Sposób na bardzo suche dłonie

Przyznam, że olejek arganowy jest super!

Co do pielęgnacji rąk. Niedawno zakupiłam sobie takie specjalne rękawiczki. Nakładam grubą warstwę kremu a potem te rękawiczki. Najlepiej taką kurację zastosować na noc. Rano mam bardzo fajnie nawilżone dłonie.

Polecam maść cholesterolową. Jest niemal jak smalec, ale przynosi wspaniałe efekty i nie uczula. Można ją stosować np. na noc (zakładając rękawiczki).

Polecam także maść z witaminą A plus E. Np. Dermosan. Rewelacja!

Kremy kremami, ja bym poszla do dermatologa po recepte na maśc przygotowaną w aptece specjalnie dla twoich rak.

Gdy urodziła się moja córka, dbanie o nadmierna higienę dłoni stało się moim nawykiem. Przez co moje dłonie były dość często przesuszone, wręcz piekące i zaczerwienione. Pomogła mi maść z witaminą A kupiona za grosze w aptece.

Ja na codzien uzywam kremu ziaja do rak oliwkowego a na noc stosuje wazelinke aby moje dłonie były dobrze nawilzone

Ja mam teraz alantan dermoline (krem półtłusty z wit. A+E). Na noc smaruję grubą warstwą wazeliny. Tak jak dziewczyny piszą, gruba warstwa na noc i rękawiczki, wtedy każdy krem lepiej się wchłania. Czym myjesz ręce? Może mydło jest za ostre? Powinnaś wybrać jakieś dla alergików, zwykłe szare… I po każdym myciu smaruj kremem, ale najlepiej tłustym.
Mam teraz z Mixa - lipidowy krem do skóry (fajny, gęsty, ale jednocześnie nie lepki).
Jak miałam bardzo suche ręce to też często córce podkradałam emolient.

Może Cetaphil PS? Lipoaktywny krem nawilżający. krem ten szybciutko sie wchłania w skórę. jak mówisz , że masz popękaną skórę rąk to własnie taki krem jest specjalnie stworzony do nawilżania takich problemów dermatologicznych czyli Twojej skóry uszkodzonej pęknięciami. Krem jest bezzapachowy :slight_smile: Natychmiast zmiękcza skórę. Dosłownie chwila moment, ż enie masz uczucia klejących się rąk. ja tego np nie lubię :slight_smile:

Ostatnio dopadł mnie mały leniuszek, albo to po prostu przemęczenie…i pomimo tego, że często dłonie mam suche i szczypią to jakoś nie mogę się zmobilizować do tej grubej warstwy na noc.

Ojej klio az szczypia Cie dlonie? To musisz miec bardzo sucbhutkie rece.
Podobno wystarcza dobrze sie nawadniac przez caly dzien jest to prawdaa? Probowal ktos :slight_smile: ja zawsze sprawdzam czy jestem dobrze nawodniona testem lapania skorki na palcu jak wroci spowrotem to ok. Jak nie i zostanie w gorze to jesstem odwodniona :slight_smile: na szczescie nie mam problemow z sucha skora w ciazy bo niby skora robi sie bardziej sucha :slight_smile:

Asia zrobiłam test ze skórą na palcu! Została… Poleciałam zaraz po butelkę wody ;p

Nie wiem, czy jest to kwestia odwodnienia. Ja potrafię 3 litry płynów wypić dziennie, a i tak moje dłonie są bardzo suche. Ostatnio smaruję moją córę emolium i przy okazji sobie dłonie wysmaruję. Jest trochę lepiej, ale żeby to była jakaś spektakularna poprawa, to bym nie powiedziała…

Aga :stuck_out_tongue: Może tka być że jest człowiek odwodniony. Zapewniam Cię i usta zazwyczaj też robią się spękane.

A myjesz naczynia (Wiem że masz zmywarkę, ale chyba zlew też:P )? :smiley: Bo może Kochana detergenty Ci wysuszają jak nie używasz rękawiczek :slight_smile:

Martyna-Daj znać o rezultatach :stuck_out_tongue: I z ręką na sercu powiedz, ile tej wody piłaś :slight_smile: I czy systematycznie :wink: :smiley: :slight_smile:

Dziewczyny!!! Ja mam świetne, sprawdzone dwie maści na suche dłonie i inne części ciała!!! Jeden krem to lipobase. Kosztuje około 15 zł. i jest świetna. Można też stosować u dzieci na twarz przy dużych mrozach. Ręce smaruję na noc i rano jak pupcia niemowlaka:) oprócz tego lipobase jest bardzo wydajne. Druga maść w owiele mniejszej tubce to maść oliwkowa naturalny opatrunek z Ziai,Taka mała tubeczka okkoł 10 zł, Maść świetnie nadaję się na ręce(właśnie mam posmarowane) ale i świetnie się nadaję na usta. Po jednym posmarowaniu moje spierzchnięte usta wróciły do swojej dawnej kondycji. Duzą zaletą , ze jest przezroczysta i dlatego mój mąż też sobie nią usta smaruje. Spróbujcie a przekonacie się same.

Bardzo dobre kremy sią z zajki Ale dobre jest nawilżanie dłoni . Domowe sposoby sprawdzone .

Trzy łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy wrzącej wody, powstanie gęsty śluz nakładamy na dłonie, owijamy gazą i folią, po 20-25 minutach zmywamy i nakładamy krem nawilżający .

Żółtko, około 5 -10 kropli oliwy i dwie łyżeczki naturalnego twarożku mieszamy na papkę. Nakładamy na dłonie na 15 minut, po czym zmywamy. Zabieg ten wygładza, nawilża popękane dłonie i ujędrnia skórę, poprawia jej ukrwienie.

Tez czasami mam taka spierzchnieta sucha az biala i luszczaca sie skore na rekach ale mi np pomaga ten krem biedronkowy Be Beaty Regenerujacy (czerwony) Na suche dlonie jest naprawde super mi pomaga :slight_smile:

Też mam bardzo suche dłonie, również między palcami. Polecam po każdym myciu rąk stosować krem do rąk, a raz w tygodniu maseczkę na dłonie wraz z pilingiem. Działają świetnie i ścierają twardy naskórek. Fenomenalnie sprawdza się krem Nivea S.O.S i Ganiera.

Ja mogę polecić na suche dłonie i stopy Dernilan maść. Dostępny w każdej aptece.Bardzo ładny zapach olejku kamforowego. Kosztuje około 11 złotych.

KREM ZIOŁOWY DO RĄK od Hildegard Braukmann.
Oczywiście - dla uzyskania fajnego efektu trzeba pilnować systematycznego stosowania kosmetyku.
O ile tak będziecie robić, to zmiana na pewno będzie widoczna. Sama doskonale wiem, jak to wyglądało u mnie.