Moja Martyna skończyła kilka dni temu 5 miesięcy. Chciałam powoli przyzwyczajać ją do jedzenia MM z butelki, ale szło to bardzo ciężko, nie polubiła się z butelką, a na dodatek wyszło jej uczulenie. Pani doktor przepisała maść na sterydach na powstałe zaczerwienienia i mleko Bebilon dla alergików. Powiedziała, że w takim wypadku najlepiej będzie jak Małą odstawię od piersi i będę karmiła tylko tym mlekiem. Ale tak jak nie chciała jeść zwykłego mleka z butelki tak z tym jest jeszcze gorzej, płacze na dam widok butelki, a wsadzenie jej chociażby smoczka do buzi graniczy z cudem. Z butelki swego czasu nie chciała jeść nawet mojego odciągniętego pokarmu.
Co mam robić? Jakim sposobem przyzwyczaić dziecko do butelki kiedy tak bardzo jej nienawidzi wręcz:(? Proszę o pomoc, bo już wariuję ;(
Póki się nie przekona do butelki, proponuję dalej karmić piersią. I jeden raz każdego dnia o stałej porze próbować podawać butelkę (warto wypróbować innej firmy), aż mała załapie. Ja właśnie tak synka uczę z mężem. Codziennie o jednakowej porze, półtorej godziny po karmieniu piersią podajemy mu butelkę. Na początku płakał, potem dawał sobie włożyć smoka od butli do buzi, a ostatnio po parę łyków bierze już.
Warto próbować z różnymi butelkami może próbować sam smoczek od butelki dawać później z niewielka ilością mleka o tak jak pisze halmanowa wybrać sobie godzine i raz dziennie o stalej porze podawać aż się przyzwyczai
Do butelki trzeba przyzwyczajać ja początku dziecku. Ja jak tylko córka się urodziła to zaraz dawałam co jakiś czas mleko moje lub mm w butelce tak żeby dziecko znało i umialo pić z butelki a żeby nie było problemów w przeszłości. Teraz ciężko Ci właśnie będzie ją do tej butelki przekonać. Jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę że musisz być konsekwentna i wytrwała. W końcu może znajdziesz odpowiednią butelkę lub sposób aby dziecko chciało jeść z butelki. Powodzenia!
Bo właśnie dziecko trzeba uczyć od samego początku butelki bo potem są takie problemy... Ja popełniłam ten błąd moimi dwoma dzieciakami że były tylko na piersi a potem jak przyszło mi czy gdzieś wyjść, czy już zwyczajnie chciałam trochę odetchnąć od karmienia to się nie dało... Podobno dobrze żeby butelkę podawał ktoś inny niż mama, żeby dziecko nie czuło cyca. U mnie to nic nie dawało. Przetestowałam kupę butelek i też nic z tego. W końcu córka załapała z butelką Lovi. Uparłam się i zwyczajnie raz dziennie, codziennie, podawałam jej butelkę. Na początku nawet nie chciała wsiąść do buzi. Po paru dniach pociągła dwa łyczki, potem było pół porcji, aż w końcu po długim czasie była to cała porcja mleka. Warto pamiętać żeby dziecko przy próbie podawania butelki nie było w złym nastroju. Zeby nie było bardzo śpiące i mega głodne, bo wtedy na pewno nie będzie mialo ochoty na zmianę...
Nie.zawsze.iezt tak że trzeba uczyć od początku . Ja znam taką historię że bliska mi osoba najpierw nie podawała a pozniej jak chciała przestawić to był problem bo dziecko nie akceptowało butelki mimo różnych kombinacji , smoczków , butelek . Przy drugim dziecku powiedziała sobie że wlansie będzie uczyć od początku żeby później nie było problemy ale nie . Nic z tego nie wzięło butelki i już . Ostatecznie po skończonym roku jakoś nauczyło się pić mleko modyfikowane z bidonu z rurką.
Ja dokarmialsm córkę mleczkiem mm jak była mała . Nie miałam problemu z odstawieniem od piersi ale myślę kurcze że każde dziecko jest inne w tej kwestii i oczywiście można próbować różnych rzeczy ale nie zawsze wszystko nam wyjdzie bo dziecko zrobi po swojemu i nam pozostaje tylko to zaakceptować
Chętnie też posłucham rad bo mój 7miesieczny syn dalej nie chce pić z butelki żadnego mleka jak i wody.. daje jemu do zabawy różne butelki z nadzieją, że coś zmieni się;) chociaż ostatnio wydawało się, że zaczął pić z niekapka ;)
No ja właśnie od początku podawałam sporadycznie butelkę ,ale moje ściągnięte mleko :) To zazwyczaj jak byliśmy gdzieś poza domem :) Zwykle robił to mąż żeby nie było problemu z podaniem butelki jak mnie by nie było akurat w domu. Parę butelek musieliśmy przetestować zanim zaakceptowała :)
Magnolijam zgadzam się z Tobą. Codziennie trzeba ćwiczyć i pracować z dzieckiem żeby jednak napilo się z tej butelki. Jeden łuk, dwa łyki aż w końcu wypije wszystko. Nie ma rzeczy niemożliwych. Trzeba być cierpliwym i konsekwentnym. Dzieci są różne to prawda ale trzeba umieć sobie z nimi radzić.
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i podpowiedzi :) prawda jest taka, że stosuję wszystko, zmieniałam butelki, daję konsekwentnie codziennie, wodę, mam, swoje mleko... No i Mała nie chce pić nic :(, ale oczywiście się nie poddaję i będziemy próbowali nadal, może któregoś dnia załapie :).
Chciałam dawać butelkę od samego początku, ze swoim mlekiem, ale położna która przychodziła na wizyty odradzała, mówiła, że absolutnie nie, bo nie będzie chciała ciągnąć z cycka... To moje pierwsze Maleństwo więc się słuchałam jej rad, teraz żałuję. Każdej młodej Mamie bym polecała od początku dziecko uczyć pić z butelki, oczywiście na początku własnym mlekiem �
Próbuję też podawać jej mm z łyżeczki :-| żeby chociaż zaczęła akceptować smak tego mleka, idzie bardzo ciężko no i jak można sobie wyobrazić bardzo powoli :-| ale z łyżeczki ostatnio zjadła 30 :-o niewiele ale dla nas to i tak sukces :-D może jak zaakceptuje smak będzie jej łatwiej pić z butelki to mleko ;)
Czyli wszystko idzie w dobra stronę ;) bo i super . Trzymam mocno kciuki żeby wam się udało przejść ba butle. Jeszcze musisz trochę powalczyć, ale jak widać się opłaca ;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.