu po porodzie zejdzie opuchlizna no ale zajęło to trochę czasu. Nic jednak nie stosowałam
Oj masaż stóp uwielbiam :) mąż mi często robił ,bo stopy takie lodowate ,a jeszcze bardzo mnie to relaksuje :)
W ciąży pod koniec czasem tak bolą nogi ,że zamiast samych stòp ( a teraz lato to stopy gorące) lubię masaż całych nóg. Głównie obolałych łydek :)
Oj tak masaż to serio genialny pomysł :)
Bez dolegliwości sprawia dużo przyjemnosci taki masaż stop :D
Mnie zamiast masażu.... czeka wizyta w szpitalu.
Byłam dzisiaj na wizycie u gin. Z małym ok, ale u mnie ciśnienie za wysokie, CRP podwyższone no i ten obrzęk stóp i rąk się nie spodobał... W poniedziałek ze skierowaniem do szpitala na oddział ginekologiczny :(
Kalusia bądź dobrej myśli, tam będą cię mieli stale na oku i będą na bieżąco monitorować co się dzieje ;)
A na kiedy masz termin?
Powodzenia i dobrze każdy będzie cie monitorował będziesz tez spokojniejsza :)
Kalusia współczuję bo ja nie cierpię szpitali a rodzic jechałam na ostatni moment żeby być tak jak najkrócej się czasami jak trzeba to trzeba. Tak jak piszą dziewczyny będą Cię mieli na oku a to najważniejsze teraz
Usłyszałam od fizjoterapeuty, że w 3 trymestrze, zwłaszcza miesiąc przed terminem porodu nie powinno się wykonywać masażu stóp.
Kalusia - tak jak dziewczyny piszą, lepiej położyc się do szpitala na kilka dni na obserwację i mieć pewność, że wszystko jest pod kontrolą. Trzymam mocno kciuki, zeby wszystko się unormowało.
A dlaczego nie mozna masowC ?
Lepiej poleżeć w szpitalu I mieć pod kontrolą stan zdrowia swój jak i dzidziusia :*
Dzięki dziewczyny :*
Grzecznie już leżę na oddziale 🙂 jak wiele z Nas - nie cierpię szpitali, ale jak trzeba to trzeba.
Od przyjścia na razie wyniki ok. Zobaczymy co będzie dalej.
XXyyzz w stopach są receptory odpowiadające za różne przepływy w całym ciele i funkcjonowanie różnych narządów i niby nieumiejętne uciskanie tych receptorów może prowadzić do zaburzeń w tych przepływach. tak mi tłumaczył fizjo. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale na masaz stóp się nie odważyłam ;)
Ja mam masaż jak je zamęczę w chłodnej wodzie z solą 🙂 wystarczy 🙂
dokładnie też tak uważam że lepiej sprawdzić, poleżeć w szpitalu by mieć pewność, że wszystko jest dobrze