Spanie na płasko

Ja też kładłam odrazu swoje dziecko i na pleckach i na brzuszku i na boczkach. 

I powiem Ci ze moja ma roczek i nadal nie śpi na poduszeczce po co dawać jeśli dziecko tak śpi sobie dobrze? 

Oliwierja ja kładłam, ale jak się okazało, że musimy szerokopieluchować to nie było jej wygodnie na boczku, więc spała na pleckach a głowę tylko sobie przekręcała, teraz sama sobie wybiera na której stronie chce spać i się sama przekręca:D

No moja walczy z tymi obrotami. Już na jedna stronę ładnie się przekręca a przez drugi bok nie daje jeszcze rady 

Moja śpi na płaskiej podusi i tak jest jej chybawygonie bo nawet jak czasami jest z nami w łóżku to się stacza z mojej poduszki żeby na płaskim być. :d widocznie się tak nauczyła i tak jest jej wygodnie 

Dzieci od urodzenia na płaskim leżą więc szybko się do tego przyzwyczajają. W sumie nie wiem od kiedy zaczynają dzieci korzystać z poduszki i czy jest taka potrzeba 

Ja dałam płaska poduszkę synkowi jak przeniosłam go do jego łóżeczka (w 3 msc.zycia), jednak szybko z niej zrezygnowałam. Syn zaczął się wiercic i bałam się, że się przydusi- teraz to odpada wszystko z łóżka, bo mały wędruje po całym łóżeczku podczas spania, a ulubiona pozycja to spanie na brzuchu. 

Dla takich maluszków właśnie spanie na płasko może być wygodniejsze, bo mają stosunkowo dużą głowę do reszty ciała, zwłaszcza do barków, przy spaniu na płasko na plecach czy boku głowa nie jest przekrzywiona i nie "wisi", jak u dorosłego.

No i poduszka dla mniejszego dziecka to ryzyko uduszenia, kiedy się wierci, więć jest zdecydowanie bezpieczniej bez niej.

Ja używam płaskiej poduszki jak kładę córkę do mnie na łóżko żeby się pobawić poczytać bajkę ale do spania poki co się boję nie ma z reszta takiej potrzeby .

Chyba do roku nie powinno się dawać poduszki dziecku ale pewnie dłużej też udaje się bez 

Oliwejra masz rację chyba najlepiej jak najdłużej nie korzystać z poduszki 

Ja też będę próbowała aby jak najdłużej spała bez poduszkI:)

Ja kiedyś gdzieś czytałam że nie powinno się dawać dziecku poduszki póki nie osiągnie wieku gdzie samo sobie po nią sięgnie ja od jakiegoś czasu daję taką delikatną płaską przeznaczoną dla maluchów

też o tym słyszałam o ile u starszej problemów nie było z główka tak u młodszej mimo spania na płaskim główka delikatnie sie odkształciła i skończyło sie na specjalnej korygującej poduszce;(

Na pewno to zależy od pozycji w jakich dziecko śpi i wielkości głowy. Jednemu dziecku będzie wygodniej z poduszką a innemu będzie bardziej przeszkadzać 

Aniska długo używacie takiej poduszki, widać efekty?

mój śpi tylko w nocy na jednej stronie i ja widzę tę różnicę na główce, ale poduszka się nie sprawdzi bo on nie dość, że śpi na całym łóżku bo tak się wierci to jeszcze tylko na brzuchu 

Niestety u takich maluszków bardzo trzeba pilnować tego aby właśnie dziecko równomiernie układało się na główce jeżeli jest taka potrzeba to obracać przewracać przekładać to na plecki i to na brzuszek to na dwa różne boczki

No takiego małego co jeszcze sam się nie obraca to można sobie próbować przekładać, ale takie dziecko co już obraca się samodzielnie to życzę powodzenia. :D Przełożysz, to za 2 sekundy będzie znowu w poprzedniej pozycji i może zrobić awanturę że go budzisz :)

Mój syn ma swój ulubiony boczek (prawy), ale na szczęście to nie jest tak, że obraca głowę tylko w jednym kierunku i na szczęście główkę ma kształtną.

Później chyba już ta głowa się tak nie odkształca jak na początku? 

idziemka u nas poduszka jest około 1 miesiaca i efekt widać ja widzę wiec napewno musi różnica być;)

https://allegro.pl/oferta/poduszka-ortopedyczna-dla-niemowlaka-good-head-8619545654

nie jest moze tania ale oni zajmują sie tego typu rzeczami z tego co czytałam na ich stronach a poduszki też ciesza sie dobrą opinią ktoś na forum polecał te poduszki bo sa na wymiar główki, obsługa też pomaga jeśli ktoś ma jakieś pytania.

co do przekładania na boczki to racja warto o tym pamietać u nas ortopeda na wizycie stawów bioderkowych mówił zęnei ma znaczenia jak dziecko spi i od tamtej pory przestałam to kontrolować;( i efekt był kiepski bo główka z jednej strony zrobiła sie własnie jak by płaska