Drogie mamy, do którego miesiąca najlepiej, zeby dziecko spało na pleckach i na płasko? Kiedy można kłaść dziecko na poduszeczce miękkiej, np tzw motylku?
Na płasko dziecko powinno spać jak najdłużej. Nie zaleca się stosowania poduszek przynajmniej do ukończenia 2 roku życia, a i wtedy poduszka powinna być raczej płaska. Budowa anatomiczna dziecka jest inna niż u dorosłego (stosunkowo duża głowa), więc poduszką wcale nie poprawisz komfortu dziecka.
Tutaj garść informacji od Mamy Fizjoterapeuty:
https://mamafizjoterapeuta.pl/2020/06/30/to-od-kiedy-w-koncu-ta-poduszka/
A jeśli chodzi o kładzenie na pleckach, to w pewnym momencie dziecko opanowuje rolowanie na boczki i przewracanie na brzuch, więc samo sobie wybierze pozycję do spania. Do tego czasu dziecko kładziemy na plecach.
Dokładnie tak jak napisała Fajerka. Jeśli chodzi o poduszkę motylka, to fizjo zalecają ją do wózka jeśli dziecko jeszcze nie trzyma stabilnie główki, a spacerujemy po dość nierównym terenie. Jeśli dziecko ma drzemki w dzień obok Ciebie to wtedy możesz ułożyć go sobie na boczek lub brzuszek do spania, ale musisz go kontrolować-jeśli chodzi o nocne spanie to tylko plecki. Mój syn nie potrafił w ogóle spać na brzuchu, a od 4 nocy (ma 6 miesięcy) sam obraca się na brzuszek i tak potrafi spać cała noc-na pozycję podczas snu u takiego dziecka już nie mamy wpływu.
Miałam motylka jedynie w wózku.
W łóżeczku miałam płaską podusię do około 2 lat, później troszkę większą.
Moja śpi nadal na pleckach na płasko, ale teraz właśnie ma 6 miesięcy i ogarnia spanie na boczku:p
Oleksandra, dokładnie, jak dziecko opanuje już przekręcanie na brzuszek i preferuje spać w tej pozycji, to już się nie ma na to wpływu, ale dziecko już sobie z taką pozycją doskonale radzi.
U mojego ostatnio ulubiona pozycja to spanie na brzuchu z pupką w górze :)
Fajerka u nas to samo! Pupa musi być w górze. Gdy się pierwszy raz obudziłam i zobaczylam go w tej pozycji to byłam w szoku, on nigdy nie potrafił zasnąć na brzuszku a tu sam się tak ułożył i widać, że było i jest mu bardzo wygodnie. Moim zdaniem oczywiście, że trzeba pilnować dzieci w takim wieku podczas snu, ale nic złego nie powinny sobie same zrobić ponieważ już obroty maja ogarnięte.
ja też bardzo się martwiłam o to spanie na brzuszku, ale mały sam sie przekręcał z plecków na brzuszek i świetnie mu to wychodziło. widocznie spanie na brzuszku było dla niego bardzo wygodne.
śmiesznie musi to wyglądać ta dupka w górze:D
może niebawem moja będzie preferować taką formę spania:D
Oj wydaje mi się, że chyba każde dziecko musi poeksperymentować z pozycjami do spania. Coraz bardziej panują nad ciałkiem, więc sprawdzają swoje możliwości.
Idziemka, to chyba u dzieci częsta pozycja :) A potem kolanka całe czerwone od spania :)
Mój synek ma 2 latka . I powiem szczerzę że nie chce żadnej poduszki woli spać na płasko. :) Wydaje mi się że jqk dziecko samo będzie gotowe to po prostu w jakis sposób pokaże że chce podusie . Dla mnie ważne jest też aby materac na którym spi nie był za miękki , bo to też wpływa na kręgosłup. A z tego co wiem poduszki typu motylek można już stosowac od narodzin dziecka.:) Ważne jest tylko to aby prawidłowo z niej korzystać. Podczas spaceru bądź jak przemieszczamy się gdzieś autem. :)
Moja śpi tylko i wyłącznie na plecach, może niedługo też będzie próbować inne pozycje. Nawet jak ja położę na boku to za chwilę ląduje na plecach. Kiedy Wasze dzieci zaczęły spać w innych pozycjach?
Oliwejra, u nas jak mały opanował obroty, to zaczął spać na boczku. Obracał się jak miał z 4,5 miesiąca, ale to spanie na boczku było na pewno nieco później z 2 tygodnie. To wtedy kładłam na plecach, a on w sekundę później był już na boku. W sumie do tej pory tak jest, od razu na bok albo na brzuch. Twojej najwyraźniej ciągle jeszcze wygodnie jest na pleckach, to co będzie zmieniać :)
Moja ma niedługo 7 miesięcy i teraz załapała że spanie na boczku jest całkiem fajne:p
Ale nie kladlyscie dziecka na bok do spania tylko samo się tak przekręcał?
ja synka początkowo układałam na boczki. ale jak już był większy to sam się przekręcał.
Na początku to i ja kładłam jak miała miesiąc czy dwa ale później już nie dało rady
Ja dałam synkowi poduszkę do snu koło roku
Oliwejra, dokładnie tak. Ja od początku kładłam dziecko na plecach. Jak ogarnął obroty, to w sekundę po położeniu do łóżeczka już sam się obracał na boczek. :)