Spanie na lewym boku w ciąży?

Zezowata mi sie zdarzalo ze budzilam sie na plecach i nie wiem ile tak przespalam. Ale ja np jak lezalam na plecach to szybko czulam zmeczenie bo maly naciskal na pluca. ogolnie mowi ze ze najlpeiej na bokach, ale jak chwile polezysz to tez nic sie nie stanie

ja mysle ze ciało w nocy układa sie intuicyjnie tak, by było jak najwygodniej i oddycha i krzywdy dziecku nie zrobic

Natka z poduszką rogalem karmisz tak. Siadasz wygodnie plecy powinny być proste. Połóż sobie pod plecy poduszki. Połóż na nogach rogala i na rogala Mikołaja. Nogi musisz mieć oparte na podłodze. Nie garb się nie nachylaj siedź prosto i przystawiaj Mikołaja. Rogal im szerszy tym lepiej.

Ja osobiscie spotkalam sie z takim wymogiem spania na lewym boku, ale nie dajmy sie zwariowac. Oczywiscie jest to najbardziej bezpieczna pozycja dla dzidziusia ale nie zawsze mamie jest tak wygodnie. Ja osobiscie staram sie odpiczuwac na lewym boku ale jezeli mam ochote polezec na plecach czy prawym boku to ukladam sie tak jak mi aktualnie wygodnie.

Lewy bok jest najbezpieczniejsza pozycja dla ciężarnej, zarówno do snu, jak i odpoczynku w ciagu dnia. Myśle jednak, ze jeżeli mamie jest niewygodnie na lewym, moze spokojnie poleżeć na drugim boku, czasem dziecko sie tak ułoży, ze na lewym czy na plecach kobieta moze czuć dyskomfort.
Jeżeli chodzi o poduszki do karmienia to ja taka posiadam i jestem bardzo zadowolona. Mój rogal jest szeroki i jest bardzo wygodny; zarówno dla mnie, jak i mojego dziecka. Na poduszce karmie tylko w ciagu dnia, natomiast w nocy biorę dziecko do łóżka i karmie na leżąco.

No właśnie nie dajmy się zwariować z tym lewym bokiem. Wiadomo, że jest najbezpieczniejszy no ale nie da się też cała noc spać tylko na lewej stronie.

Kasia no wlasnie ja mam takiego rogala “mniejszego” do karmienia i on jest w kształcie litery C, wiesz musze go miec owinietego jakby wokol mojego boku. I ciezko mi sie nie nachylac itd bo on chyba za “niski” jest. Przejrze jeszcze oferte z innymi rogalami do karmienia bo ten chyba jakis felerny. No chociaz juz kilka rady karmilam i nie jest zle, ale tylko dlatego ze rodzice maja boki w kanapie troche podniesione i to duzo pomaga

Natka ja mam rogal z firmy poofi. Sprawdź sobie wymiary i porównaj ze swoim. U mnie dolega idealnie i jak położę dziecko to idealnie jest na wysokości piersi. Ale mój rogal jest na maksa wypakowany, bardzo gruby

XmasBaby no rzeczywiscie ten twój jest wyzszy i ciut szerszy. Chyba bede musiala swojego wymienic

Xmas to tak jak mój :slight_smile: cieżko mi załozyc poszewkę na niego tak jest wypchany :slight_smile:

Dziewczyny ostatnio sprobowalam polozyc go przed sobą i rzeczywiscie o wiele latwiej, bo tak kladlam tak ze “oplatal” mnie z boku i bylo ciezko. wiec jednak trzeba opanowac prawidlową technike i jest ok :slight_smile:

Dziś zamówiłam sobie dużą poduche do karmienia i zobaczymy co z tego będzie. W razie czego to tak jak pisałyście użyję kiedy dziecko będzie siedzialo niepewnie do amortyzowania :slight_smile:

Ja nie używam do karmienia tej poduszki bo jednak źle mi się wstaje, ciężko synka położyć samemu. Ale do spania i na chwilę do owiniecia dziecka w koło żeby z łóżka nie spadło to jest super

Używałam do karmienia rogala i u nas się sprawdzil, nie miałam go od samego początku wiec mam porównanie, było o wiele łatwiej, nie musiałam trzymać dziecka tylko leżał sobie wygodnie na rogalu :wink:

Ja używałam rogala do karmienia i jestem zadowolona i polecam go sobie kupić. Też na początku go nie używałam mimo, że w domu był dopiero później zaczęłam i żałowałam, że tak późno. Zawsze to kładziesz sobie malucha na rogalu a nie musisz trzymać na ręce.

Ja kupiłam bo mam trochę problemy z kręgosłupem, zobaczymy jak to będzie

A ja zrezygnowalam z rogala bo mi po prostu nie wygodnie tak karmic. wiec zostaje opcja lezaca,a lbo sciagam pokarm bo musze wiedziec ile maly je

NatkaF a nie boisz się że szybciej stracisz pokarm przez odciąganie?

Spanie na lewym boku jest najzdrowsze dla maleństwa, aczkolwiek można spać również na prawym. Najgorsze dla dziecka jest spanie na wznak ponieważ jego tętno spada. Sama tego dziś doświadczyłam będąc na wizycie kontrolnej gdy pani ginekolog badała puls który z 134 gwałtownie spadał. Co uświadomiło mi jaki błąd często popełniam

Ja staram się od początku ciązy spać na lewym boku bądź na plecach