Sposób na bardzo suche dłonie

Mam problem z suchą skórą na dłoniach,
szczególnie na zewnątrz łuszczy się, pęka pomiędzy palcami.

Jest fatalnie, codziennie kilka razy dziennie smaruję rożnymi kremami, na noc też i to grubo.

Ale wystarczy jedno wyjście, gdy przy dziecku muszę na chwilę zdjąć rękawiczkę, znowu popękana skóra.

Moze macie jakieś sprawdzone kremy? jakieś maseczki super odżywcze? Proszę o porady

Może twoje ręce w rękawiczkach się pocą, są mokre i jak potem zdejmiesz rękawiczkę i zawieje zimny wiatr to tak się dzieje.

Iściak, mam ten sam problem :frowning:
Teraz używam rękawiczek z “obciętymi końcówkami palców” i z taką klapką na palce (nie wiem, czy wiecie o co chodzi) i dzięki temu nie muszę ściągać całych rękawiczek jak muszę coś zrobić precyzyjnego na dworze. Niektóre czynności w kuchni jak robię je bez rękawiczek też podrażniają mi skórę - krojenie lub obieranie pomidora to masakra. Ja próbowałam wiele kremów i niestety musisz je testować sama na sobie. Długo używałam kremu z AA do cery atopowej, obecnie najlapiej na mnie działa neutrogena, ale nie krem do rąk tylko balsam do ciała do suchej skóry. Dobre jest też smarowanie grubą warstwą kremu choćby bambino i na to rękawiczki bawełniane. A swędzi Cię to? Mi czasem pojawia się też swędzenie, szczególnie jak sobie podrażnię czymś np kwaśnym i wtedy robię sobie taki gęsty krochmal z mąki ziemniaczanej i mi to łagodzi.

też polecam krem do rąk neutrogena. Jest wydajny i bardzo fajnie nawilża skórę.

Miałam kiedyś problemy ze skórą dłoni szczególnie jak używałam mleczka do czyszczenia , między palcami skóra się łuszczyła i była szorstka. Najszybciej u mnie zadziałała oliwa z oliwek którą wmasowałam w skórę dłoni. Kilka zabiegów i pozbyłam się problemu.

A ja polecam krem ORIFLAME nourishing … Nie drogi i fajny…

Ja miałam często problem z suchymi dłońmi przez AZS. Mi bardzo pomagało smarowanie ich zwykłym kremem bambino, ale tym z metalowej puszki. Ten kremik w puszce plastikowej jest dużo gorszy.

Ale jak skóra pęka trzeba patrzeć na skład - wychodząc na dwór kremem bambino nie można posmarować dłoni, bo ma w składzie wodę…; )

Dzięki dziewczyny,
kupiłam neutrogenę koncentrat do suchych dłoni,
koniecznie kupię sobie te rękawiczki bez palców, wtedy będę miała możliwość zrobienia tego co potrzebuję a dłonie i skóra pomiędzy palcami pozostanie zakryta - dzięki alicjas123, świetny pomysł

żeby wątek stał się bardziej ogólny dodam, że stosowałam zwykłe kremy do rąk - żadnej poprawy, oraz nivea sos i rombalsam - oba pomagały do pierwszego zdjęcia rękawiczek

Ja stosuję rossmanowską wazelinę (akurat jest w promocji), a jak już jest bardzo źle to maść alantan. rewelacja, szczególnie teraz przy małym, jak często myję jego akcesoria w bardzo gorącej wodzie

Neutrogena koncentrat do suchych dłoni świetny polecam

A próbowałaś olejek arganowy?

Bambino ochronny - jest super, Pomógł mi na spierzchnięte usta (lepiej niż wazelina) i na szorstkie dłonie.

Lipobase też stosowałam i jest godna polecenia. Jeszcze polecam krem do rąk Pharmaceris A.

alicjas132 - nie nie próbowałam i nawet nie słyszałam o jego właściwościach. Jak działa?

Lipobase ma niezły skład, chyba spróbuję, dzięki.

Chcę napisać, ze na tę chwilę jest lepiej.
Stosuję neutrogenę koncentrat, z yves rocher olejek do peelingu - http://www.yves-rocher.pl/peelingujacy_olejek_do_dloni#reviews godny polecenia.

Kupiłam też rękawiczki bez palców. Rzeczywiście sparwdzają się :slight_smile: tylko uwaga przy zakupie - są modele które mają także obcięty kciuk i takie z pełnym. Polecam takie z pełnym, bo gdy jest obcięty (takie kupiłam (przez internet), niestety nie zwróciłam na o uwagi) jest po prostu w ten palec zimno i muszę go chować w tę czapeczkę na resztę palców.

No ja też niestety, jak kupowałam rękawiczki nie zauważyłam, że kciuk jest “obcięty” :frowning: i teraz mam tam szorstką skórę, no ale cóż - niedługo i tak trzeba będzie chyba o jakiś śniegowcach pomyśleć - mam nadzieję, że śnieg będzie :).
Olejek arganowy jest ostatnio bardzo popularny - ma działanie nawilżające, ale też ochronne, przeciwzapalne i łagodzące, podobno można go używać nawet przy atopowym zapaleniu skóry czy zmianach alergicznych. Najlepiej poczytaj sobie w necie :). I jak już kupować, to najlepiej nie kosmetyki z jego dodatkiem, ale 100% olejek i po prostu smarować suche miejsca.

Mi ulgę przynosi niedrogi krem z ziaji do rąk z jedwabiem.

Słyszałam, że na bardzo suche dłonie (stopy też) dobrze jest zrobić wieczorem peeling (np. z cukru/miodu), później bardzo mocno nakremować, a na końcu owinąć dłonie folią i włożyć do rękawiczek- i tak sobie spać- podobno rano już nie ma problemu z bardzo suchą skórą :slight_smile:

…albo regenerum

Polecam kremy z mocznikiem, są rewelacyjne. Np. produkt Rossmann, Isana, Handcreme Intensiv z 5% urea - polecam do stosowania w ciągu dnia. Na noc polecam : Happy End, Krem do rąk i paznokci nawilżający z 10% urea. Jest tłusty dlatego znakomicie sprawdza się na noc.

Problem z suchą skórą dłoni dopada mnie co roku szczególnie w okresie zimowym, mam mocno przesuszone dłonie, aż tak że pękają i pieką, co mogę polecić i co mi najbardziej pomaga - kremy skoncentrowane, próbowałam Neutrogeny, Garniera. One są w takich mniejszych tubkach chyba po 50 ml. Ostatnio też kupiłam w aptece krem do rąk Winter Care krem zimowy do rąk i paznokci z wit. E z Flos Lek Laboratorium i też dobrze się sprawdza.