Sport w życiu dzieci

Dziewczynki różne tańce. A na xo chodzą wasi synkowie tak w wikei np 4-5 lat? Oprócz pilki nożnej 

może karate ? kingboxing ?

Jeżeli chodzi o sport to zapisałam córkę na capoeirę   https://www.capoeiradladzieci.com.pl/  , bo bardzo chciała. Brzmi poważnie, ale właściwie Capoeira jest zabawą, grą, tańcem, walką czyli wszystkim po trochu, a tego właśnie moje dziecko potrzebuje. Będzie chciała spróbować jeszcze czegoś to na pewno jej to umożliwię. 

Capoeira super :) Moja córka standardowo na tańce już 2 rok :) ale gimnastyka też jest fajna. Chłopaki często słyszę ,że trenują zapasy (synowie od koleżanek). 

Co do różnych zachowań dzieci to zgadzam się ,że to zwykle wynosi się z domu i nauczyciele powinni reagować , rozmawiać z rodzicami i dziećmi ,że pewne zachowania nie powinny mieć miejsca. Niektórzy nie zdają sobie sprawy jak pewne krzywdy i wyśmiewanie się wpływają na dalszy rozwój dziecka. Dlatego również od małego tłumacze ,że podstawą jest szacunek do drugiego człowieka i że nigdy nie można robić komuś czegoś co nam nie miłe. Nie wolno się wyśmiewać , dokuczać, bo może to skutkować nawet obniżeniem własnej wartości i stanami depresyjnymi w dalszym rozwoju ,bo dziecko nie czuje się akceptowane przez otoczenie.

I my jako rodzice nie możemy zapomnieć ,że dziecka nie można zniechęcać i wyśmiewać kiedy bardzo chce i lubi coś robić. Trzeba wspierać i doceniać każde postępy :) Dobre słowo ,pochwały potrafią naprawdę fajnie zmotywować by dziecko dalej robiło najlepiej to co lubi :) 

My to ćwiczymy w domu , starszy syn próbuje razem ze mną gimnastykę a z tatą gra w piłkę na podwórku . Mam w planie zapisać go na Taekwondo bo akurat u nas jest od 4lat i piłka nożna . Sztuki walki przez zabawę , myśle ze dla niego to będzie dobry pomysł i wkoncu się gdzieś wyszaleje , o ile mu się spodoba i będzie chciał ;) 

napewno nie będę go zmuszać , jeżeli będzie wolał iść na tance to pójdzie na tance . Dziecko tak jak właśnie Patrycja napisała , należy wspierać ;) 

My też ćwiczymy w domu z synem i sam wieczorem przypomina o ćwiczeniach;) kiedy podrośnie to zapiszemy go na piłkę nożną ;) o ile  będzie chciał

Moja coreczka uwielbia ćwiczyć  4funkids jak jest gimnastyka dla smyka

Pierwsze słyszę o czymś takim jak capoeira, ale wydaje się być ciekawym zajęciem :) u nas raczej są tylko jakieś zajęcia taneczne, albo sztuki walki. Chciałabym, żeby córka kiedyś uczęszczała na coś takiego, ale to będzie głównie jej decyzja. 

Na razie tylko sobie tynia do piosenek, ale jest też bardzo ruchliwym dzieckiem, więc mam nadzieję, że uda się ją zarazić pasją do sportu :)

u mnie córka na razie nie ma zajęć dodatkowych ale też jest escze za mała

Zajęcia dodatkowe pewnie są dla dzieci od 4r.ż. Dobrze jeżeli dzieci mają jakieś zainteresowania.

My mieszkamy w średniej wielkości mieście i jak syn się urodził nie było zajęć dla malutkich dzieci. Chodziliśmy na spacery, uczyliśmy syna jeździć na rowerku biegowym, rolkach, ćwiczyliśmy w domu, a jak Mały miał ok. 1,5 r.  zaczełam go zabierać ze sobą na treningi kalisteniki. Siedział przy mnie i się bawił albo próbował po swojemu ćwiczyć. Największą frajdę mu sprawiało wchodzenie mi na plecy przy pompkach albo przysiadach - on miał radochę, ja dodatkowe obciążenie ;) Chodziliśmy kilka lat i tak polubił te zajęcia, że jak zdarzyło nam się jakieś opuścić to był rozczarowany ;) No ale tu dużo dało podejście grupy i trenerów - nie każdy pozwala na zabieranie ze sobą takich małych dzieci na zajęcia. 
Jak już syn był starszy zaczął chodzić na piłkę nożną, jednak to go aż tak nie wciągnęło i przenieśliśmy sie na boks. Jest u nas grupa 6 - 12 lat, gdzie dzieci nie walczą - mają ćwiczenia ogólnorozwojowe, ćwiczenia z workiem, naukę pracy  w  zespole - Młody się bardzo wkręcił i to lubi :) 
Teraz mamy od jakiegoś czasu bogatszą ofertę dla mniejszych dzieci - nawet od 2 r. ż. - całoroczna szkółka pływania, akrobatykę i gimnastykę, piłkarskie przedszkole, karate, zapasy, tańce - wybór jest całkiem spory :) 
Myślę, że jeśli rodzice są aktywni - dzieci też będą, bo to zamiłowanie do sportu przychodzi jakoś naturalnie. Najważniejsze, żeby nie próbować na siłę robić z dziecka drugiego Ronaldo, kiedy większą frajdę sprawia mu gra w koszykówkę. Trzeba zachęcać, pójść na zajęcia pokazowe z różnych dyscyplin sportu i próbować do momentu, aż dziecko złapie bakcyla i wkręci się w jakiś konkretny rodzaj sportu. I sam z siebie będzie chciał ten sport uprawiać, nie będzie się mógł doczekać kolejnego treningu i będzie mu to sprawiało frajdę. To jest ważne, bo nie tylko rozwija kondycję, ale też wpływa na zdrowie, uczy różnych relacji, współpracy w grupie, radzenia sobie z porażką ale też euforią z powodu wygranej. Kształtuje fajnie charakter :) 

Myślę, że dobrym pomysłem jest zapisanie dziecka np. na zajęcia taneczne. 

W Kaliszu zajęcia dla dzieci prowadzone są m.in. w szkole tańca Studio Kreacji Ruchu Arlety Piotrowskiej na ulicy Fabrycznej. Małe, kameralne grupy sprawiają, że dzieci wzajemnie się poznają i do tego jest ruch. Polecam - https://studiokreacjiruchu.com/zajecia-dla-dzieci-kalisz 

Dodatkowe zajęcia dla dzieci są zawsze dobrym pomysłem. Dziecko uczy się pracy w zespole, ma kontrakt z innymi dziećmi i nabiera nowych umiejętności. Moje dziewczyny to najchętniej chodziłoby na wszystkie możliwe zajęcia

Trzeba wysyłać dzieci na takie zajęcia i szukać z nimi nowych pasji. Plastyka, tańce, szachy, wf, języki.. teraz jest taki wybór.

Myślę, że fajne takie zajęcia o ile nie za często i nie za dużo różnych, potem dziecko nic z dnia nie ma bo ledwo skończy szkołę czy nawet przedszkole i już pędzi na kolejne zajęcia dodatkowe. A czasu na zabawę zwykłą brak, czy czasu z rodzicami. Wg mnie trzeba to jakoś wyważyć. My póki co syna nigdzie nie posyłamy ale ma 4 lata. Młodszy ma 2 i super za piłką biega, to myślę, że w przyszłości go zapiszemy na jakąś szkółkę. Starszy nie wiem czy by chciał, nie aż tak bardzo chyba.

U nas 7 lat i od ponad dwóch lat basen, teraz tez rozpoczęła klasę sportowa z profilem pływackim 

czasem ma chwile że jej się nie chce, albo wymyśla że chce gdzieś indziej ale walczymy z chwilowymi słabościami . 

Ciekawym zajęciem dodatkowym jest również balet:

https://mctwieliczka.pl/oferta/balet-dla-dzieci/

Aktualnie takie zajęcia są organizowane w Małopolskim Centrum Tańca. 

My myslimy by starszaka 3 lata zapisać na piłkę :)

Ja też chciałam syna zapisać na piłkę ale żadne dziecko nie jest zapisane .. tylko na teatr i angielski

Eee dziwne 

Ale jak to żadne dziecko nie jest zapisane? To może jakis inny klubik trzeba znaleźć?