Sposób na przestawienie

Dominika 3mam kciuki żeby udało się. Ja mam tak.samo i wiem ile trzeba mieć cierpliwości I być wytrwałym ;) jednak czasami to nie takie proste.. Może w końcu uda nam się przekonać dzieci do picia z butelki.. Mój ma już 7 miesiacy i nie chcę..  

Ja tak jak dziewczyny uważam, że trzeba codziennie podawać, żeby dziecko się oswoiło z butelką, może po łyczku, po łyczku aż się przekona :) życzę wytrwałości ;* 

Wszystkim bardzo dziękuję:)

Justyna, trzymam kciuki i za Was :). Musi się nam udać:)!!

Dzisiaj dawałam z pierwszej butelki jaką mieliśmy, Philips Avent, brała ją chociaż do buzi i podgryzała, innych nawet do buzi nie chce wziąć:-|

Super wiadomość oby tak dalej !<3 małymi kroczkami do celu :) 

Dominiśka no właśnie chyba większość położnych niesie taki przekaz żeby absolutnie nie podawać dziecku butelki bo z butelki niby łatwiej pić dziecku i może nie chcieć potem ssać piersi. Mi tak nakłali do głowy na szkole rodzenia przy pierwszym dziecku. Ale powiem Ci szczerze że pewne rzeczy trzeba jednak brać przez palce. Nie chce mi się wierzyć że podana raz dziennie butelka przy karmieniu na żądanie, miała aż taki wpływ na całe karmienie... Przychodzi taki moment czasem że z różnych względów człowiek np musi przestać karmić i jest problem bo dziecko za nic nie chce butelki... Przy pierwszym dziecku chce się wszystko tak idealnie zrobić i wydaje się że jak coś się zrobi inaczej niż zalecają to jak by taka mała porażka. Ja przy trzecim teraz już wiem że wiele rzeczy zrobię inaczej i nie będę się przejmować co mówią inni. Krzywdy dziecku nie zrobię, a pewne rzeczy jednak powinny być ułatwieniem dla mnie...

Trzymam kciuki za powodzenie z butelką :-)

Dziewczyny, a czy Wasze pociechy karmione piersią też nie przesypiały nocy? Martyna cały czas budzi się co 2 godziny i nie zaśnie bez jedzenia :/

Dominiska a ile dziecko ma ? Wydaje mi sie ze to naturalne zjawisko

Skończyła 5 miesięcy ;)

Wyczytałam, że już powinna odróżniać dzień od nocy i przesypiać, albo jeść ewentualnie raz... Ale to internet, wszystko tam można przeczytać :-P dlatego wolę zapytac doświadczone Mamy ;);)

Żeby nie tworzyć nowego wątku, może zapytam też tutaj :).

Może któraś z Was słyszała lub stosowała do Bebilonu Pepti też Bebilon Nutriton?

Skoro mała nie chce jeść z butelki, a karmienie jej łyżeczką jest takie ciężkie samym mlekiem, to może zagęszczać? Mamy szczepienie w czwartek więc zapytam Pani doktor, ale dopiero poniedziałek dzisiaj więc może wy też coś podpowiecie ;)?

Ja stosowałam zagęszczacz ale dziecko miało refluks wiec nie wiem czy tak można 

to juz bym wolała spróbowac kaszkę kukurydzianą lub ryżową one sa od 4 miesiaca;) tylko nie zbyt gesta aby brzusio nie bolał;/

ja przed nutritonem miałam własnie kaszki a w zasadzie kleiki;) dodawane w niewielkich ilościach 

Co do pobudek, to mój syn się budził często i długo. Miał dwa lata i dalej potrafił się budzić na butle raz w nocy, a na cycu był do 1.5 i potrafił się nawet 5 razy obudzić.  Wydaje mi się , ze bardziej z bliskości niż dlatego , ze głodny..

Wlansie może dosyć kaszkę to może być lepszym wyborem 

A no to prawda ,że każde dziecko inne i nie wszystkie sposoby na dzieci działają :) Druga moja córka przeszła kilka butelek zanim zaakceptowała jedną :) A pierwszą còrką nie było najmniejszego problemu :) Karmiona piersią ,a jak podałam butelkę to od razu zaakceptowała pierwszą :) Antykolkową z lovi :) I prawdę mówiąc od razu mogłam przejść z piersi na butelkę :) 

Mamuśka ja na wieczór zageszczałam kaszką lub kleikiem i córka fajnie zaczęła spać :) 

Właśnie kupiłam kleik ryżowy i spróbuję dzisiaj na wieczór podać;), moja siostra która ma córkę straszą o 7 miesięcy właśnie na mnie naskoczyła, że co ja robię, że rozszerzać dietę można dopiero po 6 miesiącu... Na co moja Mama powiedziała, że my jadlysmy zupki już jak skonczylysmy 3 miesiące ;). Kiedyś mówili, że od 4 miesiaca, teraz że od 6, a za 10 lat będą rekomendować rozszerzanie diety w ogóle po roku :-|.

A ja myślę, że dzisiaj i tak spróbuję :):)

Generalnie to diete powinno sie rozszerzac po 6 miesiacu życia chyba ze sa przesłanki do tego aby robić to wczesniej zazwyczaj lekarz zaleca.

Mam dwójke dzieci i z tą dietą to powiem wam ze sa jednak zmiany na przestrzeni 10 lat;) w sumie to co było i jest to właśnie czas rozszerzenia diety;) ale... mając dwoje alergików lekarz zalecił zrobic to nieco wczesniej, przy młodszym dziecku które miało mega zatwardzenia również wczesniejsze przepajanie ( w wieku 3-4 miesiecy)

kiedy starsza córka strasznie ulewała zanim został wprowadzony zagęszczacz pediatra zalecała włansie podawanie niewielkich ilości kleiku do mleka, tyle że tak sobie myśle że nie wiem czy dobrym pomysłem jest jednak podawanie go na noc, czy nie lepiej wprowadzić na poczatek w środku dnia, kiedy łatwiej jest jednak obserwowac dziecko 

Tak, racja, dopiero jak to napisałam to pomyślałam, że przecież na wieczór to raczej nie jest dobry pomysł ;) oczywiście podam chyba jutro rano dopiero żeby cały dzień móc mieć ją na oku ;)

Wszystko się zmienia :) Rozszerzanie diety również :) Zawsze mnie denerwowało kiedy mi mówiono ,żebym jej coś już innego dała ,a nie tylko pierś. A teraz dziecko może być na samej piersi do 6 miesiąca :) 

U mnie córka bardzo dużo przybierała na wadze na samym moim mleku i pani doktor powiedziała ,że jak jest na samej piersi to ok :) 

Co do alergików - coraz więcej dzieci ma jakieś alergie i nietolerancje. Bardzo się cieszę ,że przy dwóch córkach ominęły mnie alergie pokarmowe ,bo jednak bywa to kłopotliwe.

Patrycja No niestety cyca się nie dało zagęścić.. chociaż właśnie wsyztscy polecali zagęszczenie mleka, wiec dałam mn zagęszczone , ale nic z tego..