Iściak, mam ten sam problem
Teraz używam rękawiczek z “obciętymi końcówkami palców” i z taką klapką na palce (nie wiem, czy wiecie o co chodzi) i dzięki temu nie muszę ściągać całych rękawiczek jak muszę coś zrobić precyzyjnego na dworze. Niektóre czynności w kuchni jak robię je bez rękawiczek też podrażniają mi skórę - krojenie lub obieranie pomidora to masakra. Ja próbowałam wiele kremów i niestety musisz je testować sama na sobie. Długo używałam kremu z AA do cery atopowej, obecnie najlapiej na mnie działa neutrogena, ale nie krem do rąk tylko balsam do ciała do suchej skóry. Dobre jest też smarowanie grubą warstwą kremu choćby bambino i na to rękawiczki bawełniane. A swędzi Cię to? Mi czasem pojawia się też swędzenie, szczególnie jak sobie podrażnię czymś np kwaśnym i wtedy robię sobie taki gęsty krochmal z mąki ziemniaczanej i mi to łagodzi.
Miałam kiedyś problemy ze skórą dłoni szczególnie jak używałam mleczka do czyszczenia , między palcami skóra się łuszczyła i była szorstka. Najszybciej u mnie zadziałała oliwa z oliwek którą wmasowałam w skórę dłoni. Kilka zabiegów i pozbyłam się problemu.
Ja miałam często problem z suchymi dłońmi przez AZS. Mi bardzo pomagało smarowanie ich zwykłym kremem bambino, ale tym z metalowej puszki. Ten kremik w puszce plastikowej jest dużo gorszy.
Dzięki dziewczyny,
kupiłam neutrogenę koncentrat do suchych dłoni,
koniecznie kupię sobie te rękawiczki bez palców, wtedy będę miała możliwość zrobienia tego co potrzebuję a dłonie i skóra pomiędzy palcami pozostanie zakryta - dzięki alicjas123, świetny pomysł
żeby wątek stał się bardziej ogólny dodam, że stosowałam zwykłe kremy do rąk - żadnej poprawy, oraz nivea sos i rombalsam - oba pomagały do pierwszego zdjęcia rękawiczek
Ja stosuję rossmanowską wazelinę (akurat jest w promocji), a jak już jest bardzo źle to maść alantan. rewelacja, szczególnie teraz przy małym, jak często myję jego akcesoria w bardzo gorącej wodzie
Kupiłam też rękawiczki bez palców. Rzeczywiście sparwdzają się tylko uwaga przy zakupie - są modele które mają także obcięty kciuk i takie z pełnym. Polecam takie z pełnym, bo gdy jest obcięty (takie kupiłam (przez internet), niestety nie zwróciłam na o uwagi) jest po prostu w ten palec zimno i muszę go chować w tę czapeczkę na resztę palców.
No ja też niestety, jak kupowałam rękawiczki nie zauważyłam, że kciuk jest “obcięty” i teraz mam tam szorstką skórę, no ale cóż - niedługo i tak trzeba będzie chyba o jakiś śniegowcach pomyśleć - mam nadzieję, że śnieg będzie :).
Olejek arganowy jest ostatnio bardzo popularny - ma działanie nawilżające, ale też ochronne, przeciwzapalne i łagodzące, podobno można go używać nawet przy atopowym zapaleniu skóry czy zmianach alergicznych. Najlepiej poczytaj sobie w necie :). I jak już kupować, to najlepiej nie kosmetyki z jego dodatkiem, ale 100% olejek i po prostu smarować suche miejsca.
Słyszałam, że na bardzo suche dłonie (stopy też) dobrze jest zrobić wieczorem peeling (np. z cukru/miodu), później bardzo mocno nakremować, a na końcu owinąć dłonie folią i włożyć do rękawiczek- i tak sobie spać- podobno rano już nie ma problemu z bardzo suchą skórą
Polecam kremy z mocznikiem, są rewelacyjne. Np. produkt Rossmann, Isana, Handcreme Intensiv z 5% urea - polecam do stosowania w ciągu dnia. Na noc polecam : Happy End, Krem do rąk i paznokci nawilżający z 10% urea. Jest tłusty dlatego znakomicie sprawdza się na noc.
Problem z suchą skórą dłoni dopada mnie co roku szczególnie w okresie zimowym, mam mocno przesuszone dłonie, aż tak że pękają i pieką, co mogę polecić i co mi najbardziej pomaga - kremy skoncentrowane, próbowałam Neutrogeny, Garniera. One są w takich mniejszych tubkach chyba po 50 ml. Ostatnio też kupiłam w aptece krem do rąk Winter Care krem zimowy do rąk i paznokci z wit. E z Flos Lek Laboratorium i też dobrze się sprawdza.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.