Ja również polecam ten rogal do karmienia, po cc bardzo mi pomógł gdy rana bardzo bolała a musiałam nakarmić dziecko i wtedy opierałam się na nim i mniej bolało. Służy mi też do oplatania dziecka na łóżku i na pewno przyda się też na później gdy dziecko będzie uczyło się siadać to posłuży w razie przewracania żeby było miękkie podłoże:)
Ja również słyszałam że w ciązy to tylko spanie na lewym boku. Jak tylko dostałam brzucha kupiłam sobie ten rogal który był dla mnie wybawieniem śpię z nim do dziś hihi. Ale są różne opinie, moja mama jak była ze mna w ciąży kazali jej spać na prawym boku. więc z biegiem czasu wszystko sie zmienia. ja osobiście spałam tak jak mi było w danym momencie po prostu wygodnie.
Ja również gdzieś czytałam, że w ciąży należy spać na lewym boku. przyznam szczerze, że staram się tak robić. Zazwyczaj zasypiam na lewym lecz po przebudzeniu przekręcam się na prawy z powodu przeważnie bólu nogi
Też staram się na lewym, ale róznie to bywa. Zmieniam przynajmniej 10 razy pozycje w ciągu nocy bo może to dziwne, ale bolą mnie biodra. Najlepiej mi na plecach, ale wiem że nie wolno.
Dziewczyny ale nie ma co wpadać w paranoje. Lepiej spać na lewym ale nie trzeba cały czas. Starajmy się ale jak się przekręcimy na prawy nic nie powinno się stać. Zresztą nie da się cały czas spać tylko na jednym boku.
Mi lekarz zalecił spanie na lewym boku poniewaz mam zastój w nerce i podobno ulatwia to swobodny przepływ. Myślę, że nie ma to wplywy na rozwój dziecka, a jedynie na poprawianie mojego samopoczucia.
Ja tam spałam jak mi bylo wygodnie na lewym boku zgaga mnie mniej lapala ale ze poprostu nie lubie spac na lewym boku automatycznie sie przrkrecalam
dzieci mam zdrowe i mysle ze pozycja spania nie ma tu duzego znaczenia. Mysle ze organizm kobiety tez mowi nam jak dobrze nam sie lezy
najgorzej to wpadac w paranoje i obsesje bo wtedy i my sie nie wyspimy i maluch w brzuchu tez to odczuje
No tak, ale mi lekarz powiedział że dzidziuś nie przekręcił sie jeszcze główką w dół i to mu pomoże, a poza tym wtedy lepiej krew przepływa, więc się staram.
Zezowata, prawidłowo ! Staraj sie leżeć na lewym jak najwiecej, szczególnie juz w zaawansowanej ciazy. Zgodzę sie rownież z Kasią, nie ma co popadać w paranoje, szczególnie w pierwszych dwóch trymestrach, kiedy jedzenie na lewym boku nie jest konieczne z uwagi na jeszcze nie duża macice. W ostatnim trymestrze, kiedy brzusiu jest juz pokaźny, lepiej leżeć na lewym boku, pewnie z uwagi na ucisk tak tez będzie mamie najwygodniej
Jeszcze sprecyzuje jeśli chodzi o leżenie i odpoczywanie ja jestem za tym żeby właśnie na lewym boku ale o spanie w nocy to się starać ale nie za wszelką cenę.
Dokladnie , w zawansowanej ciązy trudno jest spać tylko w jednej pozycji.
Dziewczyny mi w III trymestrze w ogóle trudno było spać - prawie nie spałam ( godzina snu i 3-4 na nogach i tak w kółko czy to noc czy dzień).
u mnie była inna sytuacja, mała w brzuchu po prostu nie lubiła lewego boku, co sie na niego kładłam to wariowała w brzuchu u i kopała, że musiałam zmieniać pozycję, na prawym nie leżałam w ogóle bo od razu zgaga no i niezalecają, większość kończyła się na plecach lub stosowałam jeszcze jeden trik Bujałam się aby malutką w brzuchu ululać i wtedy kładłam się powoli na lewy bok i już nie kopała
Spanie na lewym boku jest najzdrowsze dla maleństwa bo w tej pozycji jest on najlepiej natleniony,zwłaszcza w zaawansowanej ciąży.Spanie w tej pozycji jest bardzo wygodne gdy ma się taka poduszkę -rogala dla kobiet w ciąży .Polecam sam ja stosowałam do spania i odpoczynku w ciąży -jest super,a potem przydaje się do karmienia maluszka.Warto ją kupić.
ja osobiście rogala nie miałam, ale po prostu między nogi wkłądałam poduszkę i pod brzuch też poduszkę, zawsze można sobie jakoś poradzić
Też rogala do spania nie mam, ale buduje taki ‘bunkier’ z poduszek Dwie pod głową, jedna pod brzuch i na koniec pod nogi, ale ostatnio i tak mało to daje bo zgaga męczy
Ja z rogalem spalam w 2 trymestrze a w 3 juz bylo mi z nim niewygodnie szczegolnie w 9 miesiacu. Woalalam na meza noge zarzucic No i praktycznie ciagle spalam na prawym boku bo malenstwo lezalo z lewej strony i jak go “przygniatalam” kladac sie na lewy to dostawalam niezle kopniaki
Mi lekarz zalecił leżenie na lewym boku, gdy miałam skurcze i moja macica była trochę skurczona. Więc myślę, że to ma jakiś duży wpływ na dziecko
Leżenie na lewym boku jest ogólnie zalecane przez lekarzy i moja ginekolog też mi tak zalecala. Jednak gdy nie jest nam wygodnie nie ma co się zmuszać:)
Moja ginekolog także zalecała lezenie - spanie na lewym boku Wiadomo że mozna zmieniać ta pozycje bo nie da rady dlugo wyleżeć w ten sposób , szczególnie przy koncówce ciązy .